Напишете дума/думи за търсене

Валентина Божева, вицепрезидент на ФАНТАСТИКО ГРУП: Вярвам в необходимостта от многообразие на работното място

  • Не спираме да търсим обратна връзка от екипите

Тя е юрист с дългогодишен опит. Част е от екипа на ФАНТАСТИКО от 15 години. Започва кариерата си в компанията като юрисконсулт, след това ръководи правната дирекция. Днес е вицепрезидент на ФАНТАСТИКО ГРУП с фокус върху ресори „Правно обслужване“ и „Човешки ресурси“. 

Интервюто на Валентина Божева е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените. Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

- Най-трудното според мен е да разбереш кога точно си открил силата си. Дотогава остава едно съмнение дали си в правилната посока. Според мен основното предизвикателство при жените е да излязат от ролята си само на майка или само на съпруга. Поне в моето семейство тези отношения винаги са били най-важните, не са пренебрегвани при никакви обстоятелства, но в същото време винаги съм имала свободата да се развивам професионално. 

Първата важна стъпка за мен беше решението да запиша специалност „Право“, след като години наред вярвах, че пътят ми е на учител. Разбира се, голям отпечатък остави началото на 2008 г., когато започнах работа във ФАНТАСТИКО като юрисконсулт, и вече 15 години всеки ден в компанията е част от моето развитие.

- Ако животът ви дотук беше филм, кой жанр щеше да бъде?

- Във филма, в който участвам, пътувам до най-скритите места от съзнанието ми. Без значение къде ще ме отведе историята, винаги съм част от невероятни моменти, неизживени досега. Приключенският жанр, в контекста на постоянното любопитство, е най-близък до живота ми.

- Кой седи на първите редове на прожекцията? Слушате ли го, съобразявате ли се с него, защо ви е важно мнението му?

- Първите редове са за семейството, колегите, екипа, с който съм всеки ден. Винаги се допитвам до г-н Владимир Николов – той е човекът, с когото оперативно заедно развиваме линията на управление на основателя на ФАНТАСТИКО и негов баща г-н Валери Николов. Това са хората, чието мнение е важно и определящо за мен, защото съм сигурна, че посоката е вярна, че следващата стъпка е премерена и решенията ни са взети в контекста на последователност и отговорност спрямо всичките над 3000 колеги. Най-важна за нас е удовлетвореността им, защото те са двигателят на компанията и благодарение на усилията им ФАНТАСТИКО днес е сред лидерите в ритейл индустрията. Затова не спираме да търсим обратна връзка от екипите. Например според последното независимо проучване, проведено от BeyondWork, над 85% от анкетираните служители на ФАНТАСТИКО ГРУП силно одобряват компанията, в която работят, а грижата за тях е сред най-високо ценените фактори. Този резултати са важни за нас и ни задължават да продължим да надграждаме постигнатото. 

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес?

- Екипът, клиентите и партньорите са в центъра на нашата работа. Огромна отговорност е да бъдеш част от всекидневието на стотици хиляди потребители, да бъдеш лоялен партньор за стотици доставчици и да си коректен и сигурен работодател. Това е нашият стремеж всеки ден. За да отговорим на очакванията на нашите клиенти, продължаваме да инвестираме в модернизиране на нашите търговски обекти и в разширяване на продуктовите категории. Създадохме и собствените пекарни „Хляб за живот“, където на място в супермаркетите ни се замесва и изпича хляб с квас. Стартирахме изграждането на логистична база за охладени стоки в Елин Пелин, което ще ни даде възможност за развитие на нови търговски обекти. В момента работим по проект за търговски център в Благоевград, но продължаваме да търсим нови локации в страната. 

През 2023 година поставихме началото на две програми в подкрепа на младите хора. Това е програмата „Фантастичен семестър“, която подпомага финансово заплащането на семестриалните такси на работещите студенти във ФАНТАСТИКО ГРУП, а другата програма е „Фантастично лято“ и тя е прекрасна възможност за работа и кариерно ориентиране на ученици. 

За трета поредна година проведохме мащабна кампания с безплатни профилактични прегледи за най-често срещаните заболявания при мъжете и жените – нещо, което колегите оценяват много високо. 

2023-а е и годината, в която създадохме програмата „Фантастико до теб“, в рамките на която се финансират проекти в шест ключови области, сред които образование и околна среда. 

- Днес всички говорят и се опитват да  надграждат „зелената идея“ – как изглежда тя през очите ви като визионер и родител?

- Все по-често виждам хората да разделят отпадъците, генерирани  от домакинството. Промяната започва с усещането, че тя зависи и от нашите действия и бездействия, дори от усилието да спрем водата, когато не я ползваме. Като социално отговорна компания сме наясно, че всеки успешен бизнес трябва да е съобразен с етичните, правни и икономически отговорности. Отпадъците от хартия, полиетилен и леки метали, генерирани от нашите обекти, се рециклират. Непрекъснато инвестираме в енергоспестяващо хладилно оборудване, климатични инсталации от ново поколение, системи за оползотворяване на отпадните води, лед осветление. През миналата година за 12 месеца бяха изградени 12 фотоволтаични системи върху покривите на някои от супермаркетите, така че да осигурим собствена зелена енергия. Тази година започнахме постепенно намаляване на тиражите на хартиената брошура и продължаваме да надграждаме тези усилия за устойчивост. Отговорността е на всеки бизнес, на всеки човек, и всяко усилие за по-чиста природа си заслужава именно заради децата ни. 

Валентина Божева, вицепрезидент на ФАНТАСТИКО ГРУП
Валентина Божева, вицепрезидент на ФАНТАСТИКО ГРУП

- Има ли „мъжки“ и „женски“ бизнес? С какво като жена ви е по-лесно в сферата, в която се развивате, и какви биха били предимствата, ако сте мъж?

- Вярвам в необходимостта от разнообразие на работното място. Във ФАНТАСТИКО ГРУП даваме еднаква възможност за развитие на всички колеги, независимо от техния пол, възраст, религиозни убеждения или сексуална ориентация. Насърчаваме жените да се развиват професионално и в момента 40% от мениджърските позиции в компанията са заети от дами. Наскоро се запознах с  резултатите от едно проучване по повод 10-ата годишнина на Съвета на жените в бизнеса в България, според което половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение. Ние сме убедени, че жената категорично има място в бизнеса, и осъзнавайки допълнителните ù отговорности в семейството, създаваме условия чрез графика на работа и при необходимост  – с почивка за рестарт, да бъде част от екипа. Понякога  човек има нужда от промяна и тогава търсим възможности да я осигурим вътре в компанията. В повечето случаи мъжете лидери влагат по-малко емоции, но независимо от пола комбинацията от премерена емоция и разумни аргументи води до най-добрите решения. 

- Как изглежда страната, в която искате да остареете?

- Като място, на което хората проявяват търпимост към другия, приемат различията и отстояват вижданията си, без да се притесняват от последствията. Бих искала България да е място, където ще можем да чуваме често „благодаря“ и няма да се изненадаме от това отношение.

Може да намерите „Жените. Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X