Напишете дума/думи за търсене

Неизбежно ли е качването на килца през есента?

30 % от жените трупат от страх, че ще натрупат

С идването на студа идва и природно заложеният ни инстинкт да трупаме килограми – запаси за зимните месеци. Но освен чисто природните закони, факт е, че много от нас променят ритъма си на живот и това неизменно се отразява на фигурата ни. Но нима няколкото килограма отгоре преди зимата са неизбежни?

Според изследване, осъществено от Weight Watchers, 29% от жените започват да се хранят по-обилно с настъпването на есента. И причината не е просто застудяването, а най-вече стресът, на който сме подложени след края на летните месеци и започването на работа с пълна сила.

Анкетираните разкриват, че още след първия месец на есента кантарът започва да показва повече, а привидно начинът им на живот е какъвто е бил и преди лятото. Обяснението се състои в това, че тялото ни е минало на по-различен режим през топлите месеци – повече салати и плодове, повече напитки, по-слабо чувство за глад, заради жегите и повече движение и след това връщането към по-обилните и калорични храни веднага се отразява.

Диетолозите са категорични обаче, че дори и да качим един-два килограма в началото на есента, не е гаранция, че те ще станат наш вечен багаж, защото на тялото му трябват поне 40 дни, за да се пренастрои на нов режим и отново да се застопори на едни и същи килограми.

Интересното е, че според изследването почти същият е и процентът – 30% от жените, които задължително започват диета през есенните месеци, именно защото се чувстват притеснени, че ще качат килограми. Колкото и абсурдно да звучи, диетолозите предупреждават, че всъщност тяхното поведение крие много повече рискове от качване на повече килограми, отколкото това на дамите, които си похапват колкото по принцип са свикнали да ядат. Обяснението се крие в това, че есента е възможно най-неподходящият момент за ограничаваща диета.

Тялото и без това е подложено на стрес, заради застудяването и множеството вируси, че ако и го лишаваме от питателни храни, много бързо се стига до рухване на имунната система и проблеми с храносмилането. Тези, които се подлагат на глад през есента, често не издържат на режима и в началото на зимата се връщат към нормалното си хранене и неминуемо качват килограми и то понякога повече, отколкото биха качили, ако се хранеха нормално през есента.

Решението е съвсем просто и логично – вместо да се ограничаваме прекомерно или да се тъпчем прекалено, трябва да се храним пълноценно и то така, както ни подсказва природата. Неслучайно през есента пазарите изобилстват от плодове и зеленчуци. Дори и да искаме да отслабнем, се препоръчва да се ограничим от други продукти, но не и от плодове и зеленчуци, защото сега е моментът да се заредим с витамини.

Изследването ни показва, че 36% от жените постъпват доста разумно и вместо ограничаващ режим в храненето, се подлагат на спортен режим. Специалистите обаче отново подчертават, че не бива да се преуморява организмът, чийто естествен биоритъм буди желание за повече почивки и ранно лягане, свързани с намалената продължителност на деня.

Идеални за този период на годината са разходките сред природата, каране на колело, джогинг, тенис и по възможност занимания на открито, докато все още времето го позволява, защото след това искаме не искаме, ще сме все по-ограничени като възможности за спорт навън.

Последните 5 % от дамите пък разкриват, че не правят нищо специално – нито се ограничават, нито спортуват, нито се притесняват от промяната във времето и ритъма на живот. Пък да става каквото ще!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X