Напишете дума/думи за търсене

Основен ремонт на метаболизма

Източник: Pixabay

Яжте повече, отслабвайте повече! Мисията възможна с революционните програми на Хейли Помрой – диетолог на знаменитости

Шер, Дженифър Анистън, Дженифър Лопес, Робърт Дауни Джуниър, Анджела Басет и дори шейхът на Дубай й се довериха! Защо да не й се довериш и ти?

 Метаболизмът засяга всеки аспект от живота ни.

Свикнали сме да свързваме метаболизма с килограмите. Знаем, че бърз метаболизъм е равен на оптимално тегло. А бавен метаболизъм обикновено означава повишено тегло. Какво обаче пропускаме? И как можем да ускорим забавения метаболизъм?

Освен че отговаря за килограмите и трупането на мазнини, метаболизмът засяга всеки аспект от живота ни - от костите, косата, кожата, ноктите, сухожилията и лигаментите, до настроението, производството на стрес хормони, метаболизма на холестерола, либидото, паметта и когнитивните функции. Метаболизмът е широкообхватният процес, свързан с това как тялото използва хранителните вещества, за да ги преобразува за енергия, възстановяване и ремонт. Нашият метаболизъм е начинът, по който уникалното ни тяло се адаптира към средата. Това е, което тялото ни прави с консумираната от нас храна. За да направим каквото и да е, тялото ни трябва да приема храна и да я преработва, извличайки това, от което се нуждае, и изхвърляйки онова, което не му е нужно. След това то трябва да използва извлеченото, за да извърши работата по ремонта, възстановяването и снабдяването на организма със запаси. Това се осъществява чрез много сложни биохимични механизми в тялото, при това безспирно.

По-същественото обаче е здравият метаболизъм иска да върши три неща:

  1. Да вземе храната и да я превърне в енергия.
  2. Да освободи натрупаните мазнини.
  3. Да превърне новоосвободените натрупани мазнини в енергия.

И да, това се случва основно с храна. И не, не е възможно тези процеси да протичат с глад и лишения. Могат да се реализират само с консумацията на качествена храна в достатъчно големи количества, за да започне възстановяване.

Да, всичко това е възможно с лечебния хранителен режим на Хейли Помрой, който тя е описала в книгата си „Ключът към бързия метаболизъм“ на издателство „Вдъхновения“.

- Какви са общите насоки в него?

- На първо място не се броят калории, набляга се на пълноценното хранене, приемат се много въглехидрати, но сложни такива. Режимът е в 3 фази, които се повтарят всяка седмица, в продължение на 1 месец. Първите два дни се приемат много сложни въглехидрати и плодове. Следващите 2 дни се ядат много протеини и нисковъглехидратни зеленчуци – броколи, карфиол, спанак, зеленолистни, а в последните 3 дни от седмицата акцентът е в мазнините.

Като основен принцип, на който е подчинена цялата програма, е колкото повече килограми за сваляне има човек, толкова по-голямо количество храна трябва да приема. Хейли смята, че ако организмът е бил подлаган на твърде много лишения, има големи липси на витамини и минерали и стига до дисбаланс. И съответно, преди да се стартира лечебно-възстановителен процес, трябва да се случат две неща. Първо, да се свали стресът с адекватно хранене и второ, да се попълнят тези липси от нутриенти, което се случва отново с хранене.

Друго голямо предимство на нейната програма е, че тя има дълготраен ефект върху много здравни показатели. Имаме и доста случаи на подобрено храносмилане, състояние на кожата, подобрен сън, свалени стойности на холестерол, нормализиране на повишени стойности на тиреоидитни хормони, антитела и др.

- Каква е разликата между диетата и хранителния лечебен протокол?

- Вариантът с ограничение на калориите, приемани с храната, каквото е диетата, работи при хора, които имат наднормено тегло, но не са със здравословен дисбаланс. При калориен дефицит се вдига нивото на стресовите хормони, организмът влиза в режим „запас“ и продължава да трупа.

При здрави хора това дава резултат, но когато твърде често сме го прилагали, в дългосрочен план тялото помни рестрикциите и глада, и диетата няма устойчивост. Причината е, че организмът има нужда от енергия, и то не само да си я набавя, а да я използва по правилен начин. Основното нещо, което прави Хейли със своя режим, който нарича „кръстосана тренировка на организма“, е, че пренастройва модела на усвояване на храната и енергията, която носи тя на тялото ни. Неслучайно, първите 2 дни от режима са само въглехидратни, защото целта е да се успокоят надбъбречните жлези.

Така че има много голяма разлика между диета и хранителен протокол.

Искаш да разбереш още за метаболизма? Виж още тук.

Омръзна ли ви да се лутате от една здравна концепция към друга?

Да разучавате безкрайни списъци с храни, които може и такива, които не бива да ядете?

Омръзна ли ви да сте вечно на диета, защото нещо в здравословно отношение… просто куца?

Мечтаете ли да влезете в любимите си дънки отново?

Искате ли да се събуждате жизнени, енергични и в тонус?

Как бихте се чувствали, ако имате стабилни нива на енергия всеки ден и за цял ден?

Което означава да нямате нарушения в конценрацията, нито нужда от следобедното кафе, нито пък натрапчиви мисли за нещо сладко.

Искате ли най-накрая да се наслаждавате на храната!

Да се помирите с нея и да спрете да се страхувате от въглахидрати?

Доверете се на Хейли Помрой и нейният план за възстановяване на метаболизма.

  • Ключови думи:
X