Напишете дума/думи за търсене

Като котка и куче - как да запознаем домашните си любимци

Когато двама души не се разбират, казваме, че се бият като котка и куче. Но наистина ли е невъзможно котките и кучетата да се разберат? Всъщност те могат да станат страхотни приятели, ако собствениците на домашни любимци вземат предвид техните специфики и действат по съответния начин.

Има връзка между ловец и плячка между тези два животински вида. Кучетата са ловците, а котките тяхната плячка.
Въпреки историческата си враждебност, има много случаи на котки и кучета, живеещи в перфектен мир и хармония. Което ни води до въпроса как го правят? А отговорът се свежда до обучението.
Ако сте взели решение да имате и от двата вида домашни любимци, помнете, че ще ви трябва много търпение.

Първата стъпка се състои в разбирането на характера на всеки ваш домашен любимец. Не забравяйте, че има много котки със срамежливи и капризни личности, както и такива, които са приятелски настроени и привързани.
По същия начин някои кучета могат да бъдат много агресивни и доминиращи, докато други могат да бъдат нежни и игриви.

Процеси на въвеждане
За да могат тези животни да съществуват правилно, ще ви дадем няколко съвета, които ще помогнат на котките и кучетата да се разберат.

Представяне на котката на кучето
Този сценарий е най-често срещаният. И най-доброто нещо, което може да препоръчаме в този случай, е да следвате процеса на адаптиране на котка към нов дом. Просто оставете кучето да усети аромата на котката, докато свикне.
След като това се случи, може да позволите на котката да се разхожда свободна из дома ви. Трябва обаче да държите кучето си вързано, за да не може да стресне котката. Малко по малко, може да дадете на кучето си повече свобода, като се уверите, че и двете животни се толерират помежду си, без да си причиняват нараняване.

Снимки: Sharon McCutcheon, Marian Sicko, Pexels
Снимки: Sharon McCutcheon, Marian Sicko, Pexels

Представяне на кучето на котката
Пристигането на куче в дома на котка може да бъде по-обидно за писанките. Затова трябва да обърнете специално внимание на поведението на вашия „стар” домашен любимец.
Котките имат повече интуиция от другия животински вид. Тя вече ще знае какво се случва, преди кучето да стъпи във вашия дом. И в зависимост от личността на вашата котка, тя може да се скрие или да остане точно там, където е.

Когато кучето пристигне, то ще започне да души района и ще усети присъствието на котка. В тази ситуация е изключително важно да обърнете голямо внимание на поведението и на двете животни.
По-често кучето ще продължи да инспектира новия си дом и да поглежда от време на време към котката. Когато то приключи, вече ще е приело котката като част от новия си дом.

Какво ще стане, ако не се разберат?
Ако откриете, че котката и кучето ви не се разбират, ще трябва да търсите начини да насърчите по-добри отношения.

Когато галите или се гушкате с някой от домашните си любимци, не се задържайте при него. Това действие ще затвърди идеята, че приемате и двамата си домашни любимци и те ще трябва да се научат да правят същото.
Най-вероятно другото животно ще се обърне с молба за обич и погалване. Този сценарий помага за предотвратяване на ревниви конфликти, които могат да възникнат между животните.

Използвайте топла кърпа. Избършете козината на едното животно и след това направете същото с другия домашен любимец. Въпросът тук е да се създаде нещо като асоциация между ароматите на двете животни.
И най-важното нещо, което трябва да запомните, е търпението. Не всички животни си приличат и този процес ще отнеме известно време, за да бъде успешен. Опитайте се да не насилвате домашните си любимци да си взаимодействат, или ще започнат да асоциират срещите си с враждебност.

Не ме храни с това. Вредно е!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X