Напишете дума/думи за търсене

Д-р Цветелина Спиридонова, д.м., cобственик на лечебни заведения „Хигия“: Изкуственият интелект не може да замени човешкия усет в медицината

Тя е енергична и всеотдайна. Към настоящия момент е най-младият собственик и мениджър на болници, с частна собственост в Източна Европа – Лечебни заведения „Хигия“. Има дисертация по хирургия, втора магистратура „Здравен мениджмънт“ към Медицински университет – София, и 3-годишна специализация в областта на хирургията в Париж. Владее три езика – френски, немски и английски. В рамките на академичната си кариера към Медицинския университет  има 42 публикации в специализирани медицински издания, съавтор е на два учебника по хирургия, изнасяла е лекции в над 40 научни форума у нас и в чужбина. Почетен член е на Българското хирургично дружество, член на Немското хирургично дружество и на  Френската асоциация по пластично-естетична хирургия, заместник-председател на Българската болнична асоциация и зам.-председател на комитет „Здравеопазване“ към КРИБ.

 Интервюто на д-р Цветелина Спиридонова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените. Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Кои са главните действащи лица във вашия сценарий от самото начало? 

- Баща ми проф. Спиридонов е една изключително магнетична личност. Забавен, усмихнат и с много лек характер. Изключителен татко, който обожава дъщеря си, без да я натрапва и без да я изтъква. И, разбира се, „шията“, която въртеше главата на семейството – майка ми, блестяща жена. Тя е фундаментът на нашето семейство. Тя осигури всичко на баща ми за успех, сега продължава да бъде опора и за мен. 

- Имахте ли идоли като дете и какво от тях взехте днес?

- Не харесвам култа към личността и никога не съм имала идоли. Но харесвам хората, които вдъхновяват. В хирургията това е била Дарина Кръстинова. В живота като жена – майка ми, с нейната вродена аристократичност. В бизнеса – баща ми и Кирил Домусчиев. Единият като фундамент и дързост да направи частна медицина веднага след падането на комунизма. А вторият с мащабността и изключителната коректност към неговите служители и бизнеспартньори.

- Кога и как разбрахте, че сте пораснала? А че сте успяла?

- Когато станеш глава на семейството – порастваш. Най-важният човек в живота ми – баща ми, почина, когато имах 6-месечно бебе. За по-малко от три дни трябваше да прекъсна майчинството и от редови хирург, който е бил най-често около операционната маса,  да седна зад бюрото начело на немалък бизнес с около 560 служители. 

- Коя е най-хубавата възраст до този момент и защо? На вас какво ви се случи през този период?  

- Сега. И винаги най-хубавата възраст ще бъде сега. През този период ми се случва животът. Не ми е присъща сантименталността и типът сантиментални хора. Не живея с миналото. Рядко разглеждам снимки, планирам бъдещето до две седмици напред.

- Ако животът ви дотук беше филм, кой жанр щеше да бъде? 

- „Професионалистът“ с Белмондо. Да оставим настрана, че музиката на Енио Мориконе е умопомрачителна. Филмът точно отразява основната ми характеристика – непокорна. И непримирима. Предполагам, че това е  Божията режисура.

- Кой седи на първите редове на прожекцията? Слушате ли го, съобразявате ли се с него, защо ви е важно мнението му?

- Най-добрите ми приятели, част от колегите – хирурзи, доста анестезиолози, немалко медицински сестри и санитари. Не се сещам за мъж от личния ми живот, кой е искал да аплодира този филм. Най-важният човек, който го гледа от началото, е майка ми и нейното мнение е изключително важно за мен. Доста е тегава на похвали, един път годишно може и да ми се случи.

Филмът на моя живот се казва „Професионалистът“
Филмът на моя живот се казва „Професионалистът“

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2023 г.?

- Лечебни заведения „Хигия“ са с изключително проевропейски настроени екипи. Това, което пациентите виждат и усещат, е дисциплина, ред и отговорност към поетите професионални ангажименти към всеки болен. Лекарите и сестрите работят спокойно, без да бъдат принуждавани да прекрачват принципите си, и това им дава възможност да разгърнат максимално професионалните си възможности и етика.

- Кои са трендовете във вашия бранш – тези, които вие създавате, и световните, които следвате?

- В областта на медицината има два основни тренда – микроинвазивност и желязна профилактика на всички заболявания, не само онкологични, но и хроничните сърдечносъдови, белодробни, урологични, ортопедични, гинекологични.

- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте крачка напред?

- Инвестициите са в ефикасна нова апаратура или терапевтични оперативни техники, като се правят въз основа на  публикации от  evidence-based medicine (медицина, основана на доказателства – бел.ред.). На базата на това имаме лазери, ендоскопи, ултразвукова и образна техника както в терапевтичен, така и в диагностичен аспект.

- За коя роля трябва да порепетирате още? 

- За ролята на майка. И то точно на Боил. Сериозният му генетичен фонд го прави твърде взискателен за неговите четири и половина години като общуване, като реакции, като занимания. Понякога не ми достига капацитет, разбирайте нерви, да съм адекватна.

- За какво се говори най-често на семейната ви трапеза вечер? Имат ли място телевизорът и телефонът край вас, когато се съберете с най-близките си?

- Телевизия почти не гледам. Телефона използвам само за работа, като съм благодарна на асистентите ми, че ограничават достъпа до мен и не ми се налага да говоря много. За мен само хората, които са без ангажименти и с безсмислено ежедневие, висят във вайбъра и фейсбук непрекъснато. Аз лично съм премахнала вайбър от телефона.

- Заплаха или възможност е бързото навлизане на изкуствения интелект? Кои са рисковете?

- Логично като лекар е да имам опасения от бързото навлизане на изкуствения интелект. В нашата професия човешкият усет не може да бъде подменен.  Добрият лекар може да прочете в очите на пациента и болката, и страданието, и желанието. Изкуственият интелект не може да постигне това. Предимствата обаче са елиминиране на емоционалността в анализа и по-прецизните действия на роботите. Мисля, че въпрос на висш пилотаж ще бъде балансът между човешкото и изкуствения интелект във всяка област на бизнеса.

- Какво бихте искали да си кажат хората, след като са изгледали филма за вашия живот?

- Да си кажат: колкото-толкова. Каквото дойде, както дойде. Докъдето можеш и както можеш. И както е казал Сократ: „Единственото истинско достояние на човека е достойнството“. 

Може да намерите „Жените. Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

Добрият лекар може да прочете в очите на пациента и болката, и страданието, и желанието
Добрият лекар може да прочете в очите на пациента и болката, и страданието, и желанието

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X