Напишете дума/думи за търсене

Десислава Ананиева, съосновател на „Стил Билд Груп“: Не харесвам думата „проблем“. Предпочитам „възможност“

Има бизнеси, в които жените създават посоката

 Интервюто на Десислава Ананиева е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Спомняте ли си за какво мечтаехте като малка? Бяхте ли дете с богата фантазия?

- О, да, мечтаех постоянно и разказвах небивали истории. Родителите и близките ми много се забавляваха и ме записваха на един от онези стари касетофони. Ние живеехме в Чехия и там нямах много приятели. Затова и се налагаше да създам няколко въображаеми приятели, за да станат историите ми по-интересни. 

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?  

- Всяка жена трябва на първо място да се уважава достатъчно, да се научи да не се примирява със ситуацията, да си поставя високи цели и да умее да управлява хода на събитията. Е, разбира се, не всичко винаги върви по план. При мен нещата обикновено се случват по трудния начин, но това ме научи да не се отказвам, да гледам положително на „проблемите“ ( не харесвам тази дума) и търся възможности във всичко. 

- Кой седи на първите редове на прожекцията? Слушате ли го, съобразявате ли се с него? 

- Родителите ми, дядо ми, съпругът ми и приятелите ми винаги са били тези, на които съм се възхищавала, но ще излъжа, ако кажа, че съм слушала някого. Създала съм си един общ поглед над това какво искам да взема от всеки един от тях и просто го правя, но считам, че това е моят път и решенията трябва да се взимат от мен.

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2023 г.?

- Тъкмо завършваме нов проект, над който работихме дълго, за да може да предложим на нашите клиенти още по-гъвкава услуга, така че да се чувстват истински комфортно в процеса на реализация на жилището им. През тази година целта ни е да представим още две нови услуги за планиране на проектирането и цялостната реализация на жилища и да въведем нов подход в реализацията на обществени пространства.

- Има ли „мъжки“ и „женски“ бизнес? С какво като жена ви е по-лесно в сферата, в която се развивате, и какви биха били предимствата, ако сте мъж?

- Мисля, че има бизнеси, в които мъжете са по-добри, и такива, където жените създават посоката. Нашият бранш, особено в частта си на реализация, е много „мъжки“ и трудно понася все още женското мнение. Така че, ако бях мъж, може би бих си спестила немалко трудности. Смятам обаче, че женският усет е това, което ми помага да се развивам и да създавам жилища, в които хората да се чувстват щастливи.

- Ежедневните ритуали, без които не можете?

- Две чаши кафе сутрин на спокойствие и книга вечер, това е рецептата за хармония в началото и края на „каквото ще да става днес“.

- За какво се говори най-често на семейната ви трапеза вечер? Имат ли място телевизорът и телефонът край вас, когато се съберете с най-близките си?

- За мен вечерята от малка е ритуал, не просто време, в което се храниш, а място, където сме заедно. Избягваме темите за работа и обсъждаме предимно забавните неща от деня. Гледаме телевизия и това е част от „ритуала“, но се стремим в тези моменти да не посягаме към телефона.

- Заплаха или възможност е бързото навлизане на изкуствения интелект? 

- Всичко ново е плашещо в началото, но историята показва, че човечеството не е толкова глупаво. Повечето от нашите баби имат facebook, а някои и Instagram. Кой би предположил, а? Вярвам, че ще успеем да запазим баланса и ще извлечем повече ползи, отколкото негативи от навлизането на изкуствения интелект.

- Какво бихте искали да си кажат хората, след като са изгледали филма за вашия живот? 

- Знаете ли, има филми, след които са ви нужни няколко минути, за да осъзнаете какво се е случило. Иска ми се от моя филм да има за какво да се замислят и да вземат своята поука от него.

  Може да намерите „Жените – Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна. 

Обувки Högl; бижу Max Mara
Обувки Högl; бижу Max Mara

  • Ключови думи:
X