Напишете дума/думи за търсене

Доц. д-р инж. Надя Маринова, преподавател в Нов български университет: Технологиите улесняват процеса на преподаване

Сако и топ Patizia Pepe

  • С нетърпение чакам роботите в хотелиерството
  • Използването на изкуствен интелект увеличава човешките възможности

Тя преподава управление на проекти, мениджмънт и маркетинг и същевременно ръководи, консултира и реализира проекти в  областта на туризма, строителството и онлайн обучението. Член е на постоянната комисия по стопански науки и управление в „Национална агенция по оценка и акредитация“ (НАОА) към Министерския съвет и един от създателите на основите  на дистанционното обучение в България. В настоящия момент е и председател на комисията за разработване на  критериите и индикаторите за оценка на дистанционната форма на обучение във висшите учебни заведения към НАОА.

Интервюто на доц. д-р инж. Надя Маринова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените. Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Колко смели бяха желанията ви като дете? Кои от тях сбъднахте и от кои ви става смешно днес? 

- Моето поколение имаше късмета да израсне в интересни и динамични времена. Аз съм „дете на прехода“ и точно в това беше причината полето за мечти, което имах, да е неограничено. 

Когато се случиха промените през 1989 г., бях в 10-и клас и започнах да мечтая как един ден ще създам „нещо“ сама. 

Към днешна дата мога да кажа, че сбъднах голяма част от мечтите си и съм щастлива от това. Сбъднах дори и най-детската си мечта – да стана актриса. Различните полета на изява, които имам, ги разглеждам като различни роли и те наистина са такива. Всяка моя дейност и позиция има различна релация с околната среда и различен контекст, различна сцена и различна публика, разбира се.

- Има ли връзка между успеха в служебния и този в личния живот?

- Разбира се, че има. На първо място, едното е за сметка на другото. Работата ми ангажира и изисква по-голямата част от времето ми, което е за сметка на времето за семейството ми. Благодарна съм за разбирането им и за подкрепата, която ми оказват. 

На второ място когато човек е със състезателен дух, той се стреми и се бори да спечели „първото място“ на всяко поприще.

И нещо много важно и съществено за мен: смятам, че с това, което върша, възпитавам и давам добър пример на децата си: Росиана, която е на 10 години и Ивет, която е на 7 години. Пример, който ще им служи в живота. Това е моят стимул и оправдание за времето, което не съм успяла да им отделя. Честно казано, аз съм строг родител, който държи на дисциплината и реда, но най-вече изисквам и ги стимулирам да постигат сами високи резултати.

- Има ли „мъжки“ и „женски“ бизнес? С какво като жена ви е по-лесно в сферата, в която се развивате, и какви биха били предимствата, ако сте мъж?

- Колкото и да не ни се иска да го признаем, и в 21 век живеем в „мъжки“ свят. Във всички сфери на моята работа трудно се приемат жени. Масовата нагласа е, че един мъж преподавател, например професор в университет, се приема много по-сериозно от жена преподавател. Става ли дума за строителство, реакцията е „как жена ще ми построи блока или къщата?“. А ако говорим за програмиране – жена и програмист са две несъвместими думи. 

За да те допуснат да работиш с мъжете, е необходимо да спечелиш доверието и уважението им. А това се постига с полагане на многократно повече усилия и работа, за да докажеш, че си на тяхното ниво. 

- Заплаха или възможност е бързото навлизане на изкуствения интелект? Кои са рисковете?

- Не смятам, че е заплаха, напротив – виждам преди всичко позитиви. Носи само облекчение на работния процес, спестява голяма част от рутинните, досадни дейности, като предоставят възможност да се отдели повече време на креативните и същински дейности в процеса. AI улесни достъпа до информация и обучение в момент, в който нуждите от дистанционно обучение, в условията на ковид пандемията, бяха особено големи. Използването на изкуствен интелект увеличава човешките възможности. Използването на софтуерни приложения ни дава „драфт варианта“, а ние трябва да го развием, спестява ни времето и усилията да го напишем от „бял лист“. 

Да, изкуственият интелект носи и риск. Риск да се заблудиш, че си експерт и знаеш всичко за процес, чиято реализация си спомогнал, използвайки AI. 

- Кои иновации и трендове ви вълнуват силно и бихте желали по-бързо да намерят място във вашия личен свят?

- С нетърпение чакам момента, когато част от дейностите в хотелиерството ще се роботизират. Тъй като проблемът с кадрите в туризма в България е голям, особено в сезонния бранш. Говоря единствено за рутинните, помощни дейности, които остават скрити за клиента, а именно в кухнята – готвачи, помощник-готвачи.

Един робот, който по зададени рецепти ще приготвя ястия и те винаги ще са едни и същи на вкус, а не в зависимост от това кой готвач ги е приготвил. Дългото време, което се отделя за подготовка на продуктите – също е абсолютно реалистично да се извършва без човешки труд, в по-голямата му част. Дейности по почистването на помещенията – също.

- Какви възможности дава дигитализацията на вашия бизнес и на икономиката като цяло? 

- Радвам се, че живея във време, в което дигиталните технологии навлязоха активно в ежедневието. В условията на пандемията всички бяхме свидетели на възможностите, които те ни дават. Без тях и икономическият, и социалният живот щяха абсолютно да блокират. Даже смятам, че по време на ковид всички осъзнаха нуждата и полезността на дигиталните технологии във всички сфери. А конкретно в образованието, което е една доста консервативна сфера, пандемията стана даже и катализатор дистанционното обучение да премине на едно по-друго, по-високо ниво. Започнаха да се прилагат и използват много дигитални инструменти, но и обществото осъзна и прие, че тази форма на обучение е на равностойно място с останалите.

- Мъжете, които не ни разбират, и мъжете, които ни разбират – обяснете им какво искат жените през 2023 година?

- Жените искат признание в две от основните им роли в живота. Жената като достоен и равен бизнес партньор и жената като жена по природа. Това, че може да сме силни и да се борим в работата, не означава, че нямаме нужда от мъжка сила и подкрепа, и че не сме слаби и уязвими, чисто по женски, в личен план.

Може да намерите „Жените. Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X