Напишете дума/думи за търсене

6 начина да пестите електричество при гладене

Източник: Pixabay

Гладенето на дрехи у дома отнема не само доста време, но изразходва и електричество. В следващите редове ще ви дадем шест бързи съвета как да гладите по-бързо и лесно, като в същото време получите по-ниска сметка за електроенергия.

Започнете от прането

Ако мислите, че цялата тайна на гладенето е в ютията – грешите. Начинът, по който перете, влияе директно върху състоянието на материите и появата на гънки. Ако препълвате барабана на пералнята, дрехите ще излизат много по-намачкани и ще ви отнема повече време и усилия да ги изгладите.

Вторият трик е в простирането и сушенето. Ако окачвате влажните дрехи на закачалки, за да изсъхнат, те ще имат много по-малко гънки, а някои материи може дори да нямат нужда от ютия. Веднага след изсъхване ги сгъвайте прилежно или ги прибирайте в гардероба направо със закачалките.

Не гладете всеки ден

Ако имате навика да гладите ден за ден, откажете се. Ежедневното гладене означава да включвате ютията и да я загрявате за 1-2 дрехи, което определено хаби повече електричество, отколкото ако изгладите цялото пране накуп. Много домакини гладят цялото пране наведнъж, веднага след като е изсъхнало. Но и тук има малък трик.

Когато гладите, сортирайте дрехите според материите и започнете от изкуствените, които изискват най-ниска температура на ютията. Постепенно стигнете до най-трудните за гладене дрехи – например дънките. Това не само ще ви спести много усилия, но и ще намали консумацията на електричество.

Гладете дрехите леко влажни

Когато са леко влажни, дрехите се гладят много по-бързо и лесно. Това, разбира се, означава да използвате ютията по-кратко време, което е добре и за сметката за тока, и за вас.

Дръжте ютията идеално чиста

Като цяло ютиите са устойчиви на замърсяване, но все пак изискват известна поддръжка от ваша страна. Тя е особено важна, ако използвате варовита вода, която бързо и лесно запушва отворите за парата. В такъв случай ще затрудните гладенето и ще се наложи да използвате своята ютия много по-дълго, за да постигнете желания резултат.

Макар да имат сходен принцип на работа, ютиите могат да разполагат с различно покритие. Прочетете указанията на производителя за начините на почистване – някои модели са снабдени със специална функция за самопочистване, докато други изискват малко по-специфични грижи. Но при всяко положение тази грижа ще ви се отплати.

Универсален начин да почистите ютия е да изтъркате плочата с мека кърпа и препарат за миене на съдове, след което да я избършете с напоена в чиста вода кърпа. Отворите за пара почистете с клечка за уши и бял оцет или специален препарат против варовик.

Използвайте ютия с висок клас енергийна ефективност

Новите модели ютии стават все по-добри в пестенето на енергия, като в същото време запазват способността си да гладят перфектно. За да пестите ток, изберете ютия с клас на енергийна ефективност А или В. Те използват минимално електричество, но ще продължават да гладят добре чрез специални функции за гореща пара, която да навлиза в тъканта и да изпъва гънките.

Използвайте хубава дъска за гладене

Някои модели дъски за гладене имат повърхности, които отразяват топлината от ютията и я връщат към дрехите. Така ще гладите два пъти по-бързо и лесно.

  • Ключови думи:
X