Напишете дума/думи за търсене

Какво столче за кола е нужно на детето според възрастта

Законът за движение по пътищата в България задължава родителите да возят децата си в специални детски столчета за кола, докато те достигнат тегло 36 кг или ръст 150 см. Естествено, няма как детето да използва едно и също столче за кола през цялото време, докато достигне посочените в закона изисквания за мерки. Ето защо производителите са разделили тези продукти в пет категории в зависимост от размерите на детето. Ще ги разгледаме в следващите редове, като споменем и приблизителната възраст, за която те са подходящи. Но имайте предвид, че водещ показател трябва да е теглото, така че при избора на столче за кола имайте предвид най-вече именно него.

Група 0

Група 0 е предназначена за деца от първия им ден до времето, когато теглото им достигне 10 кг. Обикновено детето може да ползва такова столче до около 9-месечна възраст. Това столче за кола прилича по-скоро на кошница с дръжка и има стабилен 5-точков колан. Повечето модели позволяват да се регулира наклона на седалката, за да може бебето да стои удобно в легнала позиция. Добре е да го монтирате с гръб към посоката на движение на автомобила, за по-голяма безопасност.

Група 0+

Тази група столчета прилича на първата, но има разширени възможности да превозва деца до 13 кг (това отговаря на възраст до около 18 месеца). Видът им и правилата за използването им са същите като при група 0.

Група 1

Тази група детски столчета за кола е създадена за деца между 9 и 18 кг. Това тегло отговаря на възраст между 9 месеца и 4 години. Столчетата са предназначени преди всичко за седнало положение, но все пак предлагат и регулиране на облегалката. Така те осигуряват на детето максимален комфорт и дори възможност за дрямка по време на дълъг път, без да позволяват напълно легнало положение. И тук е за препоръчване да монтирате столчето в обратна на движението посока с цел да осигурите максимална защита за детето.

Група 2

В столче от група 2 ще возите детето си в диапазона 15-25 кг или на възраст между 4 и 7 години. Те все още имат самостоятелна облегалка и използват собствени колани с 5-точково закопчаване.

Група 3

Това е последната група, предназначена за най-големите деца, с тегло между 22 и 36 кг и възраст приблизително от 6 до 12 години. В повечето случаи те представляват само бустерни седалки, които повдигат детето, а за закопчаване се използват коланите на автомобила. Все пак се препоръчва да се използва пълноценна седалка с облегалка, която осигурява и странична защита. Освен това оригиналните колани понякога се оказват твърде високи и неудобни за детето, така че има вероятност то да се чувства по-комфортно с коланите от столчето със самостоятелна облегалка.

Комбинирани столчета

Производителите предлагат и комбинирани столчета, които най-често съчетават групите 1, 2 и 3. Чрез различни настройки те могат да се използват през целия период, в който ще имате нужда от тях, като се модифицират според ръста, теглото и нуждата от защита на детето. За да научите как да ги използвате, прочетете указанията на производителя.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X