Напишете дума/думи за търсене

3 неща, които никога не трябва да правим, ако искаме да запазим мозъка си здрав

Поддържането на здрав мозък вероятно е един от най-важните и често пренебрегвани аспекти на остаряването.
Важно е да сме съзнателни относно това, което оставяме да оформи нашето мислене.

Емили Макдоналд, консултант и изследовател по неврология, споделя три неща, които тя лично никога няма да направи, защото иска да защити мозъка си.

1. Никога не гледайте негативни телевизионни предавания или филми
Макдоналд започва с думите, че нощните преяждания с филми на ужасите трябва да изчезнат, тъй като гледането на страшно съдържание може да повиши нивата на кортизола, което, от своя страна, пречи на съня ни.
Въпреки тези понякога пагубни ефекти, около 10% от населението на планетата се радва на реакциите и чувствата, които му дават филмите на ужасите.

Социологът Марджи Кер твърди, че това се дължи най-вече на силното облекчение, което изпитваме след гледане на хорър забавления. Когато изпитваме интензивна реакция на ужас, възниква положително чувство.
Хорър развлеченията могат да предизвикат реакция на борба или бягство, която идва с повишаване на адреналина, ендорфините и допамина.
Телата ни реагират негативно на ужаса на филма. Тогава, след като осъзнаем, че не сме в непосредствена опасност, телата ни „издават" огромна въздишка на облекчение.

Психологът Джонатан С. Абрамовиц, доктор по философия, професор по психология и неврология в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, отбелязва, че макар на пръв поглед това да изглежда безобидно, „освобождаването на адреналин включва физиологични промени като учестено сърце и мускулно напрежение, както и умствени промени, като негативни мисли и катастрофално мислене."

След филма може да станем параноични и да имаме затруднения със съня, защото мозъкът ни остава в състояние на висока готовност.

Проучвайки изследвания върху ефектите от гледането на телевизия, журналистът Джонатан Ротуел отбелязва, че това, което гледаме, може да окаже значително влияние върху интелектуалния ни растеж или стагнация, както и върху нашите възприятия.
Сред проучванията, на които той се позовава, едно установява, че след шест месеца гледане, децата, които са съзерцавали предаването „Улица Сезам", са „спечелили 5,4 IQ точки – голям ефект – в сравнение с контролната група и са показали по-силни доказателства за учене по няколко други измерения".

Това, което консумираме като зрители, може да оформи нашето мислене, както и нашето поведение, така че гледането на негативни телевизионни програми може да доведе до повече негативно мислене и поведение.

2. Никога не слушайте музика с емоции, с които не искате да се „сприятелите"
Слушането на музика активира невропластичността и способността на мозъка да се пренавива. Думите, които пеем заедно със слушаната от нас мелодия, са вградени в мозъка ни, предизвиквайки емоционална реакция. Това може да бъде полезно или не, в зависимост от вида музика, която слушаме.
Музиката може да доведе до руминация. Това може да бъде вредно, тъй като задълбочаването на негативните мисли може да допринесе за депресия и тревожност.

Институтът за музика и медии в Атланта заявява, че щастливата и оптимистична музика „може да подобри вашето настроение, качество на живот и самочувствие".
Уверете се, че вашата музика отразява това, което искате да имате в живота си.

3. Никога не осъждайте себе си или другите
„Едно от най-важните неща, които научих за психичното здраве и начина на мислене, е, че каквото и да съдите другите хора, е свързано с нещо, което съдите за себе си вътрешно", категорична е Емили Макдоналд.

Когато съдим хората строго, ние използваме другите като база за сравнение. Ние не използваме собствените си цели и намерения като наш критерий или еталон. Вместо това оставяме околните да определят колко добре се справяме.
Пътят на преценката е постлан с тъмни пътища, които могат бързо да доведат до негативно мислене, което може да повлияе на вашето психично здраве.

Негативното мислене не само може да повлияе неблагоприятно на психичното ни здраве (чрез влошаване на тревожността и депресията), но също така може да повлияе на физическото ни здраве (като повиши кръвното налягане и затрудни възстановяването от заболяване). 

Как да излезем от това мислене?
Най-добре е да се съсредоточим повече върху начините, по които може да се изградим и да насърчим положителни връзки с другите.
Използвайте преценката си за другите като знак, за да проверите себе си и вашите мисловни процеси. Запитайте се дали се чувствате несигурни за нещо? Несигурни ли сте къде се вписвате или се страхувате да не би да не принадлежите на дадена целева за вас група...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X