Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем идеалната възглавница за врата

Добрият нощен сън е от решаващо значение за вашето здраве и благополучие и възглавницата, която използвате, има много общо с това. Възглавницата за врата може да ви помогне да подобрите качеството на съня си и да предотвратите или облекчите болките във врата, гърба и главоболието. Но как да изберете най-доброто за вашите нужди?

Възглавницата за врата е проектирана да се адаптира към формата и извивката на врата, поддържайки правилна и изравнена стойка на гръбнака по време на сън.
Тя е полезна не само за хора, които страдат от болки във врата, но и за тези, които искат да подобрят цялостното качество на съня си и да предотвратят бъдещ дискомфорт.

Каква е разликата между обикновена възглавница и възглавница за врата?

Разликата между нормалната възглавница и възглавницата за врата е, че първата има плоска и еднаква форма, докато втората има извита и променлива. Това означава, че нормалната възглавница не се адаптира към контура на врата и може да причини принудителна и неудобна поза.

Видове възглавници за врата
Най-често срещаните материали за възглавници за врата са:
Латекс: това е естествено, еластично и устойчиво. Адаптира се към контура на шията и предлага добра опора.
Високоеластичен: синтетичен материал, който реагира на топлина и телесен натиск, придобивайки формата си.
Влакно: меко и устойчиво, лесно се пере. Предлага добра приспособимост, но може да се деформира при продължителна употреба.

Кой трябва да използва възглавница за врата?
Възглавница за врата се препоръчва за всеки, който иска да подобри съня си и да предотврати или облекчи болката във врата. Въпреки това, има някои случаи, в които употребата му е особено препоръчителна.

Спане по гръб или настрани: тези позиции изискват по-голяма височина и опора от възглавницата, за да поддържат врата подравнен с останалата част от гръбнака.

Хора, които хъркат или имат сънна апнея: дихателните нарушения могат да бъдат подобрени с възглавница за врата, която повдига врата и улеснява преминаването на въздух през дихателните пътища.
Страдащи от мигрена или тензионно главоболие: много главоболия са свързани с лоша стойка на врата, което води до мускулни контрактури.

Защо възглавницата за врата е полезна?
Възглавниците за врата могат да подобрят качеството на съня на всеки. Чрез спане в правилна поза се улеснява възстановяващият сън, което се изразява в по-голяма физическа и умствена работоспособност през следващия ден.
Това също би предотвратило бъдещи болки във врата. Чрез правилно поддържане на врата се предотвратява напрежението на мускулите на врата и съпътстващото възпаление, което намалява риска от контрактури.

Според проучване от 2007 г. използването на възглавница за врата може да има положителен ефект върху болката във врата, нощния сън и главоболието. В това проучване бяха сравнени три вида възглавници:
възглавници с форма на пеперуда, обикновени правоъгълни възглавници и възглавници, които се навиват.

Резултатите показват, че мнозинството от участниците, използващи възглавницата тип пеперуда, намаляват болката във врата, докато само 41% от тези, които използват обикновената възглавница, постигат по-малко дискомфорт.

Кръвообращението в мозъка също може да се подобри. Поддържането на шията подравнена прави притока на кръв към главата по-ефективен. Поради това е по-малко вероятно да се появят нарушения, свързани с лошо кръвообращение, като замаяност и световъртеж.

Преди да изберете идеалната за вас възглавница за врата, помислете за вашия ръст и тегло: това влияе върху размера и твърдостта на възглавницата за врата, която ще бъде идеална. Начинът да разберете дали възглавницата е на правилната височина е да видите дали главата, шията и гръбнакът ви образуват права линия, когато спите настрани, или дали брадичката ви е успоредна на пода, когато спите по гръб.

Помислете за вашия матрак: типът матрак, който използвате, също влияе върху избора. Това е така, защото матракът влияе върху това колко потъва тялото ви и следователно колко високо трябва да бъде подравнен вратът ви.
Намерете формата, която ви харесва: правоъгълна, пеперуда или цилиндрична. Всяка има своите предимства, така че трябва да изберете тази, която ви подхожда най-добре според вашата поза.

Препоръки

Сменяйте възглавницата си на всеки две години. Препоръчително е да го направите, когато забележите, че се деформира или потъва.
За да намалите болката във врата и да си починете по-спокойно, трябва също така да имате добра хигиена на съня, да правите упражнения за врата и гръбначния стълб и, разбира се, да се консултирате със здравен специалист, ако болките са постоянни или интензивни.

Добрата възглавница може да направи разликата между отличния и лошия нощен сън. Така че не се колебайте повече и започнете да се наслаждавате на предимствата на възглавницата за врата – вашето здраве ще ви благодари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X