Напишете дума/думи за търсене

Това вреди на мъжката фертилност

Ако се опитвате да имате деца от известно време и все не успявате да заченете, отговорът може да е точно в джоба ви. Буквално. Кумико Наката, изследовател от Япония, установи, че електромагнитните вълни от wi-fi устройства - мобилни телефони и домашни рутери - може да причинят значителни щети на спермата.

30% от проблемите с раждаемостта идват от мъже

Според Световната здравна организация около 15% от двойките по света имат проблеми, когато става въпрос за деца. И най-малко една трета от проблемите с раждаемостта идват от мъжете. Разбира се, мъжкото безплодие може да бъде причинено от много неща - лоша околна среда, стрес, лоша диета, генетика... Виновен може да е и мобилният телефон, носен по цял ден в джоба.

Японските учени, водени от д-р Наката, са изследвали спермата на 51 мъже, разделени на 3 групи. Семенната течност на първата група не е била в близост до рутер за безжичен интернет. Втората група е била в съседство с такова устройство, но е имала защитен щит. Докато третата група семпли от сперма е била изложена непосредствено на влиянието на вълните, излъчвани от безжичния рутер. Пробите

Два часа след излагането на спермата на влиянието на интернет тя вече е негодна. Макар че в първите 30 минути влиянието на wi-fi сигнала не е имало почти никакъв ефект, по-продължителното излагане започнала да показва впечатляваща разлика в качеството на спермата. След само 2 часа скоростта на моториката на неекспонираната група е била 53,3%, тази със защитния щит 44,9%, а изложената група само 26,4%. 24 часа по-късно процентът на мъртвите сперматозоиди в третата група е 23,3% в сравнение с 8,4% за неекспонираните проби.

Статистиката сочи, че в момента на планетата активните мобилни телефони е по-голям от действителното световно население, което означава, че доста хора имат повече от един телефон, а ефектът от вълните му може да е твърде сериозен, за да бъде игнориран. Превенцията може да бъде много проста.
Д-р Наката уточнява, че проучването потвърждава, че електромагнитните вълни от безжичните устройства са безопасни за хората по отношение на благосъстоянието и здравето им като цяло.
Може би едно просто решение като изваждането на телефона от джоба и държането му върху бюрото ще е от значение за някои семейства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X