Напишете дума/думи за търсене

Girl power! Олимпийско злато за нашето момиче!

Ивет Горанова след класирането си на финал на олимпийските игри в Токио. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Ивет Горанова е олимпийска шампионка!

21-годишната българка спечели пета поредна победа в Токио и стигна до олимпийско злато в дебюта си на най-големия спортен форум!

Ивет би Анжелика Терлюга (Украйна) с 5:1 в битката за титлата в категория до 55 кг. на олимпийския турнир по карате в дисциплината кумите!

България нямаше олимпийско злато от 13 години - от тримфа на Румяна Нейкова през 2008-а!

В битката за златото в зала "Нипон Будокан" в Токио Ивет и съперничката й от Украйна си размениха по една точка с "юко" 33 сек след началото. Горанова обаче поведе с второ "юко" секунди по-късно. "Вадзари" и още едно "юко" донесоха мечтаната българска победа.

Преди това Горанова победи Бетина Планк (Австрия) с 4:3 в полуфинал в категория до 55 кг. на олимпийския турнир по карате в дисциплината кумите.

Горанова реализира първата точка в полуфинала с техника "юко", след това добави още две с "вадзари". Планк успя да пласира удар с крак в главата и след видео преглед й бе присъден "ипон". Резулатът бе изравнен - 3:3. Ивет обаче изобщо не се разколеба, а в последните секунди на трите минути реализира "юко" за 4:3.

В първия си мач Горанова спечели с 5:2 точки срущу двукратната бронзова медалистка от световни първенства Цуюн Уен от Тайван.

Във втората среща Ивет победи актуалната европейска шампионка и световна шампионка от 2014 г. в долната категория до 50 кг. Серап Озчелик (Турция) с 5:1 точки.

Ивет Горанова спечели и третата си среща от групата - срещу иранката Сара Бахманяр с 5:2.

Така българската каратека завърши безапелационно на първо място в Група А от надпреварата, единствена с пълен актив от 6 точки.

След това в полуфинала българката спечели и полуфинала срещу австрийката Планк с 4:3.

Досега България има златен медал от Ивет Горанова, сребърен медал на Антоанета Бонева (спортна стрелба), бронзови медали на Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба), гарантиран поне сребърен медал на Стойка Кръстева (бокс), която ще се бие за златото.

"Кой е номер едно в Япония на карате? Страхотна си, Ивет! Няма по-здрав от българския дух!! България е малка, но пак е на Олимп! Очаквам продължение!". Това написа футболната ни легенда Христо Стоичков по повод главозамайващия успех на Ивет Горанова на олимпиадата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X