Напишете дума/думи за търсене

Каква е процедурата при даването на колата за скрап

Източник:Pixabay

Отписването от КАТ и общината става бързо и лесно

Автомобилът ви вече не е годен за употреба, не може да го продадете и събира прах пред блока или къщата? Най-доброто, което може да се направи в тази ситуация e да бъде даден на скрап.

Мнозина обаче се притесняват да направят това, мислейки си, че процедурата е тежка, тромава и ще им отнеме много време. Всъщност изобщо не е така. Може бързо и лесно да се отървете от непотребната кола, без да се налага да плащате такси за нея.

Каква точно е процедурата?

Най-добре е да се свържете с фирма, която купува коли за части. По този начин нещата ще се случат наистина без усилия от ваша страна.  

След като се свържете с такъв тип фирма и тя направи преглед на състоянието на автомобила, се уточнява цената, която ще ви бъде платена. Това зависи от марката на автомобила, състоянието на частите, колко от тях могат да се рециклират или да се продадат втора ръка. Колкото повече метал, толкова по-добре.

При постигане на споразумение колата се извозва от мястото, където се намира, и ви се издава удостоверение за дерегистрация от КАТ. С този документ отивате в КАТ и се отписвате като собственик на МПС-то. После отивате и в общината, отново със същия документ, за да не дължите вече данък.

След това возилото не се води на ваше име и вече не дължите никакви такси за него – тоест едно бреме е паднало от плещите ви.

Не е никак сложно, нали?

Процедурата е улеснена максимално от фирмите, които купуват коли за скрап, така че няма от какво да се притеснявате.

Ето защо, ако имате кола, която е за бракуване, дайте я за скрап и повече не я мислете.

Любопитен факт е, че излезлите от употреба коли марка „Москвич“ са много ценни, когато се дадат за преработка на отпадъци, тъй като съдържат едновременно ценни и цветни метали. Ако имате такава кола, определено може да вземете добри пари за нея.

Металите са податливи на рециклиране, а в същото време, когато са изложени на пряка слънчева светлина, се случват процеси, които са вредни за природата. Това са две от основните причини да дадете непотребната кола за скрап.

Скрапът от черни и цветни метали е наистина много ценна суровина за рециклиращата индустрия. Рециклирането има огромна полза както от екологична гледна точка, така и от икономическа – спомага за опазването на околната среда и в същото време спестява ресурси.

Ако обаче металът остане просто така в природата, без да се преработи, трябва да знаете, че се разгражда изключително бавно. И това не е единственият проблем – по време на окислението се образуват вредни вещества, които могат да бъдат опасни за природата и живите организми.

Освен металите, податливи на рециклиране са и други части от автомобила – това се преценява от специалистите.

За вас важното е, че сте подходили еко и с мисъл за околната среда, като в същото време сте направили добро и на себе си – отървали сте се от нещо ненужно, нямате повече разходи по него и сте взели пари. 

  • Ключови думи:
X