Напишете дума/думи за търсене

Васка Пенкова: Намаляването на работната седмица ще е новото нормално

Тя е съосновател и собственик на агенция за сигурност „Скорпио“.  Бакалавър e по „Защита на националната сигурност“, магистър по „Право“, с професионални квалификации по „Висш мениджмънт“ от IESE Business School и „Лидерство и мениджмънт“ от Harvard Business School. Съосновател и собственик на агенция за сигурност „Скорпио“, Васка Пенкова обича да казва: „Бизнесът е доверие, а то няма цена!“ Тя е носител на голямата награда „Бизнес дама на 2021г.“, на международни награди за качество, лидерство и устойчивост в бизнеса. Майка на две деца.

Интервюто на Васка Пенкова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Как избрахте вашия път – със сърце, разум, съвест, добра информация?

- Моето средно образование е свързано с класическото музикално изкуство. Мечтата ми тогава бе да се реализирам като симфоничен диригент, т.е. да ръководя голям екип от хора, с който да създаваме прекрасни емоции и удовлетворение на публиката. Диригентската ми палка сега ръководи по други партитури, но целта е същата – удовлетвореност на потребителя или клиента. Професионалната ми реализация изпълни тази моя мечта, само че в сферата на частните услуги за сигурност.

- Какво отличава вашата компания през 2022 г.? Опитайте се да погледнете в 2044 г.

- През своята повече от 30-годишна професионална история агенция за сигурност „Скорпио“ се утвърди като устойчива компания, която ежедневно следи тенденциите, заплахите и рисковете, произтичащи от несигурната и динамично променящата се криминогенна обстановка. Своевременно анализираме, предписваме и предприемаме действия за превенция на кризисни и извънредни ситуации. В партньорство с клиентите ни успешно работим за повишаване на ефективността на изпълнение на възложените ни дейности. След 22 години светът ще продължи да бъде геополитически и икономически много силно поляризиран между Изток и Запад, но на база на търговските взаимоотношения и в името на човечеството ще се поддържа баланс и сътрудничество. Намаляването на официалната работна седмица до само 30 часа ще е новото нормално, което ще е доказало, че фокусът не трябва да е върху броя на работните часове, а върху резултата и постигнатата ефективност, за което, разбира се, ще се разчита много на изкуствения интелект и иновативните технологии. По отношение на моята компания вярвам, че тя ще продължи да се трансформира съобразно изискванията на времето и пазара, ще поддържа необходимото качество и иновативност чрез възприемане на нови технологии и проактивни действия, които ще допринасят за стабилен и устойчив растеж.

- Имате ли класация на важните качества, които отличават лидера и визионера? Кои са на първите три или пет места?

- Лидер може да бъде всеки, който умее да види „голямата картина“, да покаже посоката, да мотивира и поведе екипа си по пътя, да постигне мечтата! Лидерът трябва да е вдъхновяващ визионер, да има стратегическо критично мислене, автентичност, креативност, гъвкавост, упоритост, надеждност, да носи отговорност, да взаимодейства и комуникира активно, да развива екипа си, да делегира, да насърчава иновативно мислене и действия.

Лидер може да бъде всеки, който умее да види „голямата картина“
Лидер може да бъде всеки, който умее да види „голямата картина“

- Как вашата компания се грижи за своя екип и за хората, които имат нужда от подкрепа извън стените на офиса?

- Качеството на работната среда и културата на компанията са изключително важни фактори за мотивирането на служителите и създаване на чувство за удовлетворение от осъществяваната от тях работа. За нас е важно те да се чувстват подкрепяни и оценени, да имат възможност за придобиване на нови умения и кариерно развитие. Те знаят, че имат свободен достъп до своите ръководители и могат да обсъждат идеи или трудни ситуации, както и да получат съвет или съдействие. Знаят и че могат да разчитат на подкрепа от компанията по проблеми от личен характер. Разбира се, както всеотдайно работим, така и всеотдайно се забавляваме на всякакви фирмени или лични празници. Убедена съм, че колегите ми се гордеят, че са част от историята и бъдещето на агенция за сигурност „Скорпио“.

Може да намерите „Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна. 

  • Ключови думи:
X