Напишете дума/думи за търсене

Страхил Иванов: Всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения

Интернет пространството е пълно с хора с перфектни фигури, които се снимат само до плодове и зеленчуци. Човек започва да се чуди може ли да изглежда добре, ако се храни с готвени ястия, или трябва да забрави за удоволствието от живота. Отговор на този и други въпроси, свързани със здравословното хранене и добрата фигура, дава Страхил Иванов – фитнес треньор и консултант по хранене. Създател е на един от най-четените блогове за здраве – www.fitbg.net, и e автор на книгите „Трансформирай себе си“ и „Мотивирай себе си“.

- Страхил, сякаш се шири мнение, че добата форма се постига само с лишения, спорт и хранителни добавки. Така ли е?

- Понятието „във форма” е доста относително. Ако гледаме медиите и това, което ни предлагат те (културистки фигури и обработени с Photoshop снимки) е трудно да се стигне до там с нормално хранене. Ако говорим за добре изглеждаща фигура и нормално, здраво тяло – да, това е напълно възможно. Просто има много информация, която ни обърква и хората лесно се подвеждат за това какво означава да си във форма.

- Каква трябва да е здравословната закуска? Нужно ли е да съдържа въглехидрати, мазнини и протеини?

-За мен здравословното хранене е баланс между въглехидрати, мазнини и белтъчини. Пример за такава закуска са: овесени ядки с липов чай, мед, канела, краве сирене; препечен пълнозърнест хляб с котидж сирене, авокадо и чери домати; протеинови палачинки. За палачинките са ви нужни: 3 средно големи зрели банана; 2 пресни яйца; 1 доза протеин на прах. Ако нямате протеин на прах, може да използвате и семена от чия и коноп като алтернативен източник на протеин. Нужни са още: 50 г предварително смлени овесени ядки; 1/2 с.л. краве масло, кокосово масло или друга мазнина, подходяща за термична обработка. За да направите палачинките, намачкайте с вилица бананите и ги объркайте заедно с яйцата. Добавете в сместа протеина на прах и смлените овесени ядки. В предварително загрят тиган разтопете мазнината. Печете палачинките, докато придобият светлокафяв цвят. Размерът им трябва да е около 10 см в диаметър. С тази смес се получават около 10 малки палачинки.

- Има хора, които сутрин ядат само накиснати от вечерта ядки и чия. Не е ли малко за старт на деня?

-Зависи от количеството. Много хора казват, че е досадно да се следят грамажи и калории, но според мен е важно, поне в началото. За да можем да се ориентираме в количествата, които трябва да изяждаме и да можем да разпределяме храната в подходящи количества за консумация през деня.

- Каква междинна закуска препоръчвате?

- В повечето случаи хапвам плод с ядки, а когато имам повече свободно време, може да си направя протеинов кекс. Противно на очакванията има доста варианти за здравословни и хранителни десерти, които обикновено са и удобен вариант за междинно хранене. Такива са канелените сладки.

- Какво може да хапваме на обяд? Дайте ни рецепта за крем-супа?

-За обяд много обичам да си правя паста с песто, котидж сирене и чери домати. Става доста вкусно и полезно. А любимата ми крем-супа е от броколи. Пасирам около 200 грама броколи и добавям малко тиквени семки, сол, черен пипер и малко котидж сирене. Става страхотно!

- Каква да е вечерята ни? Важен ли е грамажът?

-Както вече казах, да, грамажът е важен, поне в началото. В повечето случаи хората не хапват много през деня и наваксват вечерта. Някак си имат нужда да починат и психически, защото са изтормозени през деня, а храненето (особено въглехидратите) помагат за това. В такива моменти обаче е по-добре да се хапне нещо леко. Добре е човек да започне деня си с повече храна от сутринта и да я намаля постепенно към вечерта. Няма как да намери златната среда, ако не опита да следи калории и да види, на колко горе-долу се чувства добре.

- Какъв здравословен десерт ще препоръчате на тези, които не могат без сладко?

- От няколко години насам здравословното хранене стана доста модерно и нашумя, така че доста по-лесно може да се намери здравословен десерт, който да включим в режима си. Ако обаче прекалим и със здравословното, то пак може да покачим килограми. Калориите са си калории… Както се казва, дозата прави отровата. Не трябва да се прекалява с нищо. А за конкретен пример мога да дам моя любим шоколадово протеинов десерт.

- Много актуални са суперхраните чия, елда, годжи бери. Да ги хапваме ли и как или те не са характерни за България и може и без тях, или да ги заменим с лимец, червени боровинки и т.н.?

-Доста силен маркетинг има за тези храни и хората се хвърлят към тях без да размишляват. „Суперхрана“ е доста силно понятие. Ако човек не се храни здравословно през целия ден, то една суперхрана няма да подобри състоянието му. Да, те са здравословни и може да разнообразяват менюто си, но е напълно възможно да постигнем добри резултати и да си изградим качествено хранене без тях, ако нямаме достъп или средства за купуването им.

- Има ли значение дали ядем бял или кафяв ориз, дали бяла или кафява паста? Дайте примерна рецепта за лесна и здравословна паста, която децата много обичат?

-Основната разлика е в повечето фибри, които съдържат кафявия ориз и кафявата паста. В XXI век е доста трудно да си набавим необходимите дневни нужди на фибри, защото консумираме все по-малко плодове и зеленчуци, а хапваме все по-често вредни храни. Ако успяваме да приемаме адекватно количество зеленчуци, плодове, то няма да има такова голямо значение в приема на бял или кафяв ориз. Аз лично хапвам и от двата.

- В рецептата ви за патладжанени лодки с телешка кайма вие казвате, че е по-добре каймата да е смляна пред нас, а не да купуваме готова. Защо?

- Хубаво е да мелим каймата пред нас, защото така ще изберем хубаво парче месо, което ще е бедно на добавени мазнини. По този начин ще хапваме истинско месо, но под формата на кайма. Малко по-суха е, но с правилната рецепта става много вкусно.

- Правите огретен от тиквички, котидж сирене и яйца. Защо използвате котидж сирене, а не извара или краве сирене?

- Между котидж сиренето и изварата няма голяма разлика. Може да се ползват и двете. Но котидж сиренето аз лично намирам за по-вкусно и приятно за консумация.

Избягвам нормалното сирене, защото то съдържа немалко количество мазнини и така в 100 г има доста по-голямо количество калории, които в днешно време са кът.

В днешното общество все по-често може да срещнете човек, който работи на компютър и е физически неактивен. Поради тази причина и тялото се залежава и има нужда от все по-малко калории, за да поддържа сегашното си тегло. Така че всеки вариант в храната, който ни спестява евентуален прием на излишни калории, е добре дошъл.

За още практична информация, вкусни предложения, срещи с кулинарни блогъри и специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите летни вкусни предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите кои храни са подходящи за плосък корем. Ще разберете кои са тайните на хляба с квас и как се прави величествен домашен сладолед. Тук са и шест идеи за ястия с кръстоцветни зеленчуци, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите безалкохолни напитки по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения със сирена.

Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни омлети.

Ще ви срещнем и с естрагона, който придава изискан аромат на гозбата, а наш специален гост е Анатолий Попов от “Кухнята на Tolik”, който споделя кулинарните си съкровища.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца. Ще ви запознаем и с испанската кухня, която е микс от вкусното на гърците и римляните.

От астролога и нумеролога Алена ще научите, че болестите са лечими, стига да осъзнаете коя е грешката, която ги е предизвикала. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X