Напишете дума/думи за търсене

10 признака на деменция, които са по-малко очевидни

Разкритието, че Брус Уилис е бил диагностициран с фронтотемпорална деменция на 67-годишна възраст, допринася за нарастващото осъзнаване, че деменцията е болест с много подвидове. Има стотици различни типове деменция.

Когато Робин Уилямс почина, се запознахме с деменцията с телцата на Леви - форма на деменция, свързана главно с мисленето, паметта и движението. Отчаянието на Уилямс и вероятните психологически симптоми довеждат до шокиращото му самоубийство.
Уилис, чиято кариера се разви от комедийна благодарение на участието му в телевизионния сериал „Съдружници по неволя“ през 80-те до екшън герой, остана далеч от общественото внимание, тъй като симптомите му прогресираха.

След почти година използване на термина "афазия", за да опише състоянието му, семейството на звездата разкри, че той има фронтотемпорална деменция.

Тя се разделя на два типа: поведенчески вариант на фронтотемпорална деменция (bvFTD), който засяга главно поведението и личността; и първична прогресивна афазия (PPA) - група от деменции, причиняващи главно загуба на говорни и езикови способности.

Най-често срещаната форма на деменция е болестта на Алцхаймер, която засяга 60% до 70% от хората, класифицирани като страдащи от деменция.

Но въпреки общоприетото възприятие за болестта, има ранни признаци на деменция, които надхвърлят забравянето къде сте оставили ключовете на колата си или моментното забравяне на имената на членовете на семейството и приятелите.

1. Неспособност да разпознае сарказма и лъжата
Изследванията показват, че хората с фронтотемпорална деменция и болестта на Алцхаймер са склонни да разпознават по-трудно сарказма. Те стават по-буквални в разбирането си на езика и губят чувството си за нюанси и тон.

Друг необичаен признак на деменция е, че хората с фронтотемпорална деменция често не могат да разберат кога някой лъже, въпреки че хората с болестта на Алцхаймер могат.

2. Падане по-често от преди
Честото падане може да бъде ранен признак на болестта на Алцхаймер според проучване, публикувано през октомври 2021 г. в списание Frontiers in Neuroscience. Проучването установи, че възрастните хора, които по-късно развиват болестта на Алцхаймер, са изложени на по-висок риск от падания и други злополуки в годините преди диагностицирането им. Още една причина да практикувате вашите упражнения за баланс.

3. Незачитане на закона и други социални норми
Някои хора с деменция губят чувството си за социални норми. Изненадващи симптоми на деменция могат да включват кражба от магазин, нахлуване в нечия къща, неподходящо междуличностно поведение като сексуални коментари или действия и дори престъпно поведение.

Деменцията с ранно начало може да покоси хора още на 30-те и 40-те им години и да бъде объркана с употреба на наркотици или психично заболяване от съдебната система, тъй като те изглеждат твърде млади за заболяване, свързано с напредването на възрастта.

4. „Намален поглед“ и проблеми с четенето
Когато човек загуби способността си да движи очите си нормално, това е известно като „намален поглед“. Често движим очите си и проследяваме обекти, без дори да знаем, че го правим. Хората, показващи ранни признаци на деменция, може да изглеждат така, сякаш се взират много и може да пропускат редове, когато четат.

5. Яденето на гранясали храни и нехранителни предмети
Хората с деменция понякога ще ядат нехранителни предмети или храни, които са гранясали или развалени. Лесно е да се разбере, че техните вкусови рецептори и обоняние може да са отслабнали. Но яденето на нехранителни продукти е по-трудно за обяснение. Една теория е, че човек с деменция може просто вече да не знае кои продукти са храна и кои не.


6. Неразбиране за какво се използват обектите
Търсенето на правилната дума е доста често срещано явление. Но забравянето не само на имената на предметите, но и за какво се използват, е ранен симптом на деменция. Колкото и да е странно, хората, които губят това знание, могат да бъдат много компетентни в други области от живота си, което отново показва, че деменцията идва в много различни форми.

7. Неадекватно поведение и загуба на емпатия
Ако някой, който обикновено е внимателен и учтив, започне да произнася обидни или неподходящи неща и изглежда, че не забелязва или не изпитва притеснение или съжаление за това, което е казал, той може да проявява ранен признак на деменция. Те могат да загубят както способността да четат социални знаци, така и способността да разберат защо не е приемливо да се казват нещата, които изричат.

Един от най-трудните аспекти на грижата за някой с деменция е да помним, че не човекът говори, а болестта.

8. Увеличаване на натрапчивото, ритуално поведение като трупане на вещи
Трупането на вещи е един възможен признак на деменция, който пленява общественото въображение, както и обсесивно-компулсивното поведение. Ако някой бавно се плъзга към странно поведение като спестяване на парчета хартия или натрапчива чистота (или обратното), може да е време за неврологичен преглед.

9. Трудно справяне с парите
Управлението на парите е сложно и изисква ниво на фокус, което е едно от първите неща, които трябва да се има предвид при алцхаймер. Особено сега, когато използването на чекове изчезва и нашите пари мигрират към виртуалното пространство, хората с намаляващи когнитивни умения ще имат все по-големи трудности с управлението на парите и ще имат нужда от настойник или болногледач, който да им помогне да плащат сметките си.

10. Трудност при формирането на думи или изкривена реч
Този симптом е най-очевиден, ако прекарвате много време с любимия човек. Неговият език може да стане изкривен до степен, в която трябва да познаете какво казва, въпреки че умствените му процеси все още са сравнително непокътнати. Той просто изпитва повишена трудност при формирането на думите, които изговаря.

Важно
На всеки 3 секунди някой в света развива деменция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X