Напишете дума/думи за търсене

Може ли да се забременее с предсеменна течност?

Предсеменната течност е вискозна, течна, безцветна течност, която се произвежда в мъжкото тяло преди еякулация.
Тя излиза през уретрата, както спермата и урината, и се вижда на върха на пениса, когато мъжът е силно възбуден.

Какво е предсеменна течност?
Известна е още като предеякулационна течност, прееякулат или течност на Каупър. Произвежда се предимно от жлезите на Каупър или булбо-уретралните жлези, които са разположени в корена на пениса, с известна помощ от жлезите на Литре, които са част от тъканта на уретрата.
Съставът е подобен на спермата, произведена от тестисите и освободена по време на еякулация. Те споделят алкална фосфатаза, но се различават фундаментално по това, че прееякулатът не съдържа сперма.

Тази течност се отделя през уретрата, когато мъжът е възбуден, с функцията да засили сексуалната активност и да улесни репродукцията. Освобождаването й е преди еякулацията.

Количеството произведена течност зависи от мъжа. При някои господа изобщо не се произвежда предеякулационна течност, докато при други може да бъде до 5 милилитра.

Какви са функциите на тази течност?
Тъй като е вискозна течност, предсеменната течност е лубрикант за мъжете по време на полов акт, действайки подобно на вагиналната слуз, произвеждана от жените. От друга страна, тя също така смазва стените на уретрата, улеснявайки изтичането на сперма, която е много по-вискозна.

Освен това улеснява оцеляването на сперматозоидите, тъй като неутрализира остатъчната киселина от остатъците от урина и подобрява pH на вагината. Чрез модифициране на вагиналната среда, тя насърчава оцеляването на сперматозоидите.


След като не съдържа сперма, може ли предсеменната течност да причини бременност?

Предсеменната течност може да причини бременност, въпреки че шансовете това да се случи са много ниски. Обикновено не съдържа сперма, но може да има сперма в нея чрез „кръстосано замърсяване“.

Множество проучвания установяват, че между 17% и 41% от участващите в тях мъже са имали сперма в предсеменната течност. Ето защо методът на прекъсване на коитус не се препоръчва изцяло като метод за контрацепция, тъй като прееякулатът най-вероятно ще влезе в контакт с вагината.

Спермата, урината и предсеменната течност излизат през един и същ канал: уретрата. Следователно, прееякулатът може да се замърси с малко сперматозоиди, които остават в нея, което позволява на яйцеклетката да бъде оплодена.

Това се случва, когато е имало скорошна еякулация на сперма и след това не е била отделена урина. Остатъците от сперма остават в уретрата и се отвеждат от предсеменната течност.

В допълнение към това, незащитен генитален контакт с всяка сексуална течност, включително предсеменна течност, е достатъчен за предаване на полово предавани инфекции, като ХИВ, хламидия или генитален херпес.
Презервативите все още са най-добрият метод за защита за предотвратяване на полово предавани инфекции от предсеменна течност или сперма.

Възможно ли е да се намалят шансовете за бременност от предсеменната течност?
Доказано е, че предсеменната течност не съдържа сперма, ако не е имало еякулация поне два дни и е имало уриниране. Ето защо се препоръчва мъжът да уринира преди полов акт.

Въпреки това съществува висок риск от придобиване на полово предавани инфекции, тъй като тази течност може да съдържа бактерии, вируси и други микроорганизми. Поради тези рискове методът на прекъснатия секс не е надеждна контрацептивна стратегия.

Препоръчително е да се използват други контрацептивни методи - бариерни, механични или хормонални. Първите за избягване на полово предавани инфекции и нежелана бременност, а вторите само за избягване на забременяване, било чрез сперма или предсеменна течност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X