Напишете дума/думи за търсене

Изкусителни рецепти на барбекю

Кой не обича ребра?! Все още е топло и може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа.

Важно е да знаете, че ребрата имат нужда от време и търпение върху барбекюто. Ако разполагате с такива, останалата част от работата е песен.

Може да изберете от по-тлъстичките ребра, които са перфектни за скара, но също така може да приготвите и т.нар. патрондаш, който е и вкусен, и ефектен. Важно е да не пропускате маринатата. За нея може да ползвате пушен червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, чесън, кетчуп, барбекю сос. Казахме чесън, нали? В никакъв случай не го пропускайте. Друга важна съставка на маринатата за ребра е медът. Той ще олекоти общия вкус и в същото време ще подчертае ароматите. Благодарение на меда ще получите карамелизирана, страхотна коричка на вашите ребра. Вместо мед може да ползвате кафява захар или кленов сироп.

Класическа марината за месо: 1 с.л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, щипка сол, щипка пушен червен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън. Според количеството на месото може да увеличите и количеството на маринатата.

Решите ли да поглезите тотално вашите ребърца, може да ги мариновате и след това да ги натъркате със сухи подправки. Маринатата овкусява месото отвътре, а билките правят повърхността му по-вкусна и хрупкава.

Стигнахме до същината – изпичането. Това месо се нуждае от слаб огън и силно търпение. То не бива да се пече на открит огън и предпочита жарта. Ако избързате и го изпечете на силен открит огън, месото ще стане жилаво, а по краищата ще изгори. И не го чакайте да „пада от кокъла“, защото това би означавало, че сте прекалили с изпичането.

Великолепни ребра на барбекю

Необходими продукти:
2,5 кг свински ребра (патрондаш)
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. соев сос
1/4 ч.ч. кафява захар
6 с.л. ябълков оцет
6 с.л. зехтин
3-4 скилидки счукан чесън

сухи подправки за втриване:
2 ч.л. сол
1 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. чили
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея месото в дълбок съд, така че да го покриете. Оставете така в хладилника поне няколко часа, а при възможност – цяла нощ, като отгоре сте покрили и с прозрачно фолио.
2. Когато загреете скарата, извадете месото, отцедете го от маринатата, попийте със салфетка и го натрийте със сместта от сухите подправки.
3. Намазнете грила и поставете месото отгоре. Огънят не бива да е силен.
4. Печете по 30 минути от всяка страна.
5. Засилете огъня до среден и печете още 20 минути, като обръщате от време на време ребрата. Правете проверка с вилица дали месото е готово.

Нейно величество пържолата

Пържоли на скара – тоталната класика! За да ви се получат перфектно, е важно да изберете прясно месо с повече сланинка по него. Принципно може да сготвите на барбекю както свинско, така и телешко, агнешко, пилешко. Но все пак изберете по-мазните части на животното.

Не бива да готвите пържоли, които току-що излизат от хладилника. Оставете ги около 1 час на стайна температура – идеалното време, в което може да ги овкусите със сол и черен пипер, ако преди това не са били мариновани. Изключение правят съвсем тънките пържоли – гответе ги направо, за да са равномерно опечени.

Не гответе на открит огън. Направете хубави въглени и ги разгаряйте поне половин час. Повърхността на барбекюто трябва да е силно нагрята, за да получите хрупкава обвивка и сочна вътрешност – идеалната пържола.

Приблизителното време за печене е между 2 и 5 минути от всяка страна. Ако обичате алангле, оставете месцето върху грила до 2 минути от страна, за средно изпечено – до 4 минути, за попрепечено – до 5 минути. Не обръщайте пържолата повече от един път, ако не искате да загубите перфектната й карамелизирана коричка.

Оставете мръвките да си починат, след като слязат от огъня. Ако сте ги пекли 10 минути, им трябват 5 минути, преди да се настроят към чиниите ви.

Сочни пържоли на барбекю
Необходими продукти:

600-700 г пържоли
2 ч.л. дижонска горчица
8 – 10 л. Уорчестър сос
зехтин
2 стръкчета розмарин на ситно

Начин на приготвяне:
1. Няколко часа, преди да запалите грила, смесете горчицата, Уорчестър соса и розмарина. Може да го направите в плик с цип-затваряне, за да смесите идеално съставките. Оваляйте пържолите в маринатата и ги оставете в хладилника за поне няколко часа или за цяла нощ.
2. Половин час преди готвене извадете месото и го оставете на стайна температура.
3. Загрейте грила в това време и когато получите хубава, равномерна температура, пуснете пържолките да се приготвят. В зависимост от това как ги обичате, печете от 2 до 5 минути от всяка страна.
4. Когато ги махнете от грила, ги оставете да си почиват в тенджера или в тава, покрита с алуминиево фолио.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X