Напишете дума/думи за търсене

Само за мъже: как се тълкуват резултатите от спермограма

Анализът на спермата, наричан още спермограма, е процедура, при която лаборантът взема проба от сперма от мъжа, за да анализира качеството и състава на неговата семенна течност.
Резултатите от този тест разкриват много неща за мъжката плодовитост.

Макроскопия в резултатите от спермограма
Макроскопските резултати от спермограмата се определят от визуалния аспект на спермата. Това включва общото количество на еякулата, цвета и нейния вискозитет.

Средно еякулата трябва да надвишава 1 1/2 милилитра за целите на оплождането. Пробата трябва да се втечни по естествен път след 20 минути, без намесата на биохимик.

Що се отнася до цвета, прозрачността не е добър знак. Това разкрива наличието на бели кръвни клетки - нормалното оцветяване варира от сиво до жълто.

Вискозитетът е друг параметър, който се появява в резултатите от спермограмата. Учените го измерват като устойчивост на нишките на спермата, които са изкуствено образувани в пробата. Проблематичността обикновено се отнася до простатата, когато има много лепкавост.

Микроскопия на спермограма
Точно както има макроскопични фактори по отношение на спермограмата, има и микроскопични. Тук тълкуването е по-сложно, тъй като специалистите трябва да измерват параметрите на биохимията, включително:

• Мобилност. Анализира се колко сперматозоиди се движат общо и дали имат достатъчно скорост, за да достигнат до зоната на оплождане. Най-малко 40% от пробата трябва да може да се движи, за да има възможност за бременност.
• Концентрация. Това е количеството сперматозоиди в спермата. Много лаборатории го отчитат като брой клетки на милилитър сперма - нормалната трябва да има минимум 15 милиона.
• Форма. Спермата трябва да има нормална морфология, за да се счита за нормална. Това важи за всяка клетка в тялото и това не е изключение. Резултатите от спермограмата установяват какъв процент от общата проба съответства на клетки с нормална форма.
• Жизненост. Измерването на този параметър варира в зависимост от лабораториите, които извършват теста.

В допълнение към използвания метод, в крайна сметка се определя колко сперматозоиди са живи и колко са мъртви. Повече от половината от пробата трябва да е жизненоважна за установяване на нормалност.

Сперматозоидите трябва да имат нормална форма, с адекватна подвижност и жизненост за оплождане.

Ненормални резултати от спермограма
Ако спермограмата отчита азооспермия, това е защото в пробата няма сперматозоиди. В този случай ситуацията е сериозна и разкрива, че мъжът не произвежда тези клетки, което прави оплождането невъзможно.

В спермограмата може да се споменава за олигоспермия. Това се случва, когато има по-малък брой сперматозоиди, отколкото е необходимо за нормалност. Освен това, дори и да има адекватен брой, тези клетки могат да бъдат неподвижни, което води до астенозооспермия.

Некроспермията
е друга сериозна ситуация, която изисква допълнително изследване. При нея се откриват няколко мъртви сперматозоиди. Те нямат жизненост или мобилност.


Този тест сам по себе си не е убедителен
Тълкуването на резултатите от спермограмата трябва да бъде професионална задача, тъй като трябва да се комбинират други допълнителни методи, за да се стигне до конкретна диагноза. Това е много деликатен въпрос и правилното боравене е от ключово значение, за да избегнете объркване.

След като получат резултата от спермограмата, специалистите трябва да го интерпретират въз основа на параметрите, които се считат за нормални. Следователно, най-добре е лекар да разчете резултатите. Професионалистът ще знае как да действа съответно в зависимост от контекста на всеки отделен случай.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X