Напишете дума/думи за търсене

Петя Нановска, собственик на разсадник „Нановски“: Понякога успехът е да останеш спокоен

  • Доброто, преплетено със следването на идеалите, е велика сила
  • Старая се да бъда добър родител

По образование тя е ландшафтен архитект, по душа е мечтател. През 2009 година заедно със съпруга си Стоил, отварят вратите на своя разсадник първоначално с площ 30 декара. Към момента се грижат за повече от 200 декара оранжерии и открити търговски площи, пълни с живот. Влюбена в работата си, Петя активно участва във всеки етап от нея. Днес брандът „Нановски“ е един от водещите производители на висококачествена контейнерна декоративна растителност в страната. 

 Интервюто на Петя Нановска е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените. Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Кои са главните действащи лица във вашия сценарий от самото начало? 

- Семейството! То е моят стълб от самото начало. Не знам дали и приятелите ми са влияли на някои от решенията ми, но със сигурност имат заслуга за успехите ми.

- Имали ли сте някога желание да живеете на друго място и какво ви спря? 

- Никога не съм искала да живея навън. Носталгията би ме преследвала постоянно и не бих била щастлива. Тук, в България, се чувствам добре и на място. 

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек? 

- За мен всички стъпки дотук са били последователни. Влагам много страст и енергия в работата си и за радост, тя ми се отблагодарява. Всяко действие, което правя, има значение.

- А как звучи саундтракът на вашите успехи? Като суров рокконцерт, симфония от гениален композитор, свеж съвременен хит или нещо друго? 

- Хм... сега се замислям върху това. Със сигурност ще е съвкупност от тези стилове. Успехите невинаги се измерват в пикове. Понякога е успех и да съумееш да си спокоен. Да умееш да запазиш баланс и да продължаваш напред. 

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2023 година?

- Бизнесът ни е много цветен, пъстър и зареждащ. Това, от което хората в днешно време толкова много се нуждаят. И в същото време изисква цялата ни отдаденост и внимание. В годините наложих­ме компанията като верен партньор и качествен производител.

- По какво разбирате, че една идея или проект ще донесе успех?

- Това при мен е усещане. Мисля, че имам способността да виждам добрата идея. Независимо дали е моя, или не, припозная ли я, се отдавам изцяло.

- Има ли „мъжки“ и „женски“ бизнес? С какво като жена ви е по-лесно в сферата, в която се развивате, и какви биха били предимствата, ако сте мъж?

- Щом съм жена в бизнеса, значи не е само мъжки. Да, в нашия бранш работят предимно мъже, но това пък, от друга страна, дава предимство на нас, дамите, и ни амбицира да се надграждаме. Държи ни „будни“.

- Какво е съдържанието на „Българската мечта“? Къщи, коли и престиж или по-скоро влияние, визионерски подход, възможност за реализиране на идеи и идеали? 

- За мен е важно да имам мечти, които ме мотивират да ги реализирам. Това ме кара да се чувствам добре.

- С какво последно ви изненадаха децата ви? 

- Имам двама синове – Антон и Димитър, които ме изненадаха приятно за 8 март... с цветя, те са нещото, което винаги ме кара да се усмихвам. Старая се да бъда добър родител. За мен е важно децата ми да станат добри хора с големи сърца.

- Имат ли идеалистите място в бизнеса? 

- Всеки пречупва нещата през собствената си призма. Лично аз вярвам, че освен да бъде добър, човек трябва и да отстоява позициите си. Да заемеш уверена позиция в бизнеса, е признак на воля и увереност. Доброто, преплетено със следването на идеалите, е велика сила.

- Как изглежда страната, в която искате да остареете?

- Чувствам се добре в родината си и бих искала да остарея тук, заобиколена от любими хора. Иска ми се да бъдем здраво и сплотено общество, с повече вяра в себе си и ясен поглед към бъдещето.

- Какво бихте искали да си кажат хората, след като са изгледали филма за вашия живот?

- Ако дори и само един човек е бил вдъхновен от моята история, то значи има смисъл. „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.“ Такава е моята философия! Следвам я и бих искала да я предам и мотивирам с нея повече хора.

  Може да намерите „Жените. Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X