Напишете дума/думи за търсене

Къде е G точката на България?

Удивително е колко талантливи и реализирани българи се завърнаха от странство и дойдоха да работят в България. Основаха школи, трупи, работилници, фирми, ферми, фондации и какво ли още не в най-различни области на културното, социалното и икономическо поприще. Външни наблюдатели, гости на страната ни, я виждат по един съвършено различен начин от този, който вижда средностатистическият българин. Дори хората, които си живеят тук, но пътуват често зад граница, започнаха да променят мирогледа си и да го подменят по очарователен и пълен с потенциал начин. Вече да си негативен и черноглед показва само едно - малко си забавил развитието си, съжалявам, че ще кажа и това, но малко си изостанал. Далече съм от кухия позитивизъм, защото той носи по-големи беди на хората от обикновения натурален и неподправен негативизъм. Все едно да се залъгваш със сушени глазирани плодове, вместо да отхапеш една сочна свежа ябълка и да ти потече слюнката от киселия и вкус. Кисел, но истински. В първото има добавена стойност захар и илюзия за здраве, в другото има добавена стойност чисто здраве.

Разграничават се две полярни действителности за едно и също място. Едната е пълна с надежда, обич и възможности за развитие. А другата действителност наподобява пребито с камъни улично куче, което влачи стара, вмирисана козина на гърба си. Кучето обаче не е само, глутница е и е по-голямата част от обществото. Засега. Но светлината, която извира от хората с надеждата, е толкова силна и заразителна, че се докосва до тази глутница и тя се превръща в най-добрия приятел на човека, а не в неговия убиец. В огромна степен това се случва посредством изкуството във всичките му форми и наистина има хора, които не се интересуват от него и реално нямат никакъв досег до тази светлина.

Твърди и стабилни институционални устои се рушат като един дълго поддържан мит, от който са имали нужда много хора. Прах в очите, който е хранил много гърла. Лъсват пробойните, истината се показва, като покълващо пролетно цвете сред засъхнал тор. Има хора, които ще видят само този тор и ще кажат - мирише. Има хора, които ще откъснат цветето и ще го сложат в малка вазичка да им краси дома. А има и такива, които ще видят и двете и ще поразровят тора, за да се покажат и другите цветчета. В този паралел всъщност се съдържа и големият потенциал, в тези противоположности се съдържа есенцията на добрите решения. Защо си дойдоха от уредения свят хората тук, за да творят и се развиват? Да развиват и другите. Защото в добре уредения и развит живот не се вижда потенциал на хоризонта, той вече е постигнат. Човекът авантюрист иска да създава, да изразява себе си и да вижда крайния резултат.

В красивата Скандинавия не се стимулира особено много висшето образование, защото директорските места са единични бройки и вече са заети. Държавите там имат нужда от не толкова квалифицирани, а от работещи хора. Обикновеният човек със своята обикновена професия в завода, в магазина, в градската градина и прочие – това са хората, които поддържат вече перфектното устройство на държавите си. Един работещ и добре смазан механизъм, от който няма какво да извадиш и няма кой знае колко да добавиш. Въпреки че еволюцията е за всички и навсякъде, тук при нас тя изисква много реформи, а там изисква просто да отидеш на работа и нещата се случват когато трябва и гарантирано както трябва. Там пъзелът е подреден почти до съвършенство, дори и да липсват детайли, те лесно и бързо се наместват. Тук пъзелите са няколко и елементите им са разбъркани. Имаме работа първо в селектирането им, после в подреждането им и накрая в свързването им в една обща функционираща картина.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X