Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем, когато ще обзавеждаме кухня

Източник: Pixabay

Обзавеждането на кухнята не е никак лесен процес и изисква много отговорност и внимание към детайла. Най-малкото разминаване на мебелите в това помещение, дори и със сантиметър, може да ви принуди да започнете отначало, което няма да бъде приятно за никого. Добре е да си направите предварителен проект, към който да се придържате, особено ако тя е компактна, както и да спазвате няколко важни правила. Също така е важно да заложите на качествени мивки, печки, шкафове, плотове и други уреди и мебели, които искате да включите в подредбата. Кухненските принадлежности и подходящите за помещението аксесоари също са от съществено значение. С какво трябва да започнете?

Измерване

Първото и най-важно нещо при избиране на мебели за кухнята е точното взимане на размери на свободното пространството. Всичко трябва да бъде изчислено до милиметри, тъй като най-малката неточност може да провали целия проект. Задължително е, след като един път изчислите всичко и си визуализирате къде ще стоят мебелите, каква ще бъде подредбата на шкафовете, да повторите измерването, за да сте напълно убедени, че ще бъдат функционални след това. Имайте предвид, че ако размера на свободното място за дори само една част от мебелите е сгрешен, може да се наложи смяна и на всичко останало.

Обзавеждане на кухня
Обзавеждане на кухня

Други важни условия при обзавеждането на кухня 

Освен правилното измерване, има и други важни условия при избирането на подходящо обзавеждане за кухнята. Ето и основните сред тях:

  • Подреждане – важно е да си визуализирате точното местонахождение на абсолютно всяка мебел и всеки уред, който ще поставите в помещението. Преценете добре посоката на отваряне на различните шкафчета, за да сте сигурни, че няма да си пречат едно с друго;

  • Собствени предпочитания – не забравяйте, че помещението трябва да е достатъчно удобно най-вече за вас и вашето семейство. Вземете предвид начина си на живот и своите навици при избора на мебели. Постарайте се всичко да е достатъчно компактно и функционално, за да ви е удобно по време на готвене. Изберете любимите си цветове и ги съчетайте, или се съобразете с така модерни бяло и дърво, сиво и дърво, бежово и ретро уреди/дръжки;

  • Работен триъгълник – мнозина са чували за правилото на работния триъгълник, на който почива цялото планиране на кухненския комплект. Същността му е проста: основните зони трябва да бъдат разположени, така че домакинята да може бързо да постигне целта си. “Извадих покупките, измих ги, нарязах ги – готвя!” Хладилникът, мивката и печката трябва да са на разстояние една или две стъпки една от друга. Ако следвате това правило, можете значително да намалите броя на километрите, които "навъртате" през деня, докато готвите;

  • Съхранение – тъй като в кухнята има много принадлежности, е важно да предвидите и достатъчно мебели с функция за съхранение. Преценете добре количеството посуда, което ще държите там, за да предвидите колко и какви шкафчета трябва да включите;

  • Качествени материали – не забравяйте, че кухня не се прави всеки ден. Тъй като заниманието е доста трудоемко и дълго, е по-добре да заложите на качествени материали. Те ще ви изкарат дълги години, като няма да налагат ежегодна подмяна.

Съобразявайки се с всички тези условия, няма да имате абсолютно никакви проблеми да създадете перфектната кухня за вас и вашето семейство.

Почистване

Хубаво е да не забравяте, че готвенето е свързано и с много цапане. Точно затова е най-добре при избора на материали да дадете предимство на тези, които са достатъчно лесни за почистване и поддръжка. Спрете се на цветове, на които петна, пръстови отпечатъци или драскотини няма да бъдат забележими. Ако имате някакви съмнения, винаги може да се консултирате със специалисти от мебелен център.

  • Ключови думи:
X