Напишете дума/думи за търсене

Правилна диета намалява инсулиновата резистентност и диабет тип 2

Диабетът се разраства бързо в световен мащаб. Най-широко разпространеният тип диабет е диабет тип 2 (при повече от 90 процента от всички пациенти с диабет), който се причинява от инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност е общ термин, който показва най-вече нарушение във метаболизма и биохимичните процеси.

Обикновено мислим за метаболизма като за способността ни да превръщаме храната в енергия. Метаболизмът, обаче, е много повече от това, тъй като контролира имунната система, способността да се въздейства върху възпалението, възможността за възстановяване на увредената тъкан, промяната в генната експресия и т.н. От тук следва и връзката с повишения риск за ССЗ (сърдечно-съдови заболявания). При установен и развит диабет тип 2, има четири пъти по-голяма вероятност за поява на болести на сърдечно-съдовата система (основната причина за смърт в световен мащаб) и два пъти по-голяма вероятност за развитие на Алцхаймер (една от основните и нерешени болести на стареенето). В основата на това, като причина за почти всяко едно хронично състояние, стои инсулиновата резистентност.

Като се има предвид, че инсулиновата резистентност предшества появата на диабет тип 2 в продължение на много години, най-доброто лечение на диабета започва с намаляване на инсулиновата резистентност. Как можете да разберете дали имате ИР или не? Трябва да се изследвате и да измерите показателите за нея. Един от най-добрите кръвни маркери за инсулинова резистентност е HOMA-IR (Хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата резистентност). Нисък HOMA-IR резултат (по-малко от едно) показва липса на инсулинова резистентност, което означава, че вашият метаболизъм работи с оптимална ефективност. Ако HOMA-IR е по-голям от 2, имате начална инсулинова резистентност, а при резултат по-голям от 3, започва да се развива преддиабет (и/или метаболитен синдром). Ако не се лекува и не се вземат мерки, диабет тип 2 е обичайния резултат. Въпреки това, тъй като инсулиновата резистентност компрометира вашия метаболизъм във всяка от вашите 37 трилиона клетки, тя се превръща в обща основа за развитието на много хронични заболявания, възникващи в други органи.

 

Най-доброто решение при диабет тип 2 е да се намали инсулиновата резистентност чрез повишаване на метаболитната ефективност във всяка клетка. Най-всеобхватният подход към тази цел е диетата. Но коя от всички? Тук ще се позовем на науката, за да не гадаем. Зоновата диета е патентована още през 2000 г., като диета за намаляване на инсулиновата резистентност. През последните 25 години, повече от 40 клинични проучвания последователно демонстрират, че диета Зона е най-ефективният и бърз метод за намаляване на инсулиновата резистентност. Това не е краткосрочна интервенция, а проект за метаболитно инженерство през целия живот за поддържане на HOMA-IR по-малко от едно. Това е и медицинското определение за присъствие в Зоната - или сте, или не сте в нея.

 

​Метаболитното инженерство има за цел да препрограмира метаболизма във всяка една от вашите 37 трилиона клетки, за да поддържа максимална метаболитна ефективност във всеки орган в тялото. Въпреки, че диета Зона е в основата на метаболитното инженерство, тя не е единственият диетичен компонент на системата за оздравително хранене. Успехът, също така изисква адекватен прием на пречистени и концентрирани омега-3 мастни киселини и специфични полифеноли. Първите са необходими за производството на мощни хормони, известни като резолвини, които имат силно отношение към хроничното възпаление, което е в основата на всички хронични заболявания. Полифенолите (това са химикалите, които придават цвета на плодовете и зеленчуците), от своя страна, активират факторите на генната транскрипция и намаляват оксидативния стрес, който също причинява инсулинова резистентност и хронични болести.

Използването на метаболитно инженерство като концепция през целия живот се превръща в биотехнологичен подход за справяне с основната причина не само за диабет тип 2, но и за значителен брой други метаболитни заболявания в почти всеки орган в тялото. Лекарствата лекуват симптомите на хроничното заболяване. Метаболитното инженерство не замества лекарствата за тези със съществуващи хронични заболявания, но кара лекарствата да работят по-добре при по-ниски концентрации. Освен това, може да предотврати или забави развитието на хронична болест с времето, като същевременно носи ползите от оптималното самочувствие и живот с енергия.

Dr. Barry Sears, Inflammation Research Foundation, Peabody, MA USA.

Д-р Слав Димитров, научен консултант, Диета Зона България

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X