Напишете дума/думи за търсене

Теодора Ненова, основател на British school of Sofia: Когато повярваш, че държиш живота в ръцете си, тогава успехът те води

Ние променяме учителите, а те променят децата

  • Да образоваме някого, означава да му изваем образ

Тя е филолог, икономист и организационен психолог, но преди всичко човек, който иска най-доброто за децата на тази планета. Завършила е българска, испанска и португалска филология, организационна психология в СУ „Св. Климент Охридски“ и стопанско управление и администрация в УНСС. През 2009 г. тя намира своето призвание и се посвещава на училищното образование. Щастие за нея е да вижда любопитните детски погледи и усмихнатите им лица.

 Интервюто на Теодора Ненова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените. Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек? Вашите какви бяха?

- Когато растеш, се колебаеш кое правиш добре и как да постъпиш в дадена ситуация. Много е важно да имаш област, в която се чувстваш сигурен, че се справяш, и на основата на тази сигурност да развиеш у себе си самосъзнание, че сам можеш да посрещаш предизвикателствата на живота. За мен това беше учението. Постепенно тази самоувереност започнах да прехвърлям и в области, в които не бях толкова добра, но ставах, защото все повече вярвах, че ще се справя с всяко изпитание на волята. 

Когато повярваш, че държиш живота в ръцете си и го управляваш – тогава успехът вече те води и ти го следваш.

- Има ли „мъжки“ и „женски“ бизнес? С какво като жена ви е по-лесно в сферата, в която се развивате, и какви биха били предимствата, ако сте мъж?

- Най-важното за успеха в даден бизнес са желанието и отдадеността, с която се хвърляш в начинанието. Повечето работещи в областта на училищното образование са жени и когато се появят мъже, това е щастие за децата, защото те имат нужда от мъжко и женско присъствие при израстването си, за да са пълноценни в живота си. 

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2023 г.?

- Аз създадох първото британско училище в България. Когато избирах коя образователна система да внедря, бях водена от желанието да предложа най-доброто образование в света. Британското образование е интегрирало в единна програма най-добрите елементи от повечето известни педагогически подходи на планетата. Всяка новост стъпва на добрите стари практики, които са синхронизирани в цялостна система. 

- Образованието има за задача да подготви бъдещите граждани на света и бизнесът очаква изпълнители, с умения за XXI век. Как да се реши тази загадка – хем да обучим младите хора за бъдещата им реализация, хем да следваме една остаряла система и форма на изпитване? 

Единствената образователна система, която се справя с тези предизвикателства, е английската и това беше причината да я избера.

Ние в Британското училище в София искаме да подготвим децата за утрешния ден. Да изградим у тях онези качества, които да ги направят успешни в бъдеще. Постоянно търся различни методики, за да реша сложния ребус на съвремието – как със старите програми и изпити да създадем хората на новото време. 

В основата на думата „образование“ стои лексикалната морфема „образ“. Да образоваме някого, означава да му изваем образ, да развием личността му, да го надарим с индивидуалност, да му съградим навици за бъдещия успех. В желанието да се погрижим за пълноценното развитие на учениците ние в Британското училище в София се фокусираме върху добродетели, житейски умения, успешни поведенчески навици. В сърцето на нашето училище се намират „ключовете на успеха“. Те са умствени постулати и умения, които успешните хора владеят. 

Децата в Британското училище в София растат в безопасна и стимулираща среда. Чувстват се спокойни и сигурни да създават и изграждат умения, които да им помогнат в живота. Съхраняват своята уникалност, дават свобода на фантазията си и разгръщат целия си потенциал. 

В центъра на нашата холистична концепция стои ДЕТЕТО. То е щастливо и идва с радост и усмивка на училище, ако се чувства важно и значимо. Идеята и задачата на холистичното образование е да провокира интереса на учениците и да ги мотивира да четат и учат, разширявайки житейския си мироглед и възгледи. 


- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте крачка напред?

- Ние в Британското училище в София прилагаме иновациите, за да дадем възможност учениците ни да са по-успешни в живота си.

Нашите деца са оборудвани с iPads и ги използват за образователни цели. 

В Британското училище в София си поставяме за цел да научим учениците на критично мислене и използваме стратегиите за мислене на Робърт Суортц. Много време ни е нужно да обучим учителите да прилагат иновациите и това непрекъснато ги провокира, като ги изважда от зоната им на комфорт и ги кара да се развиват. Ние променяме учителите, а те променят децата, така променяме утрешния свят. Това е много голяма отговорност и с радост я поемаме.

- Кои иновации и трендове ви вълнуват силно и бихте желали по-бързо да намерят място във вашия личен свят?

- Голямо предизвикателство днес за нас е изкуственият интелект и как да разберем дали детето е написало даден текст, или е писан от изкуствен интелект. В Британското училище в София търсим начини как да използваме изкуствения интелект, за да провокираме учениците да го надминат, да се конкурират с него. 

Хората от образователната сфера се борим промените в образованието да се случват по-бързо и програмите да не са насочени към научаване на знания, а към развитие на умения. 

 Може да намерите „Жените. Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X