Напишете дума/думи за търсене

Разберете дали сте емоционално интелигентни с тази снимка

Интелигентността не означава само дали смяташ бързо наум, или си надарен с нея от природата. Има различни видове интелигентност, а от известно време психолозите отбелязана наличието и на нов тип - емоционална интелигентност.

Емоциите са част от всички нас и имат значителен контрол над това кои сме ние.

Сега емоциите разкриват цял ??нов свят за нашата интелигентност.

Какво е емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност е способността на един човек да разбере чувствата на друг човек.

Един емоционално интелигентен човек знае, когато отсрещният жадува за една крепка прегръдка дори и да се прави, че всичко му е наред.

Ясно е, че емоционалната интелигентност е наистина сложен въпрос и не е толкова лесно да се разбере. Нищо чудно, че учените още чешат главите си, за да намерят най-доброто определение за него. Огромна и засукана формула би била чудесна, за да се измери емоционалната интелигентност на даден човек, досущ като тестовете за интелигентност. Но този начин не работи тук - някои психолози твърдят, че или имате емоционална интелигентност, или не - няма средно положение.

Начин за измерване

Тъй като е наистина трудно да бъдеш обективен, когато има въпрос за емоционална интелигентност - има личностни тестове, които може да помогнат за това.

Предлагаме ви лесен визуален тест, който може да даде яснота дали сте емоционално интелигентни или не.

Правилата са прости. Вижте оптичната илюзия и отбележете кой е първият обект, който са уловили очите ви. Какво видяхте първо? Разберете смисъла по-долу.

1. Тревата

Ако първо видяхте тревата, тогава сте човек, който се възхищава и се грижи за хората, които присъстват в живота му.

Вие се грижите за околните съвсем безкористно без никакво утвърждаване или очакване нещо в замяна.

Но има проблем. Ако се концентрирате твърде много върху тревата, съществува опасност да не забележите гората, която се разраства зад нея. Липсва ви пълна обективност. Като индивид вие няма да постигнете наистина високо ниво на емоционална интелигентност, но притежавате силни страни.

За разлика от много хора вие не се страхувате да поискате помощ, когато имате нужда от нея и да признаете, когато сте загубени.

2. Момичето

Ако първо забелязахте момичето, тогава вие сте човек, който поставя мислите и чувствата на другите пред вашите собствени. Вашата емоционална интелигентност е наистина остра и сте по-способни да съчувствате на другите. Наясно сте със своята силна емоционална интелигентност и нямате нищо против да разчитате на нея всеки път, когато се намирате в емоционално затруднение. Въпреки това, ако продължавате да поставяте нуждите и желанията на другите пред собствените си и загърбвате нуждите си, това може да се окаже изтощително за вас.

Наистина трябва да внимавате, когато черпите от енергията си за някой друг. Уверете се, че не инвестирате повече от необходимото.

3. Огледалото

Ако огледалото първо е привлякло погледа ви, тогава би трябвало да се потупате по рамото – вие сте шампиони на емоционалната интелигентност. Притежавате висока емоционална интелигентност.

Въпреки това огледалото представлява нещо, което не е много добро - поне в реалния свят. То отразява вашия собствен образ, докато го гледате. Това означава, че може да отразявате емоциите на другите повече, отколкото би трябвало. Това означава, че може да се нагърбвате с чувствата на околните.

Ако някой е тъжен, ще започнете да търсите вътре в себе си, за да разберете дали вие не сте причината за неговата тъга. Ако някой е бесен, може да се опитате да рационализирате по някакъв странен начин и да се опитате да разберете с какво сте го разгневили. Едно от най-силните ви качества е способността да четете емоции, но това очевидно не остава безнаказано. Спрете за секунда и престанете да мислите, че за всичко сте виновни вие. Да, притежавате голяма способност да четете емоции, но не е толкова лесно да проследявате емоциите обратно към нейния действителен източник.

Независимо от резултатите от този тест, опитайте се да бъдете по-свързани със собствените си емоции и с тези на другите. Струва си и помага за изграждането на по-силни връзки. А светът, в който живеем, се нуждае от повече хора, които са емоционално интелигентни, за да внасят повече хармония в него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X