Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за хранителните добавки?

Източник: Pixabay

Все повече хора търсят алтернативни начини за подобряване на своето здравословно състояние. Те се прилагат като допълнение към ежедневните навици, тъй като понякога храната, която човек консумира, не е достатъчна, за да обогати организма с всички необходими микро- и макроелементи.

Едно от най-популярните решения е използването на хранителни добавки, които се включват към дневния прием на хранителни вещества. Но какво всъщност представляват и какво трябва да знаете преди да ги използвате? От магазин за хранителни добавки Vitamag.bg споделят повече по темата.

Какво трябва да знаете за хранителните добавки?

Това са продукти, които се консумират с цел подпомагане на организма и наваксване на жизненоважни нутриенти. Те може да се открият под формата на таблетки, капсули, прах или течност. Целта им е да осигурят на организма определени вещества, които трудно биха могли да се доставят в необходими количества единствено чрез храната. Това включва витамини, минерали, растителни екстракти, аминокиселини и други съставки.

Хранителните добавки са определяни и като биопродукти, понеже съдържат натурални елементи. Ще откриете както веган предложения, базирани на растителна основа, така и такива, включващи животински съставки.

Дозировката им зависи от различни фактори, които трябва да знаете предварително – възраст, тегло, предназначение, количество от дадено вещество, което се открива в една доза. Начинът на прием обикновено е написан в листовката или описанието към всеки артикул.

Защо да използваме хранителни добавки?

Съществуват много причини, поради които хората се обръщат към този начин за обогатяване на организма. Една от основните, които е добре да знаете, е, че режимите и диетите рядко осигуряват достатъчно количество вещества, важни за функционирането на организма. Като пример може да се посочат дадени вегетарианци и вегани, които имат нужда от допълнителни източници на витамини и минерали, намиращи се основно в животинските продукти.

Друга често срещана причина за употреба на такива помощни средства, която трябва да знаете, е стремежът към отслабване. Богатото съдържание на антиоксиданти и фибри, които се откриват в някои от предложенията на пазара, подпомага ускоряването на метаболизма, както и подобрява храносмилането и топенето на мазнините. Тези средства потискат апетита, тонизират тялото и му носят нужната енергия.

Кои са основните видове?

Има няколко основни вида хранителни добавки, които подпомагат подобряването на определени състояния и обогатяват организма с полезни вещества. Това са:

1. Витамини и минерали

Това са най-често срещаните видове хранителни добавки. Те играят важна роля в поддържането на здравето и функционирането на организма. Някои от най-популярните от тях са калцият, желязото, цинкът и витамините C, D и E.

2. Билкови и растителни

Те се извличат от различни растения и имат положително действие върху здравето. Екстрактът от гинко билоба спомага за подобряване на паметта и концентрацията, докато този от бял трън има положително въздействие върху функцията на черния дроб и изхвърлянето на токсини от организма.

3. Аминокиселини

Тези вещества са основният строителен блок на протеините и играят важна роля в изграждането и поддръжката на мускулите. Вариантите с аминокиселини, като Омега-3, са популярни сред спортистите и фитнес ентусиастите, тъй като ускоряват възстановяването след тренировки и увеличават мускулната маса.

Онлайн магазините за хранителни добавки се увеличават с всеки изминал ден, като предлагат голямо разнообразие от различни по предназначение, форма и състав продукти. Те предоставят множество ползи, притежават естествен и богат състав и са щадящи за организма.

Как да изберем правилните хранителни добавки?

За да допълните вашето разнообразно и балансирано хранене, има няколко фактора, които е добре да съобразите, при избор. Ето кои са те:

  • състав – когато избирате продукт, който да допълни ежедневния ви прием, трябва да знаете съставките, включени в съдържанието. По този начин, ако имате непоносимост към някой елемент, ще може да избегнете този тип проблеми и няма да има риск да проявите странични ефекти или алергични реакции. Хората с пчелни алергии, както и с повишена чувствителност към различни натурални и синтетични изделия, трябва да са много внимателни в това отношение;
  • противопоказания – много от билковите продукти имат противопоказания за употреба, свързани с ниско или високо кръвно налягане, повишена или понижена кръвна захар, чернодробно и сърдечносъдови заболявания и други, които трябва да знаете. Запознайте се с тях и се консултирайте с лекуващ лекар, преди да самоинициирате прием;
  • съвместимост с лекарства – някои от естествените съставки може да взаимодействат с определени медикаменти. Винаги четете указанията за употреба, както и противопоказанията, дадени от производителя, за да ги знаете предварително;
  • възрастови ограничения – не всеки суплемент е подходящ за малки и големи. Ако търсите детски, винаги искайте мнението на педиатър, който знае правилните продукти за най-малките.

Независимо от това, че те съдържат натурални и полезни нутриенти, преди да приемате хранителни добавки, е важно да се консултирате със здравен специалист или фармацевт. 

Квалифицираните професионалисти в областта ще знаят кои добавки са подходящи, в зависимост от вашите индивидуални нужди и здравословно състояние, както и спрямо възрастта ви.

  • Ключови думи:
X