Напишете дума/думи за търсене

Как "Макдоналдс" може да замести 4-дневната работна седмица

4-дневната работна седмица става все по-актуална тема като начин за съчетаване на работата и свободното време. Дали тя ще завладее и България, предстои да разберем. Но вече има компании у нас, които предлагат добър баланс между учене, работа и личен живот.

Какъв е успешният начин за съчетаване на работа, учение в училище в последнтие класове, следване на висше образование, развитие по специалността и свободно време при младите хора са открили от „Макдоналдс“ и той се нарича гъвкаво работно време.

В момента компанията набира нови служители за ресторантите си в 10 града в страната. „Макдоналдс“ предоставя възможност млади хора да трупат стаж и същевременно да са самостоятелни, разполагайки със собствени доходи докато учат. Разбира се, "Макдоналдс" е добра възможност и за онези, които предпочитат работа на две места, заради плаващото работно време.

"Макдоналдс" предлага набор от предимства, сред които са и екипите от ентусиазирани и млади хора, обучение и възможност за развитие, тъй като 95% от мениджърите в компанията са започнали своята кариера като ресторантски служители.

Във веригата знаят добре, че успешният бизнес зависи до голяма степен от удовлетвореността на служителите и във възможностите за израстване. Целта на "Макдоналдс" не е просто да търси служители, а да създава от тях лидери, които да движат процеса напред. Политиката на компанията е разделена в две направления - да бъде най-добрата верига ресторанти за бързо обслужване, но същевременно на и най-добрият работодател за своите служители. Или казано с други думи “ситуация Печеля - Печеливш“ - всеки, участващ в процеса по развиване на успешен бранд като „Макдоналдс“, печели. Затова от веригата казват, че стремежът им е насочен към това всеки служител да се чувства значим, ценен и горд от своята работа, да се развива напред.

“Макдоналдс” се стреми да е и сред най-успешните в прилагането добри практики в областта на човешките ресурси и обучение, като компанията печели няколко награди в тази област. Това поставя веригата сред най-добрите работодатели в България пет поредни години, а два пъти и сред 10-те най-добри работодатели в Централна и Източна Европа в проучването на Hewitt/AON. Мотивацията на мениджърите и служителите идва чрез повишаване на общото професионално ниво и опит, за да се създаде възможност за развитие.

Веригата стъпва в България през 1994 г. с първия си ресторант в Пловдив. Към настоящия момент над 1000 души работят в компанията, която оперира в София, Пловдив, в близост до Пазарджик, Варна, Бургас, в близост до Перник, Плевен, в близост до Ямбол, Велико Търново и Стара Загора. В тези градове и районите около тях вероятно почти няма жител, който поне веднъж да не е обядвал или вечерял в известната верига, тъй като обслужваните клиенти са над 5 милиона годишно.

Макдоналдс“ е добра възможност за първа работа на младите хора, тъй като всеки служител има възможността да расте в компанията и преминава професионално обучение.

  • Ключови думи:
X