Напишете дума/думи за търсене

Вкусни хранителни комбинации, подходящи за пости

Вегетарианската храна е вкусна, но се приготвя бавно и с повече труд. Затова на модерния човек му е трудно да спазва постите, които предполагат по-скромни ястия и смирение преди Рождество Христово.

Най-големите вегетарианци в света от хилядолетия са индийците. Те прилагат няколко изпитани тънкости, за да стане храната им ароматна и вкусна.

Думата “вегетарианец” е въведена в употреба през 1942 г. от основателите на Британското вегетарианско общество. Произлиза от латинската дума vegetus и означава здрав, свеж, бодър. Първоначалният смисъл предполага хармоничен от философска и морална гледна точка начин на живот, а не само някаква плодово-зеленчукова диета.

Индийците са били вегетарианци още преди появата на Буда и техните причини да не ядат месо са две - морални и климатични. От една страна, хапването на месо в големите жеги крие рискове от натравяне. От друга се смята, че убиването на животни за храна трупа лоша карма. Според аюрведа някои от принципите за здравословно хранене са да се яде всеки ден по едно и също време, без похапвания между основното ядене, храненето да става в приятна обстановка и с добро настроение, което помага на храносмилането. И още:

яжте умерено - стомахът се нуждае от празно пространство, за да работи, затова не преяждайте;

избягвайте да пиете течности по време на хранене, защото така се гаси “огънят” в стомаха;

аюрведа препоръчва кратки гладувания - от един до три дни, които укрепват волята и телесното здраве;

храната трябва да се споделя с близки и приятни хора - това е една от формите на обмяна на любов.

Подправките - мощен природен лек

Пресният джинджифил например тонизира целия организъм и действа добре при настинка, колити.

За карамфила се смята, че пречиства кръвта и успокоява при зъбобол.

Куркумата, която оцветява ориза и зеленчуците в жълто, лекува стомашни язви, порезни рани, помага при диабет и кожни заболявания.

Индийското орехче го ръсят на млечни сладкиши и сосове и за него е известно, че стимулира храносмилането и лекува ринити.

Жените край Ганг и Брахмапутра използват канела само на пръчици. Тя укрепва сърцето, регулира кръвната захар и лекува болести на пикочно-половите пътища.

В Индия имат стотици видове люто. За него се знае, че е от подправките, които охлаждат тялото - ценно качество в горещините.

Оризът - основа за ястия и десерти

За да стане по-вкусен оризът, го смесват с фъстъци, кашу, стафиди, домашна извара, зеленчуци, сухи плодове. На Запад не знаят как се готви ориз, казват индийците. Той първо се измива няколко пъти с вода и се накисва поне за половин час. Отцежда се и се запържва в краве масло или олио, като се бърка. Когато зърната погълнат мазнината, се долива 1 1/3 части вода. Ври с плътно захлупен капак, без да се бърка.

Много вкусна е комбинацията от неполиран кафяв ориз с леща. Двата продукта се варят отделно, докато станат готови. Смесват се в тенджера с мазнина и се прибавят едро нарязани домати или салца и зеленчуци на кубчета. Ако поръсите с кориандър, ще имате усещането, че ядете месо.

Вкусно се съчетават нахут и спанак или варива, зеленчуци и тиква. Лесно се готви бенгалската яхния. В масло се запържват по една лъжичка синапени семена, чимен и няколко дафинови листа. Прибавят се анасон и смлян кимион. Изсипват се нарязани на кубчета картофи, а щом ръбчетата им станат златисти, се добавят кубчета тиква и патладжан. Бърка се и след 5 минути се добавя зелен грах и вода. Гарнира се с резенчета лимон и магданоз.

Индийците използват много сушени зърна - грах, различни видове леща. И у нас се продава розова дребна леща, която се сварява за десетина минути. Дори да се развари до каша, тя се комбинира добре с кръгчета изпечен лук или кубчета целина.

Постната трапеза е по-приятна, когато на нея има много блюда. Затова индийците отрупват масата с най-различни ястия, закуски, сосове и супи. Хлебчетата - най-често печени върху ламарина или тиган, се правят от пшенично и нахутено брашно с кисело мляко, масло или каша от банан. От грах, леща или нахут се правят гъсти и вкусни крем-супи. Основните ястия се поднасят с чатни - сосове, които изобилстват от подправки. В основата им са ябълки, кокос, манго, мента, банани с кисело мляко. Подсилени са с микс от сладко-лютиви и пикантни подправки. Лъжичка-две към ястието го прави още по-вкусно и богато.

Тънкости на приготвяне

В Индия правят вегетарианската храна вкусна с комбинация от подправки. За да извлекат характерния мирис, индийците запържват семената и праховете в сгорещено и пречистено краве масло (гхи). Някои подправки са готови по-бързо, други - по-бавно. Затова е важно да се знае времето и редът на слагането им в тигана. Семената на кимион и чимен остават на огъня 30 секунди с бъркане.

Настърганият пресен джинджифил - 20 секунди, а смленият кориандър - 5 секунди. Солта се прибавя винаги накрая. Иначе прави храната леко токсична, изсушава тялото и създава чувство на жажда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X