Напишете дума/думи за търсене

Розмаринът е идеален за месо и картофи

Някой кулинар ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. Разказваме ви за подправките, които се предлагат на пазара и какво е тяхното приложение.

Розмарин

Още древните гърци са почитали розмарина като свещено растение. Той представлява вечнозелен храст с игловидни листа. Има доста силен аромат, затова не всеки може да свикне с него, но като цяло е много популярен по цялото Средиземноморие. Изключително типичен е от векове в италианската, френската и испанската кухни. В превод от латински името му означава „морска роса“. В някои краища на България е познат като „бабин косъм“ Има силен аромат със сладникава нотка, който някои определят като аромат на камфор, на бор или на хвоя. Използва се в пресен и в изсушен вид.

Здравословни предимства

Розмаринът подобрява храносмилането и е от полза, ако имаме прекалено много газове в стомаха или червата. Смята се, че помага при проблеми с нередовен цикъл, при кашлица, астма, липса на апетит, ниско кръвно налягане, напрежение, общо изтощение на организма, сърдечна невроза. За да го консумирате с цел подобряване на физическото ви състояние, запарете 1 ч.л. сух розмарин в 200 мл вода за няколко часа. След като прецедите, го пийте на гладно.

Кулинарно приложение

Позната е употребата на розмарина както в солени, така и в сладки ястия. Той е чудесна подправка за печените картофи, ориза, дивеча, рибата, различни супи, някои видове салати, меките сирена, месните пълнежи, гъбите, зелето. Използва се в маринати и при приготвяне на тесто за домашен хляб, питки и други. Тъй като има много силен аромат, често се използва, за да потисне прекалената миризма на някои меса като овнешко например. Няма да сбъркате, ако използвате розмарин там, където обикновено слагате дафинов лист, само че не правете смес от двете подправки. Също така в ястия, в които вече сте сложили по-леки подправки, розмаринът може да убие аромата им, така че внимавайте с комбинациите.

Важно

Може да гледате розмарин в саксия на балкона, но е важно да го подрязвате редовно. Той обича топлината и светлината, но трябва да го пазите от течение.

Мляното месо обича кимион

Семена от кимион са били открити в Индия още пред второто хилядолетие преди Христа. Древните гърци държали кимион в самостоятелен съд на масата заедно със солта и пипера. Днес тази практика продължава в Мароко. Основен потребител и производител е Индия. Те консумират 63 % от световното му производство.

Кимионът има силен и специфичен аромат. Предлага се на семена и на прах. Ако искате да се усеща по-силно в ястието, изберете варианта на семена, особено ако готвите месо.

Кимионът често се бърка с ким, но той е с по-силен вкус и семената му са по-едри и по-светли.

Здравословни предимства

В превод от санскрит кимион означава „помощ за храносмилането“. Използва се много в аюрведата. Кимионът подобрява апетита и възприятието на храната, подпомага лечението на треска, диария, повръщане, подуване на корема, отток и следродилни разстройства. В южната част на Индия варят кимион и вярват, че напитката помага при сърдечно-съдови проблеми, лошо храносмилане и хронична хрема. В редица фармакологични изследвания подправката се посочва като превенция на диабет, имуностимулираща, с противотуморни и антимикробни свойства. Има добро действие при алергия от прах и невродермити.

Кулинарно приложение

Най-често ще срещнете кимион в индийската и латиноамериканската кухня. Той се съдържа в прочутата подправка гарам масала. Намира широко приложение в приготвянето на колбаси, защото освен че пасва на вкуса на месото, има и консервиращи свойства.

Кимионът отдавна е приятел и на българската трапеза. Домакините го използват при приготвяне на ястия с мляно месо, кисело зеле с месо, соленки и някои видове хляб, както и при някои ликьори.

Чай от кимион за отслабване

Сипете 1 ч.л. кимион в 1 ч.ч. вода и оставете да поври няколко минути. След това оставете да се запари 15 минути и консумирайте 3 пъти дневно. Подпомага метаболизма, с което улеснява отслабването.

Нахут с кимион по индийски

Сварете 250 гр нахут или използвайте готов от консерва. Запържете го заедно с 1 ч.л. кимион, 1 глава ситно нарязан лук, 3 скилидки чесън на дребно, 1 ч.л. настърган джинджифил, 1 ч.л. куркума и 2 ч.л. кориандър. След пет минути добавете 1 консерва домати и ? ч.ч. вода. Оставете яхнията да къкри, докато сосът се сгъсти и накрая подправете със сол и чили.

За още практични съвети, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание „Рецепти за здраве“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X