Напишете дума/думи за търсене

Увеличават се лекарите и пациентите в България, които избират интегративни методи на лечение

Д-р Менахем Обербаум, д-р Дора Пачова и д-р Десислава Георгиева (от ляво на дясно) представиха опита си в хомеопатичното лечение.

Ако напишете “хомеопатия” като заявка в най-популярната търсачка в интернет, тя отговаря с близо 3 милиона уникални места с информация за този вид лечение на български. След търсене със същата дума на английски мрежата предлага към 124 млн. адреса с данни. При редовни посещения се забелязва увеличаване на предлаганата от мрежата информация

Тенденцията е устойчива и отразява интереса към съчетаване на методите на лечение на конвенционалната и интегративната медицина. Стремежът към комплексно прилагане на методи с доказан ефект независимо от принадлежността им към единия или другия тип лечение стават все по-популярни и практикувани не само в Европа, но и у нас. С всяка изминала година нараства броят на лекарите и пациентите, за които включването на допълнителни терапевтични средства към утвърдените в конвенционалната медицина схеми за лечение се явява по-успешният подход в терапията на различни заболявания. Сред най-популярните от тях се очертава хомеопатията. Около 100 милиона европейци я прилагат в ежедневните си грижи за здравето.

д-р Дора Пачова
д-р Дора Пачова

Уникално българско проучване потвърждава одобрението на лекари и пациенти към интегративната медицина, съобщи д-р Дора Пачова, лекар магистър по хомеопатична терапия с над 30-годишен стаж в областта на интегративната медицина, директор и преподавател в ЦЗО “Едикта”, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Изследването е представително за страната. Проведено е от Националния център по обществено здраве и анализи със съдействието на Българската медицинска хомеопатична организация и Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Участват 527 лекари и стоматолози хомеопати и 547 пациенти от цялата страна, които се лекуват с хомеопатия. Резултатите са публикувани в монография за хомеопатичното лечение в България и показват, че близо 85% от потърсилите консултация с лекар хомеопат са избрали хомеопатията пред конвенционалното лечение. У нас, както и в Европа, най-често това са жени с висше образование и по-високи доходи.

Проучването показва, че и магистрите по медицина проявяват траен интерес към използването на хомеопатия като съпътстващо лечение на своите пациенти. Те са на мнение, че хомеопатията трябва да бъде призната за медицинска специалност. Сред основните аргументи са увеличаващият се брой научни доказателства за ефекта от приложението ѝ. Между тях е клинично изследване, проведено в Израел и Индия при деца до 2-годишна възраст. То показва, че хомеопатията намалява боледуванията и необходимостта от антибиотици при децата.

д-р Менахем Обербаум
д-р Менахем Обербаум

Резултатите бяха представени у нас от ръководителя на екипа д-р Менахем Обербаум, основател на Центъра за интегрирана и комплементарна медицина и пенсиониран ръководител на модул по “Комплементарна и алтернативна медицина” към Медицинския факултет на Университета Hebrew в Йерусалим. Две години екипът му проследява лечението на децата при остри респираторни заболявания и диария чрез сравнителен подход между конвенционално и хомеопатично лечение. Резултатът: значително по-малко епизоди на остри заболявания при децата, лекувани само с хомеопатия, по-бързо възстановяване и значително по-малко използване на антибиотична терапия.

За подобен ефект от включване на природни лекарства разказа д-р Десислава Георгиева, общопрактикуващ лекар, специалист по вътрешни болести и обща медицина с над 26 г. опит. От 12 г. интегративният подход е неизменна част от ежедневната ѝ практика, като с него наблюдава отлични резултати в лечението на острите респираторни вирусни инфекции, стомашно-чревни и уроинфекции, алергични заболявания. По думите ѝ след пандемията респираторните инфекции не само зачестяват, но и протичат по-тежко.

д-р Десислава Георгиева
д-р Десислава Георгиева

Д-р Георгиева прилага изпитана схема за повишаване на имунитета, разреждане на честотата, тежестта и продължителността на боледуванията. Тя включва антивирусното лекарство Инфлуцид в комбинация с Шуслерови соли №3, №6 и №7 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Подходящи са за цялото семейство, включително за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени. Вземани в комбинация (по 1 таблетка от всяко на ден за около 3 месеца), те стабилизират имунната система, намаляват риска от проникване на вирусите, затрудняват размножаването им в клетката и повишават съпротивителните сили на организма. Д-р Георгиева успешно прилага Инфлуцид и Шуслерова сол №3 и за терапия на започнала вирусна инфекция. Прием по 1 таблетка от всяко на час помага за овладяването на възпалението, лекува симптомите и предпазва от усложнения. А с Инфлуцид и Шуслерови соли №3, №5 и №8 успешно може да се понижи температурата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X