Напишете дума/думи за търсене

Силвия Георгиева: Животът е за смелите, но не и за безумните

Силвия Георгиева оглавява дирекция „Обслужване на клиенти“ във Vivacom. Присъединява се към компанията през 2006 г. на позиция супервайзър и извървява своя път до директор на отдела. Преди това има повече от 10 години опит, свързан с качеството на производство и обслужване в друга организация. Тя споделя, че вярва във вълшебната формула „щастливи служители – щастливи клиенти“ и е в непрестанно търсене на баланс между двата най-важни елемента от нейната формула. Силвия е сертифициран Бизнес НЛП Практик и НЛП Мастър с коучинг умения. Участва в обществения живот на града,в които живее, и посвещава себе си в творене на добро заедно със своя клуб „Лайънс Клуб Мизия Плевен“, в качеството си на член на управителния съвет.

Интервюто на Силвия Георгиева е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Опишете своята първа детска мечта за живота, който си представяхте пред вас?

- Исках да имам вълнуващ живот в търсене на приключения в Египет, да съм археолог, историк – „човек, който знае много“. Дъхът ми спираше, докато четях книги за съкровища и историите за световете от миналото. Представях си себе си като женската версия на Индиана Джоунс.

- Как тогава виждахте себе си през 2022 г. и одобрявате ли се такава, каквато сте днес?

- Доволна съм от това, което виждам, и се харесвам във версията 2022. Повечето хора, поглеждайки снимките си от миналото, въздъхват с носталгия. При мен е различно, всеки следващ път харесвам това, което виждам, повече от преди.

Лидерите се раждат, а след това се изграждат
Лидерите се раждат, а след това се изграждат
- Какви съвети получавахте от родителите си? Кои не приемахте, кои бихте повторили днес на своите деца и от какво бихте ги предпазили?

- Чингиз хан е казал: „Тежките времена създават силни хора. Силните хора създават лесни времена. Лесните времена създават слаби хора. Слабите хора създават трудни времена“. За мен с пълна сила важи първата част на мисълта. Преходът не беше лесен за никого от моето поколение. По отношение на децата ни в днешно време сме изложени обаче на влиянието на друга част от мисълта – „Лесните времена създават слаби хора“.

- Какво ви отличаваше от връстниците, когато бяхте на 10,15 или 20 години?

- Винаги държах и в игрите, и по-късно в училище да водя нещата. Харесваше ми да държа всичко под контрол, да карам всички около мен да действат. Беше и все още най-важно ми е да има справедливост. Помня ясно как в началните класове биех момчетата, ако се подиграваха на момичетата, и държах децата около мен да се разбират. Ако не го правеха, бях много недоволна и винаги търсех начини да оправя ситуацията. Гледах филмите „Командо” и „Кобра” и бях безкрайно доволна, че справедливостта винаги тържествува накрая.

- Кога сте грешили най-много? Кога сте стигали в задънена улица и как сте намирали изход от нея?

- Проблемните улици са безброй в живота, но не ги приемам за задънени. Имам си тактика: притихвам, прибирам се и разсъждавам, задачата ми е да мина бързо през периода на началните обвинения и да елиминирам чувството за вина, защото то е парализиращо. След това оставям за известно време ситуацията така, както е, и чакам първия знак накъде да поема. По време на периода на притихване изготвянето на три варианта за действие е задължително за мен. Когато настъпи моментът, действам без колебание и без да се обръщам назад.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

- За мен успелият човек е човекът, живеещ в баланс и хармония, имащ всичко необходимо, за да е спокоен да живее с усмивка на лицето си и с пълно сърце. В този смисъл на всеки са му нужни различни крачки. Аз не смятам, че съм достигнала до това определение, но работя усилено. В работен план смятам, че успявам всеки път, когато имам цел и съумея да привлека съмишленици. Не мога да работя сама, това ме кара да съм нещастна. Имам необходимостта да градя екип и да живея в екип, така постигането на цели е по-смислено, по-ценно и най-вече споделено.

В екип постигането на цели е по-смислено, по-ценно и най-вече споделено
В екип постигането на цели е по-смислено, по-ценно и най-вече споделено
- Как убеждавате да ви следват? Дайте пример за идея, проект във вашия екип.

- За мен е важно да правя неща, в които вярвам, и тогава е лесно да убедя останалите да ме следват. Работя с душа и сърце, давам всичко от себе си, искрена и честна съм и смятам, че когато подхождаме по този начин към идеи, промени, проекти, околните виждат, усещат, успяват да оценят и са по-склонни да следват. За да вървим в една посока с хората, с които работим, трябва да имаме еднакво разбиране за общия контекст и визия. Тогава убеждаването не е истинско убеждаване, няма чупене на бариери и страхове, а е по-скоро настройка на организма да мисли и действа в правилната посока за постигане на целта.

- А как реагирате, когато има съпротива срещу вашата визия за бизнеса?

- Реагирам различно. Реакциите зависят от това на какво ниво е съпротивата, по каква тема, дали е от страната на един човек, или на много хора. Като цяло съм упорита и първо пробвам да убедя в тезата, в която вярвам. Понякога съм склонна да инвестирам много време в това. Друг път бързо стигам до извода, че няма смисъл да опитвам, и вече не водя борби с вятърни мелници, на това учи опитът. Моето мото е: „Животът е за смелите, но не и за безумните“. Вярвам, че ценностите са това, което ни води в живота. Ако не споделяме еднакви ценности, то е много сложно да имаме еднаква визия.

- Имате ли класация на важните качества, които отличават лидера и визионера?

- Лидерът трябва да е и визионер, така че част от отговора се съдържа във въпроса. Всеки водач отразява собствените си разбирания. Лидерът е смесица от неща, които не могат да се изключат от картината.

- Конкурентът – стимул или незначителен детайл? Как побеждавате?

- Да имаш силен конкурент, е голямо предимство, защото понякога това те тласка да се движиш и променяш. Не ми допадат хората, които не обичат да излизат от зоната си на комфорт. За тях е особено задължително да има конкуренция.

- Какъв мъж издържа на темпото ви на живот – как го откривате и задържате?

- В момента до себе си имам изключително силен, упорит и умен мъж. Животът е събирач, така че нещата се случват. Открих го случайно и не смятам да го държа или задържам. Ако той иска да е до мен, знае, че винаги има място за него. Разбира се, трябват му железни нерви, за да издържи на моята динамика. Важно ми е човекът до мен да се развива с темпото, с което го правя и аз.

- Как и дали се опитвате да промените себе си, за да е успореден успехът в личния живота и в бизнеса?

- Личностните промени са единственото нещо, което е в наши ръце, и намирам за най-естествено да се променяме. Често чувам мнение колко е трудно да направиш това или онова. Не е така, проблемът е в мотивацията.

- Ако имате само една минута време в този живот, на кого и какво бихте казали?

- На цялото ми семейство, че много ги обичам. На колегите в офиса, че са моето второ семейство и моят смисъл да действам. На всички, които се оплакват покрай мен, бих казала, че светът е широк и могат да поемат по различна пътека.

- Кой е най-правилният начин да възпиташ детето си?

- Много скъп за мен човек казва, че децата ни изучават дълго време. Те прекарват целия си начален стадий на развитие настроени да изучават света и нас. Така ние ставаме лесно манипулируеми за тях. В този смисъл вече не знам дали децата са нашите проекти, или ние техните. На тези, които не отглеждат деца, бих казала, че трябва да се наслаждават на живота в пълната му цялост и да знаят, че разполагат с повече време от другите, защото минимум 5 години от нашия живот са изцяло преплетени с живота на всяко от децата, които отглеждаме (валидно е най-вече за майките).

- Какви възможности дава дигитализацията на вашия бизнес и на икономиката като цяло?

- В нашия бизнес дигитализацията е ключова. Новите поколения клиенти имат други очаквания от компаниите, на всички времето е ценно. В този смисъл многото и разнообразни дигитални канали за комуникация са от съществена важност. Дигитализацията сама по себе си може да има позитивно или негативно изражение върху работата с клиенти. Развитието на технологиите доведе до модата на чатботовете, платформите за селфсървиз с безброй ръчни дейности зад фасадата. Видяхме на пазара много лоши примери за масов опит да се замести обслужването с тях. Щастлива съм, че работя в компания, в която се вземат мъдри решения и клиентите са в центъра на действията. Ние не допуснахме грешки в тази посока. Много проучвания показват, че за клиента са важни контактът и личното отношение. Затова моето лично мнение е, че и тук балансът е много важен. Искам клиентите ни да са доволни и когато имат досег до компанията, да удовлетворим и надхвърлим техните очаквания, така че да направим принадлежността към нашата компания пример за добро изживяване.

- Как се отглеждат лидери? Вие виждате ли добра среда за тях в образователната система и в начина на правене на бизнес в България?

- Смятам, че лидерите се раждат, а след това се изграждат. В бизнеса има среда за развитие и тя е благоприятна. Дори бих казала, че има глад за млади, инициативни, борбени хора. Бизнесът е готов да разпознае, отглежда и подкрепя лидери.

- Как вашата компания се грижи за своя екип и за хората, които имат нужда от подкрепа извън стените на офиса?

- Компанията има редица програми и добри практики за мотивиране на служителите и за насърчаване на развитието им – както професионално, така и личностно. Имаме прекрасна подкрепяща инициатива VivaHelp за лечение на служители и техните деца. Ежемесечно колегите, които желаят, отделят средства от работните си заплати за медицински нужди, които здравната каса не покрива. Компанията също се включва с немалка сума. Готовността за помощ е мерило докъде сме успели да изградим екипността. Горда съм да работя в изключително социално отговорна компания. Ние творим за обществото и примерите са много, но споменавам два, които са ми любими – Операция „Жълти стотинки“ в подкрепа на българските олимпийски отбори по природни науки и Vivacom регионален гранд, стимулиращ развитието на местните общности.

- Иновациите, които ще променят света?

- Възможностите, които дава новото поколение мобилни мрежи. Предстои да се създадат автономни превозни средства, интелигентни градове, виртуалната реалност и телеприсъствието. Всичко това са елементи от новия ни бъдещ свят и той ще стъпи на това, което ние изграждаме. Роботизирането, социалните роботи и изкуственият интелект са иновации, които неизбежно предстои да оставят също своя исторически отпечатък.

- Как гледате на темата полово равноправие?

- „Още едно поколение жени ще трябва да изчака за полов паритет“, се казва в ежегодния доклад за равенство между половете на Международния икономически форум. В него се посочва, че светът няма да постигне равенство между половете в следващите 100 години. Лично аз обаче не усещам в света, в който живея, полово неравенство.

Може да намерите „Жените-Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X