Напишете дума/думи за търсене

Дневната сънливост може да бъде превъзмогната

На всеки се е случвало по време на работния ден да изпита непреодолимо желание да си подремне. Как да се справите с постоянната сънливост и вялост?

Ако сте прекарали безсънна нощ в танци и забавления, влюбени сте или скоро сте сменили часовия пояс, значи няма място за притеснение. Обаче когато става дума за хронична сънливост, причините може да са няколко - редовна злоупотреба със сънотворни лекарства, некомфортна температура на въздуха, непроветрено помещение, неудобно легло, недостатъчно нощен сън, смущения в съня, хъркане.

Симптоми на недоспиване

Този проблем преследва почти 50% от жителите на големите градове. Често го смятаме за безобидно неразположение, но това състояние води до понижаване на имунитета, спадане на тонуса, а впоследствие и до хроничен стрес и депресия.
Симптомите са повишено кръвно налягане в сутрешните часове, бързо уморяване,
главоболие, понижено либидо, нарушение в обмяната на веществата – най-често напълняване.

Напълняването е пряко свързано с недоспиването заради въздействието на хормона соматотропин, който отговаря за превръщането на мазнините в мускулна маса. Този хормон се изработва именно във фазата на дълбок сън, която е най-засегната при недоспиване. Така че организмът ни наказва за недоспиването не само с дневна сънливост, но и с наднормени килограми.

Ободрете се

Най-опасният вариант са енергийните напитки, които са пълни с вредни химически вещества. Няма смисъл да се наливате и с разтворимо кафе, тъй като то ще ви освежи за около 15-20 мин. Правилно приготвеното качествено натурално кафе ще ви помогне да се разсъните за около час, като през това време организмът може да преодолее пика на сънливост и отново да влезете във форма. Но не пийте повече от 2-3 чаши кафе дневно. Ако предпочитате чай, спрете се на зелен, но не от пакетчета, а на листа.


Ефикасен метод да се разсъните е да смените вида дейност, с която се занимавате, а най-добре е да включите физическа активност. Разходете се до съседния отдел за консултация с колегите или до близкия магазин за минерална вода. Може да направите и няколко енергични движения, разбира се, ако това няма да шокира колегите ви.

Понякога сънливостта се дължи на липса на витамини – затова включвайте често в менюто си пресни плодове и зеленчуци. Това със сигурност е по-добър вариант от синтетичните витамини.

Още един начин да се освежите в течение на работния ден е да хапнете парче черен шоколад (с не по-малко от 70% какао).

За да се застраховате от дневна сънливост, трябва да вземете мерки от вечерта. Препоръчително е да избягвате както преяждането вечер, така и гладуването. Опитайте се да си лягате и да ставате винаги по едно и също време. Установете собствената си реална потребност от сън – при различните хора тя е различна (варира от 4 до 12 часа на денонощие). Осигурете си максимално комфортни условия за спане – проветрявайте редовно стаята, купете си удобен матрак и качествено спално бельо. Когато си легнете, не мислете за проблемите си – спазвайте правилото, че утрото е по-мъдро от вечерта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X