Напишете дума/думи за търсене

Рецепта за лечебна паста

Паста, приготвена от сусамово семе, се нарича тахан.
Този продукт е известен от дълго време, особено в Китай и Япония.
Има няколко рецепти за приготвяне на тахан, но днес ще разгледаме традиционната. Рафинираната паста се състои от пълнозърнести храни, съдържа много полезни вещества: минерали, мастни киселини, витамини. Такъв продукт помага за поддържане на хормоналния баланс на организма и укрепва имунната система.

Ползи за здравето на тахана

1. Нормализира кръвното налягане. Съставът на пастата съдържа антиоксиданти, растителни лигнани и калий, които спомагат за подобряване на липидния профил и съответно намаляват кръвното налягане.
2. Намалява нивото на "лошия" холестерол. Това може да се постигне поради наличието на фитостероли в пастата.
3. Води до загуба на тегло. Въпреки факта, че 100 грама паста съдържа 595 калории, тя помага в борбата с наднорменото тегло, тъй като съдържа само здравословни мазнини, а благодарение на наличието на протеини ви позволява да наситите тялото и да не изпитвате глад дълго време.
4. Стимулира работата на мозъка. Поради наличието на манган, калий, както и омега-3 мастни киселини, развитието на нервните тъкани се ускорява, възможно е да се подобри паметта и концентрацията на вниманието, да се спрат дегенеративните процеси в организма.
5. Подобрява състоянието на кожата, идеална е при акне. Поради наличието на цинк в продукта, кожата се почиства отвътре и външно изглежда по-здрава.
6. Помага на потентността. Благодарение минерала цинк се стимулира естественото производство на тестостерон, повишава се либидото и се поддържа еректилната функция.
7. Добре е за здравето на жените по време на менопауза. Благодарение на естествените фитоестрогени в пастата е възможно да се регулира хормоналния фон и да се намалят симптомите на менопаузата. Фитоестрогените също свеждат до минимум вероятността от развитие на сериозни заболявания като рак на гърдата и яйчниците.

8. Укрепва нервната система. За да функционира нормално нервната система, се нуждае от витамини от група В, които се съдържат в сусамовата паста.

Как да направите традиционната сусамова паста по правилния начин
Първо трябва да запържите сусам в тиган до златисто кафяво, за да получите отличителен орехов вкус на пастата.
След това семената се охлаждат, смилат се в кухненски робот за минута, за да се образува фино зърнеста ронлива маса. В процеса на разбиване на зърната добавете една супена лъжица зехтин и продължете да разбивате, докато получите паста с гладка текстура. Таханът може да се добавя към различни ястия - месо, сладкиши, различни салати и сосове.

Консумирайте не повече от 3 супени лъжици на ден, за предпочитане през първата половина на деня, когато метаболитните процеси в организма се ускоряват и всяка храна се усвоява по-лесно.

Продуктът може да се съхранява в хладилник в затворен контейнер, пастата трябва да се разклати преди употреба.

Може да овкусите с лимонов сок.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X