Напишете дума/думи за търсене

Юрий Ковачев: Съчетаването на кисело и сладко е вредно за здравето

Студеното време нахлу в живота ни, с него се променя начинът ни на живот и хранене. Кои продукти от природата да изберем и как да ги приготвим, съветва Юрий Ковачев - специалист по aюрведична кухня.

Юрий, как се променя храненето ни през есента?

Според аюрведа есента и пролетта са преходни сезони, сега има придвижване от топло към студено. По тази причина елементът въздух е по-активен, което означава движение, промени. В тези преходни сезони започват да се активират и различни хронични заболявания. Нещо старо се събужда и движи. Меракът към салати, тъй като цяло лято сме свикнали да имаме свежи неща, сега трябва да намалее. Добре е обичайните летни салати от краставици, маруля, рукола и други зеленолистни, да бъдат намалени до минимум или да отпаднат. А на тяхно място да дойдат цвекло, моркови, репи. Те имат загряващо действие.

Как да приготвим салата от цвекло?

Цялата глава цвекло може да бъде леко сварена, след което да се обели, настърже или нареже на ситни парчета и да се овкуси с малко лимон, зехтин или студено пресовано масло като тиквено, орехово.

Как е най-здравословно да направим салата от зеле?

Не е подходящо зелето да се поднесе като салата. То има охлаждащо действие, увеличава въздуха в тялото ни, подува стомаха и образува газове. На същият принцип и салатата от карфиол също трябва да отпадне. Подходяща салата може да се направи от дългата ряпа дайкон, защото другите видове, каквито са кръглите, също образуват газове. Салатата се прави като ряпата се настъргва и се овкусява със студено пресована мазнина. Може да се добави лимон, който е подходящ, защото има загряващо действие и подобрява апетита. На пазара все по-често се предлага резене или т.нар. фенел. Този зеленчук е подходящ за всички, лесно се смила и не предизвиква образуване на газове.

Каква супа ще ни препоръчаш за есента?

Подходящо е тиквата да навлезе в нашата есенна трапеза. С приближаването към зимата започваме да използваме малко по-тежки и мазни храни. Вече излизат печива от фурната. Това малко натоварва черния дроб, а тиквата има добро влияние върху черния дроб и жлъчката. Затова е подходяща за студеното време. Крем-супа от тиква може да направим с от 600-700 г тиква, 300-400 г картофи, 200 г заквасена сметана, 1-2 ч.л. лимонов сок, 2 ч.л. пресен джинджифил, смлени 10 зърна черен пипер, 1 ч.л. кориандър, ? ч.л. кимион и 1 ч.л. куркума. Куркумата пречиства кръвта. Може да се добави и дафинов лист. В тенджера се слагат нарязаните зеленчуците и се долива гореща вода, да ги покрие. Добавят се подправките. Когато картофите се сварят, супата се сваля от котлона, вади се дафиновият лист, супата се пасира, добавя се сметаната и пак се пасира до гладка крем-супа.

Може да се направи супа от цвекло като след нарязването или настъргването то леко се запържи, за да се убие миризмата му на пръст, а и да не оцветява силно. Към него пак може да се добави морков, цвекло, няколко картофа.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X