Напишете дума/думи за търсене

Начини да се храним здравословно с малък бюджет

Заставате пред щанда за здравословни продукти и изведнъж от цените, които виждате пред себе си, ви става толкова лошо, че за миг сте объркани: нали трябваше да са здравословни? Защо ми прилоша?!

Шега, разбира се, но е факт, че здравословното хранене може да изглежда като доста луксозно занимание. Затова днес ще разгледаме начините да спестим и в същото време да не се хвърляме веднага на щанда с полуфабрикатите.

1. Гответе по-големи количества

Не само, че готвенето на по-големи количества ще ви спести много време, то ще ви спести и много пари. Първо, защото ще купите част от продуктите в по-голяма разфасовка, а тя обикновено е по-евтина. Второ, защото може да замразите няколко порции и да имате разнообразно меню за следващата или по-следващата седмица. И със сигурност сготвената храна е по-евтина от сандвичите и т.нар. сухоежбина.

2. Придържайте се към по-евтините протеини

Добре, всички обичаме пържоли. Но качественото свинско и телешко месо може да бъдат сериозен враг на бюджета ни. В същото време пилешкото месо и яйцата са евтини и ви дават същите протеини, които ще извлечете от пържолата. Просто намерете интересни начини, за да ги приготвяте и да не мислите вечно за стек на скара.

3. Купувайте замразени плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците се транспортират най-лесно, когато са замразени, което ги прави по-евтин вариант. Противно на общоприетото мнение, учените всъщност са установили, че замразеното може да е по-добро за вас.

Причината е, че замразената продукция се бере в разгара си и се доставя веднага. Пресните плодове са склонни да се берат много по-рано, така че да узреят при транспортиране. Това ги прави не само по-бедни на хранителни вещества, но понякога плодовете всъщност се напомпват с изкуствени аромати, което вече е вредно за здравето.

Разбира се, не спирайте да купувате пресни плодове и зеленчуци, но и не се чувствайте зле, ако добавите към менюто си сериозно количество замразени.

4. Попълнете калориите с ориз, леща и фасул

Проблемът, който някои хора откриват, когато се опитват да се хранят здравословно, е, че трудно си набавят необходимото количество калории. Вместо да се харчите за скъпи безглутенови хлябове и тестени изделия, придържайте се към обикновения ориз (а най-добра кафяв), лещата и боба – нека присъстват ежедневно на масата ви.

5. Направете си домашна гранола

Тя е вкусна и полезна, но в магазина е доста скъпа. Направете си домашна гранола и хубавата, здравословна закуска ще ви струва стотинки.

6. Не изпивайте бюджета си

Здравословните напитки като комбуча и алое може да бъдат бомба за джоба ви. Вместо това си правете зелен чай и добавяйте джинджифил, правете си айрян, сок от бъз с мед и лимон и ще спестите много, а здравето ви ще е благодарно.

7. Купувайте онлайн

Някои храни са далеч по-евтини, ако ги вземете в интернет. Намерете си там ядки, зехтин, протеин на прах, мед, тахан, чай и много други.

8. Обърнете внимание на съхранението

Запазването на храната е също важен елемент от тази тема. Преценявайте добре колко храна купувате и как я съхранявате, за да не се налага да изхвърляте нищо. Също така инвестицията в качествени контейнери за храна може да ви се изплати във времето.

9. Замразете храната, преди тя да се развали

Вместо да се ядосвате на себе си в края на седмицата за всички увяхнали продукти, които трябва да изхвърлите, опитайте да ги замразите.

Повечето замразени зеленчуци ще свършат чудесна работа за някой гювеч, супа или манджичка след това, а замразените плодове ще превърнете в смути или сорбе. Замразените зелении може да бъдат нарязани и добавени към на почти всичко за увеличаване на хранителните вещества.

10. Използвайте приложение за бюджет

Има толкова страхотни приложения, които може да изтеглите безплатно и чрез които да контролирате за какво и как харчите парите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X