Напишете дума/думи за търсене

Магдалена Николова, собственик на дентални клиники „еМ Дент“ и „My smile“: Може да успееш, без да продадеш душата си на дявола

  • Имах изключителния късмет да срещна любящ мъж

Тя е лекар по дентална медицина от Медицински университет в Пловдив. Заради управлението на бизнеса си, печели награда за най-добър мениджър на дентална клиника. Сертифициран лектор и ключов лидер за България e на най-големия производител на алайнери в Европа “Smilers“ и на немският гигант “Voco“ за Източна Европа в област ортодонтия.

 Интервюто на Магдалена Николова  е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Спомняте ли си за какво мечтаехте като малка? 

- Моята майка Лилия Ангелова ми е казвала, че още от яслата съм повтаряла, че ще стана като д-р Вербева – моя педиатър. И макар в годините да съм имала и други хрумвания, винаги интуитивно съм усещала, че моят житейски път ще е свързан с медицината.

- Кои са главните действащи лица във вашия сценарий от самото начало? 

- Точно мама е един от моите герои и примери. Тя беше дълги години Главна сестра на  болницата в Казанлък. Израснала съм в тази среда, а и голяма част от братовчедите ми са лекари или фармацевти, така че това допълнително наклони везните в тази посока. 

- Имала ли сте някога желание да живеете на друго място и какво ви спря?

- След като натрупах стаж в България, но вече имах собствена практика, реших да опитам нещо ново и кандидатствах за работа като зъболекар в Англия. След 4-часов изпит, който преминах с най-висок резултат, бях допусната до интервю с работодател и той проведе с мен дълъг и приятелски разговор. На финала ми каза, че би ме взел веднага в своята клиника в Манчестър, но ми обясни, че там няма да имам възможност за развитие и това би ме направило нещастна според него. Реших да се доверя на интуицията си и на неговите мъдри думи и в края на краищата отказах това доста примамливо работно място. Смятам това за едно от най-важните решения на живота си.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек?

- Да знае посоката си, да я следва, но и до нея да стои правилният човек. За мен успялата жена е тази, която има добра професионална реализация, но и стабилно семейство. Имах изключителния късмет да срещна Любомир Петров, един любящ мъж, който ме подкрепя във всяко разумно начинание и ме напътства, когато прецени, че поемам излишни рискове. Надявам се, че съм достоен негов партньор, защото вярвам и съм убедена, че любовта е танц за двама.

- Ако животът ви дотук беше филм, кой жанр щеше да бъде? 

- Моят живот прилича на романтично приключение като във филма „Шест дни, седем нощи“, където двамата герои трябваше да се справят в редица трудни, но и влюбени ситуации след като самолетът им аварира и се озоваха на самотен остров. Аз съм професионалистката Ан Хечи, но в екстремни обстоятелства не мога да се справя без мъжествения Харисън Форд. Сценарист съм аз, но режисьор е моят съпруг.

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2023 г.?

- Още в първите месеци увеличих броя на хората, които създават красиви усмивки и в двата ми дентални центъра. “еМ Дент“ в Шумен навърши 10 години, които отбелязахме с прекрасно тържество, на което събрахме пари за благотворителност. Водещ на събитието бе нашият голям приятел Ники Кънчев и той предложи събраните средства да дарим на Фондация „Нашите недоносени деца“. Тази идея прегърнахме с голямо желание и поради факта, че нашите собствени деца се родиха недоносени. Така нашите гости и ние самите дарихме общо 7740 лева на фондацията и вече имаме и Сертификат за дарението.   

През тази година имах рядката  възможност да посетя клиниките на най – големите имена в световната ортодонтия –  хората, които пишат новите учебници и създават трендовете в лечението. 

Черпех безценен опит и работех наравно с доктор Бьорн Лудвиг в Германия и италианските стоматолози Енцо Паскуоти, Давиде Мирабела и Лука Ломбардо. Тия дни  получих персонална покана и отивам на обучение в централата на най-реномираната ортодонтска компания “Forestadent” в Германия.

"Животът се подрежда понякога неочаквано, но винаги по начина, по който си заслужил", Рокля Badoo; обувки Högl
"Животът се подрежда понякога неочаквано, но винаги по начина, по който си заслужил", Рокля Badoo; обувки Högl

С помощта на съпруга си завърших личен, но желан проект – малка книжка в помощ на пациентите с ортодонтско лечение със заглавието „Приключението „Ортодонско лечение“. Това е нещо, което липсваше на българския пазар, а аз като ортодонт осъзнавах нуждата от създаването й. В нея има както съвети за хигиена, така и кулинарни рецепти, насочени към пациентите в лечение.

През април финализирах двегодишна съвместна разработка на ортодонтски материал с немския дентален производител “Voco“ – проект, който ме заведе в централата на компанията в Куксхафен и където за гордост на българското стоматологично съсловие, получих признание и уважение от целия отдел немски биохимици и биофизици. 

- Какви са трендовете във вашия бранш – тези, които вие създавате и световните, които следвате?

- Денталната медицина се развива с бързи темпове, а моята специалност е изключително съвременна. Дигитализацията в ортодонтията е факт, който ни улеснява и прави работата ни по-съвършена, алайнерите (т.нар невидими брекети) са устойчив тренд, аз съм лектор на алайнери, а и материалът, за чиято разработка съдействах, е също насочен към тях. В същото време съм повлияна и от зелената идея, която е застъпена в бизнеса, веган съм и силно вярвам, че нашите действия или бездействия оказват влияние върху цялата планета. 

- С какво последно ви изненадаха децата ви? Учите ли се от тях? Какъв родител сте и какво е важно за вас те да научат?

- Аз имам две деца – Бранислав и Катаржина, които дават смисъл на моя и на съпруга ми живот. Те ме изненадват със своето виждане за света – понякога наивно, а понякога особено мъдро. Опитвам се да се науча от тях на спокойствие, да забавям темпото, да не препускам. А аз с поведението си ги уча на милосърдие, състрадание, доброта и християнски традиции.

- Какво бихте искали да си кажат хората, след като са изгледали филма за вашия живот?

- Че романтизмът не е изчезнал, че може да успееш, без да продадеш душата си на дявола, че  животът се подрежда понякога неочаквано, но винаги по начина, по който си заслужил, и няма нужда да отмъщаваш на злите сестри, защото Вселенските закони са непреклонни в това отношение и сами ще се погрижат за несправедливостите.

 Може да намерите „Жените – Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна. 

  • Ключови думи:
X