Напишете дума/думи за търсене

Ушнодака - водата, която спасява от болести

Привържениците на традиционната индийска медицина Аюрверда използват напитката ушнодака, което означава "гореща вода", за лечение на различни заболявания. Смята се, че преварената вода има специални лечебни свойства.

Първо, трябва да разберете тънкостите на процеса на кипене на вода. Той включва три етапа:

1. Малки въздушни мехурчета или групи мехурчета започват да се издигат от дъното на съда, като се утаяват по стените на съда. С течение на времето броят им се увеличава.
2. Появяват се множество мехурчета, водата се замъглява и на повърхността се появява пяна.
3. Водата кипи, на повърхността се появяват големи мехурчета, отделя се пара, на дъното на съда се образува утайка.
В последния етап на кипене водата се изчиства от микроби и вируси и при продължително кипене се унищожават феноли, нитрати, пестициди, хербициди и тежки метали.

Смята се, че при продължително кипене водата става по-алкална и помага на тялото да се справи с подкиселяването. Ушнодака се използва при метаболитни проблеми, настинки, главоболие и стомашни проблеми. Прочиства тялото от токсини, нормализира хидратацията. Използва се от източните лечители при лечение на астма, подагра, проблеми с женската репродуктивна система, затлъстяване, мигрена.


Рецепта
Изсипете обикновена вода в чист стъклен или стоманен съд и я кипнете (температурата трябва да бъде 100 градуса). Когато обемът на водата се намали точно наполовина, на повърхността няма да има пяна и мехурчета, а на дъното на съда ще има утайка, което означава, че напитката е готова. В зависимост от сезона водата трябва да се изпарява по различни начини - през лятото и есента, до 3/4 от първоначалния обем, а през зимата и пролетта е достатъчна 1/2 от обема. Водата трябва да се охлади до комфортна температура и да се приема в случай на различни заболявания.

Важно! Напитката запазва лечебните си свойства 12 часа след приготвянето. Охладената вода не трябва да се претопля.

Може да подобрите свойствата на напитката, като добавите следните съставки:
• черен пипер, сушен джинджифил или женско биле - за по-добра борба срещу кашлица, хрема и астма;
• сушен джинджифил, семена от целина, хималайска черна сол, черен пипер (няколко зрънца) - в случай на загуба на апетит, подуване и болки в корема;
• трифала - при запек (трябва да пиете тази напитка на гладно или преди лягане);
• трифала и мед - при затлъстяване;
• трикату и чесън - при проблеми с кръвоносните съдове и сърцето;
• кориандър - при нарушения в пикочната система;
• панчактикта - при наличие на кожни проблеми.

* Съставките може да откриете в аптеките, дрогериите и биомагазините.

Чаша топла вода на гладно - 10 невероятни неща, които се случват с тялото

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X