Напишете дума/думи за търсене

Храни против пролетна умора (+рецепти)

Пролетта е любимият сезон на повечето от нас, но ако страдате от пролетна умора, цялото щастие, гарнирано с птичи песни и меки слънчеви лъчи, може да бъде помрачено. Въздействайте на пролетната умора със засилен спорт и специално внимание към всичко, което консумирате. Предлагаме ви списък от храните, които ще ви върнат енергията и ще ви позволят да се порадвате от сърце на любимия пролетен сезон.

1. Непреработени храни

Макар че чийзбургерите и пържените картофки може да ви успокоят за кратко, тяхната хранителна стойност е ниска. Преработените храни, сред които повечето пакетирани или консервирани храни, сладкиши, колбаси и т.н. обикновено са пълни с консерванти, трансмазнини и изкуствени добавки, които ще отнемат от енергията ви, вместо да ви доставят такава. Избягвайте ги особено в този сезон!

2. Сезонни плодове и зеленчуци

Колкото по-свежа е вашата храна, толкова повече хранителни вещества ще съдържа. Консумацията на сезонни плодове и зеленчуци означава, че те са узрели по естествен път.

Спаначен дип

Кремообразна основа: Необходима ви е кремообразна остава, която може да бъде от кисело мляко и майонеза, от хубава извара, от сметана, от цедено кисело мляко или комбинация от някои от тези основи.

Спанак: Може да ползвате замразен или пресен спанак. Ако е пресен, накиснете го преди това за няколко часа във вода със сода, за да отмиете евентуалните нитрати. След което сварете и изтискайте.

Добавки: Всичко е въпрос на вкус – може да изберете пресни добавки като чушки, целина, краставички, а може и да се спрете на маслини, печени орехи, семки, чиа и т.н. Всичко е въпрос на вкус и въображение.

Подправки: На спанака му отиват всички свежи зелени подправки, но дори да подправите само с чесън, няма да сбъркате.

3. Вода и напитки без кофеин

Водата е от съществено значение за оптималното функциониране на тялото. Въпреки че водата не осигурява енергия под формата на калории, тя помага за улесняване на енергийните процеси, което е само по себе си енергиен тласък. Пийте вода през целия ден и дори опитвайте да заменяте кафето, содата и другите си напитки с вода. Доказано е, че кофеинът има някои ползи за здравето. Въпреки че осигурява краткосрочен тласък, той всъщност не осигурява трайно енергия на организма.

Вода с краставица

Има много ползи за здравето от водата с краставица. Тя помага за детокс, потиска емоционалното хранене и помага за повишаване на метаболизма.

За да си направите вода с краставица, просто обелете една краставица и я нарежете на много тънки слайсове. „Мариновайте“ я в хубава трапезна вода няколко часа, а най-добре цяла нощ в хладилника. Може да добавите и лимони, ябълки, ягоди и други сезонни продукти.

Сервирайте с лед или пък си носете в чантата по една бутилка, която ще ви хидратира през деня.

4. Сложни въглехидрати

Простите въглехидрати, които се състоят от прости захари, не носят никаква енергия и единствено стимулират панкреаса в отделянето на инсулин. Докато сложните въглехидрати като кафявия ориз, овесените ядки, печените картофи могат да се натрупват в организма под формата на гликоген, който е основно гориво за мускулите.

Шоколадов сладкиш с ориз

Необходими продукти:

2 с.л. зехтин или масло

1 ч.ч. кафяв ориз

3 ? чаши топло мляко

2 с.л. какао на прах

1 с.л. масло

? ч.ч. бадеми

2 яйца

? чаша захар

Какао за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Загрейте маслото в голям съд, добавете ориза и гответе за 2 минути на средно-слаб огън, като непрекъснато разбърквате.

2 Добавете цялото затоплено мляко и какаото. Оставете да заври, след това намалете топлината и варете много внимателно, като разбърквате редовно, за да предотвратите прилепването на ориза към тенджерата. Трябва да бъркате, докато млякото бъде абсорбирано и оризът стане нежен – около 30 мин.

3 Прехвърлете в купа, за да се охлади. Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете тавичката с масло и посипете със смлени бадеми.

4 В купа разбийте яйцата и захарта. Изсипете яйчената смес в студената оризова смес. Печете 30 минути или до златисто.

Когато сладкишът изстине, го поръсете с какао и още бадеми.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X