Напишете дума/думи за търсене

Как да се храним след 40, за да изглеждаме на 30

Експертите по здравословно хранене съветват жените след 40-годишна възраст да направят някои корекции в менюто си, за да съхранят младежкия си вид.

Една от основните препоръки към жените след 40 е да се откажат от обезмаслените и диетичните продукти. Причината е, че мазнините в тях са заменени от изкуствени вещества - емулгатори, стабилизатори, подсладители. Мазнините са полезни за здравето, тъй като подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини.

Разбира се, става дума не за fast food, а за полезните мазнини в авокадото, мазната риба, ядките, нерафинираните растителни масла. Още един техен плюс е, че понижават риска от възникване на деменция и редица заболявания.

Освен това е необходимо сладките плодове да се хапват с мярка, за да се предотвратят резките скокове на кръвната захар. Силно се препоръчва и консумацията на кафе - наскоро направени изследвания доказват, че освежаващата напитка намалява риска от развитие на възпалителни процеси и деменция.

Още един съвет е да не се изключват от менюто сложните въглехидрати, тъй като това може да доведе до заболявания на стомаха. Седмично е необходимо да изяждате поне 30 различни продукта от растителен произход - по този начин ще подобрите дейността на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се да приготвяте храната си предимно вкъщи, като се откажете от рафинираните масла - под въздействие на високите температури структурата му се променя и се отделят вещества, които може да провокират различни заболявания. На закуска е най-добре да се консумират плодови и зеленчукови смутита вместо подсладени мюслита. Непременно трябва да се включват в менюто ферментирали продукти - кисело зеле, кефир, кимчи - те съдържат полезни бактерии, фибри и пробиотици, които улесняват усвояването на полезните вещества.

Смути бананово кафе

10 мин/ 2 порции

Необходими продукти:

4 ч.л. смляно кафе

1 банан

1/2 ч.ч. овесени ядки

1 с.л.какао

1 с.л. ленено семе (най-добре го смелете непосредствено преди употреба)

щипка канела

1 ч.л. мляко

мед на вкус

Начин на приготвяне:

1. Сварете 200 мл кафе, излейте във формички за лед и замразете.

2. Сложете в чашата на блендер банана, овесените ядки, лененото семе, млякото и кубчетата замразено кафе. Пюрирайте до хомогенно състояние и добавете меда. Сипете в подходящи чаши и поръсете с канела.

Бадемови козуначета с кефир

1 час и 30 мин/ 8 - 10 порции

Необходими продукти:

120 г сурови бадеми

10 г прясна или 5 г суха мая

120 г масло

3 яйца

170 г захар

700 г брашно

щипка сода

200 мл кефир с 3,5% масленост

5 с.л. сметана с над 20% масленост

1/2 ч.л. сол

2 с.л. нерафинирано ядково масло (орехово, бадемово, кедрово)

Начин на приготвяне:

1. Смелете бадемите на брашно с помощта на кафемелачка или кухненски комбайн. Загрейте 70 мл вода до 36–40 °С и сложете маята. Оставете за 15 мин.

2. Разтопете маслото и оставете да изстине. Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците със захарта.

3. Пресейте брашното със содата и разбъркайте с бадемовото брашно и направете кладенче. Изсипете в кладенчето маята и топлия кефир, прибавете сметаната, маслото, солта и разбитите със захар жълтъци. Омесете еластично тесто, захлупете и оставете на топло за 1,5 часа.

4. Грейте фурната на 180°С . Разбийте белтъците на пяна и добавете към тестото, заедно с ядковото масло. Разбъркайте, разпределете тестото във формички за мъфини и оставете за 40 мин. Изпечете до готовност от 20 до 45 мин, в зависимост от размера.

Сьомга с авокадо и лайм

1 час / 4 порции

Необходими продукти:

600 - 800 г филе от сьомга с кожа

12 листа от лайм

1 ч.л. паста том-ям

сол на вкус

парчета лайм за украса

за соса:

3 - 4 лайма

1 голямо авокадо (добре узряло)

1 средна връзка магданоз

1 малка връзка зелен лук

сол, черен пипер на вкус

рибен сос на вкус

Начин на приготвяне:

1. Почистете рибата от люспите и проверете за кости. Разрежете филето на 4 парчета, посолете и намажете с паста том-ям. Оставете да се маринова на стайна температура за около 1 час.

2. Загрейте фурната на 180°С. Отрежете 4 парчета фолио 30х40 см. Разделете на 2 всяко от листата лайм. В средата на всяко парче фолио сложете 4 половинки листа лайм и върху тях - по едно парче риба. Отгоре покрийте с останалите листа.

3. Повдигнете краищата на парчетата фолио така, че над рибата да остане пространство. Изпечете във фурната за 10 - 12 мин.

4. През това време нарежете на ситно магданоза и зеления лук и ги пуснете в блендер. Настържете кората и отцдете сока от лайма. Добавете сока и настърганата кора към зелената паста и посолете.

5. Почистете авокадото, намачкайте и добавете към зелената паста. Прибавете рибния сос, сол и черен пипер на вкус.

6. Полейте рибата със соса, украсете с парчета лайм и поднесете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X