Напишете дума/думи за търсене

Къде да почиваме в Турция през лятната ваканция?

По-голяма и по-привлекателна от Тексас, Турция винаги се асоциира с красиви плажове, пищни курорти, впечатляващи дестинации, краткотрайни и евтини полети със самолет и all inclusive хотели със страхотно обслужване. Или просто най-доброто място за почивки. 

Кои дестинации са най-подходящи за вашата лятна почивка?

Ако ви е време за ваканция и сте в отпуск, направете бърз план с местата, които може да посетите, с изгоден за вас бюджет. Ето няколко предложения за самолетни почивки в Турция

1. Айвалък 

Дестинация, разположена в Егейско море, и готова да ви завърти главата с неограничените си възможности за почивка. В националния парк може да правите релаксиращи разходки или да се отдадете на колоездене. Има над 4 000 исторически къщи, които ще ви потопят в автентичността на Айвалък. Няма по-добро място за разядки в цяла Турция. Най-вкусни храни са тези с чесън и цедено мляко или комбинацията от домати и печени чушки със сирене и облети със зехтин. В тези комбинации ще срещнете много подправки и може би зърна нар за атрактивност на вкуса. Казват, че тук е най-качественият зехтин. Има две фабрики, които обработват маслини. Има и специална лаборатория за дегустация на зехтин. Почивката ви тук ще бъде запомняща се.

Айвалък, Турция
Айвалък, Турция

2. Анталия
Вход към Турската ривиера и предпочитана дестинация в Турция. Може да видите богата гама от архитектурни паметници от различни епохи и култури. Има 11 музеи и аквариум с над 20 000 морски обитатели. В стария град на Анталия, познат като Калейчи, може да се насладите на калдъръмените улички, китни ресторанти, магазини, в които може да намерите и луксозни стоки. Има и 5 национални парка, в които красотата на Турция изпъква допълнително. Ако я изберете за ваша почивка, трябва да знаете, че няма да останете разочаровани.

Калейчи, Анталия
Калейчи, Анталия

3. Бодрум
Отличава се като дестинация с активен нощен живот, а плажните барове ще ви очароват. Бодрум е и пристанищен град със средиземноморски климат, тюркоазена вода и луксозни яхти. Разгледайте замъка "Свети Петър" от 15 век или отидете до залива Бардакчъ. Тук може да практикувате всички водни спортове с пълна наслада за сетивата. Всеки вторник е ден за пазар по традиция. Може да се пазарите на воля с продавачите и да си купите дрехи, бижута или килими. В петък отново може да пазарувате, но храна, основно пресни зеленчуци и плодове. В Турция храната е качествена и може да ѝ се доверите. Почивката в Бодрум е лукс и удоволствие в пълния смисъл на думата.

Бодрум, Турция
Бодрум, Турция

4. Дидим
Заслужава си да бъде посетена и тази дестинация. За британците това е втори дом. Обичат го заради приятния климат. Любопитен факт е, че принц Хари и съпругата му Меган също са били гости на курорта, а в близост до яхтеното пристанище е била забелязана и яхтата на Бил Гейтс. Може да си наемете кола и да се разходите бързо из всички забележителности, като храма на Аполон. Има и по-романтичен вариант, включващ разходка с лодка, която обикаля крайбрежието. Насладете се на селска закуска на езерото Бафа. В Турция закуските около такива места са вдъхновение за режисьорите, които през последните години се славят с висока продуктивност на филми и добър рейтинг. Докато гледате някой турски филм, най-вероятно ви се иска поне да изпиете един чай или кафе, а за почивка – още повече.

Дидим, Турция
Дидим, Турция

5. Кушадасъ
Според легендата носи това име заради малко островче, което е имало формата на птича глава и е било в близост до пристанището на курорта. Едновременно е модерен европейски град, но и център на древни традиции, обичаи и архитектура. Дестинацията предлага първокласни ресторанти, бутикови хотели, съблазнителни плажове, аквапаркове и забележителни нощни барове, подходящи за хора от всякакви възрасти, дошли на почивка. Турция се гордее с възможностите, които може да предложи един от най-популярните им курорти.

Кушадасъ, Турция
Кушадасъ, Турция

6. Мармарис

Това е дестинацията в Турция за забавление и душевен комфорт. Разходете се с кораб или отидете до Острова на Клеопатра. Ще ви хареса и екскурзия до друга дестинация в близост – Памуккале. Мармарис е идеалното място за вашата почивка, особено ако сте купонджии и искате да се забавлявате.

Пристанището в Мармарис
Пристанището в Мармарис

7. Фетие
Раят на парапланеристите в Турция. Ако сте почитател на този спорт, това е вашата дестинация. Но Фетие не е само това. Разполага с пристанище, бял пясък и гробници. Круизните приключения също са предпочитана атракция. Може да се изненадате, но има и сафари. А какво е почивка без приключения?

Фетие, Турция
Фетие, Турция

Турската кухня сред топ 3 в света

Само дестинации като Франция и Китай са преди вкуса и ароматите на турската храна. Заобиколена от три морета – Средиземно море, Черно море и Егейско море, Турция е дестинация на морските деликатеси и почивките “all inclusive”.

По религиозни причини има видове храни, които се отхвърлят от мюсюлманския свят, а други като печеното агне и юфката са издигнати на пиедестал. Смята се, че това е храната на пророка.

All-inclusive в Турция
All-inclusive в Турция

Ориенталско кафе и чай

Турското кафе е наистина силно и ще го познаете по каймака. Според традициите на Турция се сервира първо на най-възрастния, заедно с чаша вода и сладка или дребно парче сладкиш. За направата му е необходимо джезве, кафе, вода и захар, може без, в зависимост от вкусовете. Кофеиновата напитка е силна и винаги с утайка, така че не прекалявайте с употребата ѝ, докато пребивавате на турска територия.
Турците имат навика да пият кафе дори след вечеря, но ако не сте свикнали и сте за първи път на почивка, внимавайте.

Чаят е черен, със силен аромат и много кофеин. Спокойно може да замести кафето. Приготвянето му в Турция е специално. За целта се използват два чайника. В единият е запареният чай, а в другия само вода, която има функцията да го разрежда и съответно да контролира силата му. Сервира се в специални стъклени чаши и бучки захар.

Турско кафе
Турско кафе

Пазарите – цвят и традиция

Търговията в Турция е част от културата на народа. Турците са известни с търговските си умения и могат да се договарят изгодно и за двете страни. Имайте предвид, че цените на стоките обикновено са средни.

Преди да закупите нещо, “пазарете се” с продавача. Обяснете му, че сте на почивка и сте готови да пазарувате много. Разнообразието от цветове ще ви допадне. Шалове, килими, продукти от текстил, сувенири, местни бижута, ще материализират спомените ви и ще ви топлят години след това. Ще помните винаги, че сте били на територията на екзотична дестинация от Ориента.

Пазар в Турция
Пазар в Турция

Но всички идват на пазарите не заради самите стоки, а заради атмосферата. Те дават културно преживяване с храна, музика, танци и разговори с местните. Ако ви позволят и се сприятелите достатъчно, може да научите и някои тайни или да ви разкажат малко познати легенди. Това е богатство.

Турция е държавата на изкушенията, потънала в сладост, шамфъстък и синьо-зелени води. Създава съвършени представи за мечтана почивка, намираща се на един полет разстояние и с куп цветни дестинации.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X