Напишете дума/думи за търсене

Правилно хранене при отоци

При повечето хора подпухналостта не е свързана с хронични заболявания, а е следствие от нарушение на водно-солевия метаболизъм в организма. Може да се отървете от него без лекарства с помощта на правилното хранене и корекция на ежедневното меню.

Преди промяна на диетата е важно да се изключат заболявания на бъбреците и сърдечносъдовата система, алергии към определени храни. Те могат да провокират подпухналост, да забавят отделянето на излишната течност. Основата на диетата трябва да бъдат ястия на пара, които ще помогнат за заздравяване на тялото, облекчаване на отоци и умора.

За да премахнете активно излишната течност от тъканите, трябва да консумирате повече естествен протеин. Той се намира в месото и млечните продукти, които трябва да са в основата на ежедневното меню:

извара;
птиче месо;
риба;
натурални ферментирали млечни напитки (кефир, кисело мляко)

При отстраняване на излишната течност е необходимо да се следи нивото на калий в кръвта: с неговата липса работата на сърцето се нарушава, тонусът на съдовете намалява и се променя кръвното налягане. Микроелементът се намира в пресни и сушени кайсии, сини сливи, цитрусови плодове. Може да бъде допълнен с витамин А за пречистване на бъбреците и пикочния мехур. Заложете на салати от моркови с пресни билки, пийте чай от зърнастец.

По време на диетата не трябва да се отказвате от въглехидрати, но ще трябва да премахнете напълно сладкишите, замествайки ги с по-полезни и безопасни за здравето плодове. Диетолозите позволяват неограничено количество зелени и кисели ябълки, сливи, круши, градински плодове и портокали. Най-добре е да намалите количеството на гроздето и бананите, които са с високо съдържание на захар в диетата ви.

Когато съставяте ежедневното си меню, се съсредоточете върху храните с лек диуретичен ефект. Те стимулират отделянето на течности, насищат тъканите с микроелементи и витамини и нормализират кръвното налягане. Най-полезно при отоци:

краставици;
зеле;
червена боровинка;
ягоди;
патладжан;
целина;
цвекло.

Зеленчуците могат да се пекат и варят, салатите могат да се приготвят с повече лук, чесън, магданоз и босилек. Чай с лимон и джинджифил, нискомаслено млечно пюре с канела имат диуретичен ефект. Може да пиете кефир със съдържание на мазнини до 2,5% преди лягане.

Бавната подвижност на червата често е причина за оток. Запекът води до натрупване на излишна течност, което повишава налягането, влошава благосъстоянието на човек. Ако имате подобен проблем, включете в диетата си ястия с тиква. Зеленчуците може да се задушават и пекат със стафиди, да се прави лека напитка с добавка на ябълков или портокалов сок.

Забранени храни при отоци

Основната причина за натрупването на излишна течност е излишък на сол в храната. В случай на подпухналост намалете количеството й, заменете я с натурални подправки: куркума, кориандър, сушен босилек или копър. По-добре е напълно да елиминирате консерви, преработени меса и нездравословна бърза храна.

Мазнините, които се намират в големи количества в хлебните изделия, рула и сладкарски изделия, задържат течност. Не по-малко вредни продукти при отоци са газираните и нискоалкохолни напитки, наситени с багрила, захарни заместители и прости въглехидрати.

Ако се появи оток, намалете количеството кафе, силен чай и алкохол. Тялото се нуждае от чиста вода, която подобрява функционирането на храносмилателната система, отделя токсините и поддържа сърдечния мускул.

Спазвайки проста и балансирана диета, може леко да регулирате водния баланс, да наситите тъканите с полезни вещества и да се отървете от токсините. Това ще има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, благосъстоянието и ще даде сила и енергия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X