Напишете дума/думи за търсене

Саморазкриване: колко интимни неща споделяме с другите?

За да изградите силни и смислени връзки, сте склонни да практикувате саморазкриване. С други думи, вие споделяте на друг човек определени аспекти от живота си, които считате за поверителни. Въпреки това докъде е добре да стигаме?
Саморазкриването определя способността ви да споделяте лична информация с другите, видовете преживявания, мисли и желания, които са най-лични за вас. Помнете обаче, че това може да бъде нож с две остриета.

От една страна, добре е известно, че най-добрите взаимоотношения са тези, в които си позволявате да предавате част от този „чувствителен материал“ на друг, тъй като той има вашето доверие. От друга страна, често не сте сигурни какво да споделите и за какво да мълчите. Защото, отваряйки се за другите, вие също се излагате на риск да бъдете предадени. Затова много хора изглеждат толкова сдържани и резервирани. Те не искат да рискуват да бъдат измамени.

Това усещане създава дистанция и затруднява създаването на обогатяващи връзки. Въпреки това има и такива, които вървят по света с отворено сърце. Те споделят и казват всичко без филтри или предупредителни мерки. Но пък те често страдат от разочарования.

Науката твърди, че тези, които казват това, което чувстват, и казват на другите какво искат, са склонни да се радват на по-добро психологическо здраве.

Има две магически съставки, за да работят едни отношения. Това са саморазкриване и доверие.

Саморазкриване
Саморазкриването е концепция, въведена от Алтман и Тейлър през 1973 г. в резултат на изследване на междуличностните отношения. Според тази концепция постепенното разкриване на чувства и лични преживявания благоприятства както чувството на доверие, така и знанието, което имате за някой друг.

Това е като да оставите пътека от трохи след себе си, така че другият човек да ги вземе и да може да репликира вашето изображение. По този начин той получава представа за това как сте и какви елементи на опит и личност ви определят.

Саморазкриването изисква да практикувате психоемоционална откритост и споделяне на информация. Правите го през филтър на искреност. Без това няма истинска връзка.

Въпреки това винаги има забележими междуиндивидуални различия. Съществуват хора, които незабавно споделят интимни аспекти от собствения си живот с някого, с когото току-що са се запознали. Има и категория, в която спадат изключително сдържани индивиди.

Несъмнено има и такива, които си задават въпроса докъде да стигна? Какво трябва да кажа или не на отсрещния?
Саморазкриването е реципрочно. Споделяте интимните си мисли и другият трябва да направи същото. Ако това не се случи или усетите, че ви лъже, по-добре е да се отстраните от отношенията.

Саморазкриването е крайъгълният камък на емоционалната интимност
Искате ли да започнете романтична връзка или обогатяваща приятелска връзка? Ако е така, трябва да практикувате саморазкриване. Добре е да споделите с новия си партньор или приятел някои лични неща за себе си. За да създадете социални и емоционални връзки, трябва да отворите както ума, така и сърцето си.

Всяка връзка изисква акт на вяра, което означава, че трябва да практикувате две доста специфични измерения. Това са реципрочност и саморазкриване. Те образуват емоционална близост, в която изведнъж изграждате прекрасен емоционален подслон, където сте напълно в хармония един с друг.


Възприемано неравенство: когато разкривате повече от другия
Университетът в Амстердам провежда интересно разследване през 2018 г. То се задълбочава в това как саморазкриването служи не само за изграждане на социални взаимоотношения, а също е от ключово значение за разгадаването на развитието и поддържането на романтични и приятелски връзки. С други думи, не само ви позволява да се свържете с другите, но също така е необходимо да присъствате и да се грижите за тези взаимоотношения.

Въпреки това понякога се появява повтарящ се феномен. Това е т.нар. възприемано неравенство. То възниква, когато забележите, че споделяте много повече с другите, отколкото те с вас. Това не означава непременно, че са напълно некомуникативни. Просто понякога те не казват това, което чувстват, и тяхното саморазкриване се превръща в погрешно представяне.

Безспорно е, че благополучието и междуличностното щастие изискват постоянен обмен на искрени мисли и чувства. С други думи, колкото повече интимност, толкова повече обвързване.
Когато започнете да излизате с потенциален партньор, трябва да рискувате да споделите определена лична информация, като вашите мечти, страхове и минал опит. Без тази интимна увереност доверието не расте и никоя връзка няма да продължи.

Колко трябва да споделите с другите?
Саморазкриването или възможността да се отворите за другите, като споделяте личните си данни, не засяга само вашите взаимоотношения. Освен това оказва влияние върху психологическото ви благополучие. Да може да говориш за лични аспекти на себе си, означава, че може да вярваш на другите. Това е необходимо, тъй като е здравословно и полезно за вас.

От друга страна, ако изберете потайност, това пуска в пространството недоверие и социална тревожност, които по един или друг начин ще ви навредят. Това, че не може да се доверите на никого, ви изолира и ви прави самотни. Всъщност най-добре е да не се стига до крайност нито по един, нито по друг начин. Ето защо не трябва да се отваряте напълно към някого, когото наистина не познавате, нито да избирате студенина и емоционална дистанция.

Тайната е в реципрочността. Това означава, че ще сте склонни да споделяте толкова, колкото той споделя с вас. Ще разкриете толкова, колкото вярвате и имате нужда, като прецените дали човекът срещу вас ви предлага доверие, искреност и съпричастност. Всъщност това е ключът към здравите взаимоотношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X