Напишете дума/думи за търсене

Полезните свойства на маслото от вечерна иглика

Снимка: pixabay.com

Няма човек, който да не е чувал за вечерната иглика, тъй като тя е известна с невероятните си ползи за здравето и въздействието й върху хормоналния баланс, кожата, косата и ноктите.

Вечерната иглика е най-женската билка в целия свят, тъй като е помогнала и продължава да помага на много жени.

Вечерната иглика - диво двугодишно цвете, расте предимно в източната и централната част на Северна Америка, но е широкоразпространено и по целия свят. Цъфти през пролетта и лятото и дължи името си на това, че цъфти вечерта. 

В миналото се е използвала от американци и европейски заселници за храна. Семената на вечерната иглика и до днес се събират и чрез студено пресоване от тях се прави масло, което се капсулира, за да се направят и хранителни добавки.

Листата, стеблата и семената на вечерната иглика съдържат биологично-активни компоненти и се използват широко във фармацията и козметиката.

Масло от вечерна иглика

Маслото на вечерната иглика е богато на незаменими мастни киселини, осигуряващи градивните елементи за клетъчните мембрани и различни хормони и хормоноподобни вещества. Помага за намаляване на болката, свързана с ПМС и менопаузата, при кожни оплаквания (екзема, акне, атопичен дерматит, псориазис и др.), ендометриоза, коронарна болест на сърцето, ревматоиден артрит, поствирусни синдроми, алкохолизъм, деменция и др.

Вечерната иглика има особено място в подпомагането на женската физиологична функция с природни средства. 

Болките в гърдите, които се срещат във всички възрасти при жените, могат да бъдат свързани или не с менструалния цикъл. Гама-линоленовата киселина понижава чувствителността на гърдите към половите хормони, както и болезнеността при повечето жени. 

Понижава честотата и тежестта на горещите вълни до 70% при жените в менопауза. Те често се оплакват за симптоми като нощно потене и горещи вълни. В повечето случаи те са абсолютно разрушителни за съня, водещи до умора и раздразнителност през деня. Маслото от вечерна иглика регулира нивата на естроген и намалява тежестта на симптомите.

Използва се за увеличаване производството на цервикална слуз, фактор за успешна репродукция, и следователно е естествено лечение на безплодие. Също така маслото от вечерна иглика се използва и за улесняване на раждането, тъй като редовната му употреба разширява родовите пътища, тъй като съдържа простагландини, а те имат релаксиращо мускулно действие. Интравагиналното приложение на маслото преди раждане разширява маточната шийка.

Гестационният диабет се повлиява благоприятно от маслото и витамин D, добавени към хранителния режим на бременната жена.

Маслото от вечерна иглика подпомага за красотата и здравето на кожата, тъй като съдържа линоловата киселина, а тя има важно значение за нормалната функция на кожата. След като се приеме киселината, тя преминава в кръвта и стига до черния дроб, където се синтезират липиди с важна функция. Линоловата киселина влиза в състава на фосфолипидите, а те имат важна роля за функцията на клетките. Тези съединения осигуряват еластичността на кожата, засилват бариерната й функция и предотвратяват загубата на вода.

Жените, които страдат от миоми и ендометриоза, е добре да използват маслото от вечерна иглика. Ендометриозата е състояние, при което маточната тъкан расте извън матката, което води до болки, безплодие и спазми. Фиброидите са доброкачествени тумори, които растат в матката и могат да причинят болка, обилна менструация и безплодие. Гама-линоленовата киселина се превръща в простагландини, които регулират възпалението и помагат за контролирането на кървенето в случаи на ендометриоза. 

Има още много здравословни ефекти от маслото на вечерна иглика като например:

  • антидиабетен ефект - понижава нивото на кръвната захар след хранене;
  • противотуморен - потиска миграцията и размножаването на туморни клетки;
  • липидопонижаващ - понижава плазмената концентрация на триглицеридите и лошия холестерол;
  • антитромботичен - благоприятства функцията на артериите;

Полиненаситените мастни киселини на маслото от вечерна иглика са представени от линолова, линоленова и арахидонова киселини и спадат към витамините F.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X