Напишете дума/думи за търсене

Защо да внимаваме със солта и захарта

Дори и тези, които следят да не прекаляват с мазното, с месото и с алкохола по време на многото угощения, понякога прекаляват със солта и захарта, което също крие рискове за здравето.

Според диетолозите солта е основен препъникамък в повечето диети. Често дори тези, които спазват режим, прекаляват с приема на сол, което води до задържане на течности и всъщност влияе на килограмите ни. Според Световната здравна организация приемът на сол е добре да е около 2 г на ден, а над 5 г на ден крие рискове за здравето - повишено кръвно налягане, сърдечно-съдови проблеми, мигрени, проблеми с метаболизма.

Проблемът по празниците е, че дори и тези, които не солят допълнително, пак приемат много сол, защото тя се съдържа в почти всичко традиционно на празничната трапеза – кисело зеле, туршии, месо, луканки. Богати на сол са и солети, бисквити, доматени сосове, лютеници, зърнени закуски, консерви, бульони, сирена, хляб, ядки. Всъщност консумацията на ядки също може да предизвика проблеми, защото най-често на празничната трапеза се поднасят печени ядки с много сол. Прекомерната им употреба крие рискове за черния дроб, стомаха и жлъчката, особено ако е в комбинация с други храни и алкохол.

Захарта е другата опасна съставка, с която често прекаляваме по празниците. Прекомерният й прием крие риск от диабет, висок холестерол, проблеми със зрението, сърдечно-съдови и дихателни проблеми. Дори и да не ядете по повече от едно парче баклава или щолен, пак може да се окаже, че сте приели повече захар, отколкото е безопасно.

Дори в сосове, които на вкус са солени, пак може да има захар. Трябва да имате предвид, че тя се добавя в доматени сосове, кетчуп, лютеница, готовите дресинги за салати, консерви, готови супи и бульони, дори хляб. Това важи и за плодовите сокове в кутии. Бъдете много внимателни с тях, защото дори тези с етикет „100% сок“ обикновено съдържат захар.

Най-богат източник на захар са газираните напитки, които някои от нас неизменно приемат в големи количества по празниците. Освен това те могат да провокират стомашни проблеми – колит, гастрит или язва.


Трябва да имате едно на ум и за алкохолните напитки. Много от тях също са богати на захар. Не е добре да прекалявате десертните и силните вина, ликьорите и сладкото шампанско.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X