Напишете дума/думи за търсене

Орторексията - как да я разпознаем и защо е опасна

Модата на здравословното хранене носи не само ползи, но и вреди. Разбира се, в желанието да сме здрави няма нищо лошо, но то понякога става натрапчиво и прераства в сериозно психическо разстройство - орторексия. Терминът орторексия означава патологичен стремеж да се консумира само правилна храна. Вижте как да разпознаете и предотвратите заболяването.

5 признака

Орторексията винаги се прокрадва незабележимо. Отначало човек просто изключва от менюто си някои продукти - всичко изглежда напълно безобидно. Но с времето списъкът с „неправилните” храни нараства и в края на краищата желанието да се консумира само „правилна” храна придобива характер на мания. Орторексията има няколко характерни симптома:

Строго ограничена диета

Орторексикът подбира менюто си по един-единствен критерий - полезност, а вкусовите си предпочитания принася в жертва на „здравето”. Съставя менюто си няколко дни напред. Често човек следва някаква система на хранене - например веганство или суровоядство.

Крайности

Орторексикът мисли в крайности - храната се дели на правилна и неправилна, без нюанси. Правилната храна трябва да се употребява в големи количества, а неправилната не бива да яде при никакви условия.

Фокус върху храненето

Хората, страдащи от орторексия, отделят много време за размисъл върху системата си на хранене - тази тема става приоритетна в живота им, заменяйки всички останали.

Ритуали

Орторексикът винаги измива изрядно продуктите и дълго готви. Храни се строго по часове и само вкъщи, за да е сигурен, че храната е купена от проверени производители. Перфекционизмът му се проявява и при сервиране на ястията - екологично чиста посуда и „правилни” тенджери. Заради това избягва да ходи на гости и по ресторанти.

Зависимост от диетата

Ако орторексикът наруши диетата си, той изпитва чувство за вина. И обратното - ако се придържа към диетата, самооценката му се повишава, тъй като чувства превъзходството си над другите.

Защо е опасна манията по здравословното хранене

Към орторексията не бива да се отнасяме лекомислено, тъй като на практика става дума за хранително разстройство, което крие множество опасности.

Влошаване на здравето

Заради ограниченото меню в организма на орторексика се наблюдава дефицит на витамини, микроелементи и други важни вещества. Това води до физическо изтощение, отслабване, обостряне и развитие на различни заболявания.

Депресия

Строгите ограничения в храненето, самобичуването, липсата на радост от храната оказват негативно въздействие на психологическото здраве. Вкусната храна в умерени количества е източник на хормони на удоволствието, както и доказан метод за борба със стреса.

Свиване на кръга на общуване

Тъй като орторексикът изключва от приятелския си кръг хората, които не споделят хранителните му предпочитания, той постепенно се затваря. В по-тежките случаи той дори скъсва връзката си със семейството и всякакви близки хора.

За да не попаднете в капана на орторексията, помнете, че всичко е добро, когато е с мярка. Крайностите лесно може да доведат тялото до нервен и физически срив. Най-важното е да не издигаме правилното хранене в култ - храната трябва не само е да е полезна, но и да ни носи удоволствие, както и да е повод за социални контакти.

За още полезна информация, вкусни предложения, срещи със специалисти по здравословно хранене харесайте страницата ни "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X