Напишете дума/думи за търсене

Ани Стойчева: Суровата храна подсилва имунитета

Изследвания на световни учени в областта на здравословното хранене доказват, че имаме ли добро храносмилане, е много вероятно да имаме устойчив на вируси и болести имунитет. Затова едно от нещата, които можем да направим е да сервираме на трапезата си продукти, които да не затрудняват храносмилането. Например суровата храна. Каква да е тя и защо обяснява Ани Стойчева – сертифициран Health Coach към Института за интегративна нутриционистика в САЩ и автор на блога Statera Lifе.

Важно е тялото ни да разполага с достатъчно количество ензими, за да усвоява полезните вещества в храната. С какви проблеми може да се сблъскаме, ако те са по-малко от нужното?

- Недостатъчното количество ензими води до лошо храносмилане и недобра абсорбция на хранителните вещества. Появяват се проблеми като подуване на корема, газове, диария, непоносимост към определени храни и ако не обърнем внимание на проблема навреме, той може да се задълбочи и да доведе до по-неприятни последствия за здравето ни. Ензимите разграждат сложните съединения на по-прости и лесно усвоими вещества. Добре е да наблегнем на приема на повече непреработени, сурови храни, за да улесним работата на храносмилателната система.

Кои храни съдържат повече ензими, за да ги използваме в ежедневието си?

- Едни от храните, богати на ензими са кълновете. Може да ги отгледаме вкъщи или да ги купим от магазина. Кълнове се правят от жито, ръж, ечемик, елда, рукола, синап, ленено семе, броколи, нахут, леща, ряпа, зеле, слънчоглед, тиквени семки и др. Могат да се добавят към салати, ризото, супи и всякакви ястия. Те са чудесна украса към храната и носят доста ползи за организма ни.

Ензимите също присъстват в папаята, ананаса, мангото, кивито, гроздето, меда. Ананасът е известен с това, че съдържа бромелаин. Протеолитичните ензими, какъвто е бромелаина, разграждат протеините. Ползите от него са големи, имайки предвид, че повечето храни с високо съдържание на протеини са напълно сготвени и преработени, което унищожава повечето от ензимите в тях. Бромелаинът подпомага храносмилателните механизми на организма, превръщайки сложни протеинови молекули в по-малки пептидни единици или отделни аминокиселини.

Тези по-малки единици са от решаващо значение за производството на мускулна тъкан, невротрансмитери и други молекули, базирани на протеини.

Неслучайно ананасът и бромеилаинът като хранителна добавка са често част от менюто на почитателите на фитнеса. Много важни и актуални за сезона са ферментиралите зеленчуци (чрез т.нар. дива ферментация), каквато е туршията. Повечето туршии обаче се приготвят с оцет, аспирин или допълнителни консерванти. При дивата ферментация са нужни само вода, сол и зеленчуци. Някои народи ферментират и плодове по този начин. Туршията, приготвена така, е богата на пробиотици и на ензими. В един период аз самата бях превърнала кухнята си в лаборатория за ферментация на храни. Те наистина променят начина, по който се чувства човек, след като започне да ги приема системно.

В наши дни има големи спорове да консумираме или не сурови плодове и зеленчуци. Вие какво мислите?

- Зеленчуците и плодовете са важна част от здравословното хранене, а разнообразието е толкова важно, колкото и количеството. Що се отнася до това дали да са сурови или не, зависи. По принцип, суровата храна бързо преминава през храносмилателната система. Колкото по-бързо се случва това, толкова по-малко вероятно е да загние в червата. Загние ли, може да се стигне до чревна пропускливост, което може да предизвика и други здравословни проблеми. Друг важен факт е, че при термично обработените плодове и зеленчуци, много от антиоксидантите и ензимите в тях изчезват. Доскоро се твърдеше, че зеленчуците, съдържащи бета каротин (пигмента който дава оранжевия цвят на моркова, тиквата, сладкия картоф, тъмно зелените зеленчуци) е важно да преминат лека термична обработка, за да се усвои той по-добре. Проучване, публикувано в British Journal of Nutrition установява, че група от 198 участници, които се хранят изцяло със сурова храна, имат нормални нива на витамин А и относително високи нива на бета-каротин. Но същото проучване показва, че стойностите на ликопена са били доста ниски. Ликопенът е мощен антиоксидант и се открива в домата, папаята, розовия грейпфрут, кайсията, динята... Например когато готвим домата, в него се увеличава концентрацията на ликопен. Затова от време на време е добре да готвим домата като сос за паста например. Вкусно и полезно! Но тъй като при топлинната обработката витамин С в него ще намалее, най-добре да потърсим баланса в храненето си и някой друг път да му се насладим в суров вид – на салата например.

Ани Стойчева
Ани Стойчева
Доколко важно е да обръщаме внимание на алкално-киселинния баланс при храненето?

- Вярвам в баланса, неслучайно кръстих блога си Статера, латинската дума за баланс. Балансът е в основата на доброто здраве. Например както свръх ацидозата (силно подкиселен организъм) е вредна за нас, така и свръх алкализирането би могло да доведе до здравословни проблеми.

Проблемът е, че съвременния начин на живот, храните, които консумираме, стресът, поставят организма ни в по-скоро киселинна среда, а тя може да ни донесе неприятности и болести. Нарушеният алкално-киселинен баланс се отразява на всеки орган и клетка в тялото ни. Увеличената киселинност пречи на нормалното функциониране на ензимите, които катализират всички биохимични процеси в тъканите и клетките, поддържат метаболизма, обновяват тялото ни и го предпазват от инфекции и болести. Затова е добре да подаваме на организма повече алкални храни, като плодове, зеленчуци, ядки, семена.

Кой вид зеленчуци е важно да присъстват в седмичното ни меню, а забравяме да ги включваме?

- Голям почитател съм на зеленолистните зеленчуци – спанак, глухарче, коприва, лобода, лапад, маруля киселец, кейл. Всички зеленолистни зеленчуци са алкални и се грижат за поддържането на алкално-киселинния баланс в тялото.

Листното зеле кейл е вкусно, полезно и се отглежда доста успешно вече и в България. Откривам го по фермерските пазари, може да се поръча онлайн, има го дори и в някои супермаркети. Действа добре на храносмилателната система, тъй като е богат на фибри. Съдържа още калций, магнезий, желязо, витамин К, витамин С. Могат да се приготвят супи, салати, фрешове и смутита с него.

Защо някои хора имат проблеми след прием на сурова храна?

- Обикновено това става при хора с храносмилателен проблем. Той трябва да се реши и след това може да се подава по-малко сурова храна. Затова хора с такъв проблем е добре временно е да минат на леко обработена термично храна.

За още вкусни предложения, практични съвети, тенденции четете в новия брой на вкусното ни списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-големия гурман.
Ще научите какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X