Напишете дума/думи за търсене

Какво може да направим, ако партньорът ни е комарджия?

Хазартът е психично разстройство, което засяга не само живота на тези, които страдат от него, но и този на техните близки. Ако смятате, че вашият партньор има проблем с хазарта, естествено е да се чувствате притеснени и несигурни.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че хазартът е болест и като такава изисква специализирани грижи. Има обаче и определени действия, които може да предприемете, за да подкрепите партньора си.

Страдащите имат проблеми с регулирането на поведението си, когато участват в игри, които включват залагане. Поради тази причина проблемният хазарт се счита за вид поведенческа зависимост.

Характерни поведения на страдащите от хазартна зависимост
Хората с проблеми с хазарта трудно контролират импулсите си. Дори когато вече нямат пари в джоба си, те могат да вземат назаем от семейството, приятелите или дори партньорите си. Затова трябва да наблюдавате как вашият партньор се справя с разходите си.

Те си мислят, че контролират играта
Има проучвания, изследващи когнитивните изкривявания, които проявяват патологичните комарджии. Една от най-често срещаните е илюзията за контрол, при която те смятат, че ролята на случайността е много по-малко решаваща, отколкото е в действителност. Освен това те често смятат, че шансът им за победа е по-голям от този, който предполагат математическите закони.

Лъжи и промени в настроението

Ако подозирате, че партньорът ви е комарджия, обърнете внимание на последните промени, които сте забелязали в поведението му. Може би сте забелязали, че той е спрял да ви казва къде е през повечето време и се прибира по-късно от работа или излиза от вкъщи по-рано.

Може също така да откриете изключително интензивни и необясними промени в настроението му. Те се произвеждат от способността му да залага и от резултата от конкретната игра. Ако прави залози предварително, може да го намерите особено нервен с наближаването на деня, в който ще стане ясно дали печели или губи.

Проблеми в работата
Не е необичайно той внезапно да започне да си взема отпуск, за да играе хазарт.
Когато пристрастяването стане хронично, той може да загуби работата си. Ако продължа да има достъп до финансови ресурси, за него е лесно да види тази загуба като освобождение. Това му дава повече време за игра, като същевременно е единственото нещо, за което мисли.

Какво може да направите, ако вашият партньор е комарджия?

1. Проявете търпение и разбиране
Трябва да сте наясно с факта, че хазартът е психично заболяване. Комарджиите използват хазарта като стратегия за справяне с емоционалния си стрес.

Патологичният хазарт е проблем с контрола на импулсите. Най-вероятно вашият партньор признава по някакъв начин, че му е трудно да се регулира, но в същото време не може да спре. Това не е проблем, който може да бъде решен само с желание, трябва да се обърне внимание на това, което е: болест.

2. Избягвайте да плащате дълговете си, но поемете контрола над парите
При никакви обстоятелства не трябва да плащате неговите задължения. Често е изкушаващо да си мислите, че като му давате пари, помагате, но това не е така. Най-вероятно той отново ще използва парите за хазарт и в крайна сметка да ги загуби.

Ако вие поемете контрола върху финансите, ще има по-малък риск партньорът ви да злоупотребява с тях и да засегне останалата част от семейството ви. Освен това, ако реши да започне терапия, свързана с този порок, липсата на необходимост да управлява парите ще му помогне да издържи процеса на абстиненция.

3. Помогнете му да признае, че има проблем
Първата стъпка към промяната е вашият партньор да признае настоящата ситуация и да разбере защо трябва да се промени. Опитайте се да говорите с него за това, което се случва, без обвинения или взаимни обвинения. Вместо това се опитайте да го накарате да види, че не може да контролира импулсите си и обяснете как това ви засяга.

Имайте предвид, че вашият партньор може да има негативна реакция и да отрича реалността. Ако това се случи, не забравяйте да бъдете търпеливи и разберете, че ситуацията не е лесна за нито един от вас.

Говоренето за проблема без критика или обвинения ще помогне на партньора ви.


4. Планирайте здравословни и приятни дейности с партньора си
Проблемът със зависимостите е, че страдащият ги използва като единствен източник на удоволствие в разгара на своя дискомфорт. Поради тази причина организирането на здравословни и забавни дейности, които може да споделяте като двойка, са подходящи.

5. Потърсете специализирана грижа
Ако вашият партньор е в състояние да разпознае, че има проблем, най-добре е той да се обърне към специалист. Това не само ще направи шанса за възстановяване по-висок, но и ще сведе до минимум риска от рецидив. Освен това в много случаи това ще ускори процеса на възстановяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X