Напишете дума/думи за търсене

Убива ли ни захарта?

Захарта е напълно натурален продукт, без примеси и ГМО - за разлика от изкуствените подсладители и фруктозите. Затова не въздейства негативно на микрофлората на стомашно-чревния тракт, не нарушава метаболизма и при разумна и правилна консумация не води до наднормени килограми. Затова, ако не може да се откажете от сладкото, използвайте бяла захар, а не заместители.

Захарта има чист сладък вкус, без остатъчни и странични привкуси и аромати - както в сух вид, така и във воден разтвор.

Захарта е естествен консервант. Още едно важно нейно свойство е, че може да подсили вкуса и аромата на храните - например, малко количество захар може да подчертае киселия или горчивия вкус в ястията. Освен това, захарта придава на продуктите апетитен цвят в резултат на карамелизацията.

Консумирана в разумни количества, захарта оказва положително въздействие върху нервната и други системи. Пълното изключване на захар от менюто при здрави хора може да доведе до развитие на хипогликемия (ниско ниво на глюкоза в кръвта), симптомите на която са слабост, умора, световъртеж, затруднено концентриране, студени тръпки, треперене, сърцебиене, главоболие. В по-тежки случаи е възможно раздвоено виждане, раздразнителност, агресия, безсъние.

Пресните плодове и зеленчуци, в които има захар, съдържат аминокиселини - които са изключително важни за нормалното функциониране на тялото.

В тръстиковата захар се съдържат множество полезни микроелементи и минерали, които са необходими на организма - фосфор, натрий, калий.

за още полезна информация, срещи със специалисти по здравословно хранене, интервюта с любими кулинарни блогъри, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X