Напишете дума/думи за търсене

Приложенията, без които не пътувам

И дойде онова прекрасно време от годината, когато саковете почти не се прибират в гардероба, а в края на всяка седмица багажникът на колата ми започва да прилича на малка къща на колела. Или поне приличаше на това до неотдавна, защото обичах, когато пътувам, да нося и хубава посуда, и няколко обектива за фотоапарата, и хладилна чанта със студена лимонада, и любимата си козметика. Истината е, че рядко използвам всичко това и понякога ми липсва спонтанността на 20-те ми години, когато ми трябваше само една платнена раница и чифт здрави обувки.

Реално днес също не са необходими всичките тези „екстри“, за да бъде едно пътуване щастливо и запомнящо се. Има, обаче, нещо, без което не тръгвам никъде. Телефон с хубава камера и най-важните приложения.

От известно време съм горд притежател на Samsung Galaxy Z Flip3. Станах заклет почитател на телефоните Galaxy. Една от причините е, че откакто имам телефон с толкова добра камера, не ми се налага да нося тежки фотоапарати и чанти с обективи. Не споделям мнението, че човек губи от изживяването си, когато се стреми да го запечата с камера. Дори напротив. Привърженик съм на теорията, че когато виждаш събитията през обектива, сетивата са още по-изострени и видяното – още по-пълноценно. Правя си лични фоторепортажи от всяко място, на което пътувам, като обичам да запечатвам както гледки и атмосфера, така и лица и емоции.

Приложението, с което правя леки редакции по снимките, е Snapseed – приложение на Google, с което дори лаик би могъл да преработи една фотография така, че тя да изглежда като професионална. Не обичам прекаления едит, но  Snapseed ми дава възможност да бъда гъвкава и креативна в зависимост от това, което искам да постигна. С функцията Portrait, например, бързо и „мързеливо“ физиономиите в кадъра биват изгладени, а червените очи придобиват човешки цвят. HDR Scape създава елегантен драматизъм в пейзажите ми. Ако в кадъра ми е попаднал нежелан обект, лесно го премахвам с функцията Healing. Ефектът „боке“ е разкошен, когато става въпрос за портрети, и го постигам с едно движение благодарение на Lens Blur. Безкрайно интересни и полезни редакции може да се правят със Snapseed - от изправянето на хоризонта, през изсветляването само на конкретен отрязък от кадъра, та чак до „добавянето“ на облаци в небето.

Другото приложение, без което не бих могла да се справя по време на път, е добре познатият ни Google Maps. Никога не съм била на „ти“ с географските карти, а за природно вродена ориентация и дума не може да става. Google Maps е вярно другарче на път, като ме е превеждал безпроблемно както по света, така и в родния ми град. Нямам проблем с търсенето на хотели и бензиностанции, ресторанти, аптеки, защото приложението е услужливо към всеки въпрос на пътешествениците. Благодарение на него нямам нужда от специално приложение за най-добрите места за хапване или за забележителностите в един град, защото на едно място е събрана всяка необходима информация, при това със снимки, отзиви от потребители и всякакъв род описания.

С моите две безценни приложения съм неразделна, а благодарение на малкия, джобен формат на новия ми Galaxy Z Flip3 съм свободна да ги ползвам навсякъде. Той се сгъва на две и се побира във всеки джоб. На външния му екран проверявам съобщенията си, времето и най-важното, което ми е необходимо в движение, без да се налага дори да отварям телефона. С лекота си пускам и музика. Изобщо, любимите ми приложения са оптимизирани и мога да се възползвам максимално от екрана в разгънато положение, показвайки повече информация едновременно. Копринено гладкото скролване на дисплея пък ми позволява плавно превъртане, плъзгане, влачене и пускане, когато сърфирам или се ровя из информацията в телефона. Той дори оптимизира честотата на опресняване въз основа на това, което гледам.

Освен фотографии, обичам да правя и видеа, което сега ми се удава със страхотна лекота, защото смартфонът ми разполага с режим Flex, който играе ролята на статив. Така няма размазани кадри и изпуснати моменти.

Всъщност се радвам на още множество нови екстри в заснемането, а обективите на фотоапарата си мога спокойно да продам и да хукна лека и спонтанна към следващата красива дестинация. Дори да изпусна телефона, тичайки, предният и задният капак на корпуса са изработени от изключително здраво стъкло, което предпазва телефона ми и от одрасквания, и от последиците от евентуален удар. Е, все пак ще се старая точно това да не се случва.

Убедихте ли се? В рамките на актуалната кампания на Samsung България до 22.06.2022 г. можете да закупите Galaxy Z Flip3 и да вземете часовник от серията Galaxy Watch4 на половин цена. 

  • Ключови думи:
X